設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

淺說一下 木耳
木耳可以食用, 不過食完之後自己對耳都變成木耳就不太好了.
我覺得不同人都是有不同的聽力限度, 有些人是好一點, 有些人很平均, 有些人或者差一點.
情況好比是吵鬧的街市中, 你可以聽到太太和檔主們的交談內容, 可以聽到有太太的碎銀跌在地上的聲音, 還是只是一大片吵雜音?

近日是有人想換機, 剛巧因為市疫而不少鋪都變得冷場, 所以試機的時間多了.
問題是他不太為意自己"木耳"的情況 => 聽不出不同牌子的出入之餘, 在同一牌子下高低價位的性能出入也只是"大概"聽得到.
因為這種情況所以我選擇了嚾說, 可惜他不太明白, 也不接受, 未說多幾回就找了其他人再幫.

我在這麼久的hifi 浮沉中, 同樣不知自己的聽覺不足的人是有不少. 而且他很多時候就是以為"再買貴一點就可以" .
遇過的一些人可能真是要買到近百萬元級別才聽出了他耳或腦中的分別 (在我來說根本已是和入門機種出來的現徹底的兩回事)
如果是這樣, 那麼請真的不要太花金錢在hifi 上. 因為你本身沒有這種能力時, 沒有善良的sales也沒有友善的forum友可以告訢你怎樣去找你心目中想像出來的hifi聲.
反而只會遘上那些三兩月來請你去聽新機和買hifi的人, 也說是在最終成了我們說 "被器材玩弄的人".

評分

參與人數 1金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

我的退燒組合,下一步應該玩線,之後就應該停囉!
Screenshot_20200303-202531_Cary Audio.jpg

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-3-3 22:07

你好似仲燒過之前

https://post76.hk/forum.php?mod= ... p;page=1#pid4709370
最新我是把之前的Siltech 換成了Supra Sword  喇叭線和 EFF-ISL 訊號線 .
出乎意料地和我的Elicit-R 和Tannoy 對喇叭夾.
聽一些舊歌是叫人充滿了可以休閒的快樂感, 聲音是出自喇叭而不是借喇叭線+喇叭擬疑出一虛擬時況.
值得參考

用Supra最大感覺:
1. 真係有D地方似Nordost 一樣爽快, 都接近很久以前用的Frey2 , 不過Sword 多DD低音 ,
2. 中性, 無味是它的個性, 不實反映出原器材和錄音的聲音
3. 價格是在眾多知名的蚪子中不算貴, 而且以頂級來說已是平.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-3-3 23:02
你好似仲燒過之前  

https://post76.hk/forum.php?mod= ... amp;page=1#pid47093 ...

冇辦法……屈係屋企耐! 要搵d野搞下,你講個d線,我可以參考下!多謝分享,我部串流機,買番黎先知冇電源線……而家用住電腦用ge電源線! 有冇平線介紹下! 我諗住下次,一次過網購曬d rca線喇叭線同電源線,你上次介紹過英國網站,我都睇岩,儲下d錢先,而家經濟唔好……我都要慳d洗

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-3-4 01:50
冇辦法……屈係屋企耐! 要搵d野搞下,你講個d線,我可以參考下!多謝分享,我部串流機,買番黎先知冇電源 ...

經濟係真係的差左少少, 所以好多地方都的sales 都可以講多少少價. 於是我就落手了 .

電源線我就少少心得, 有人唔信, 不過我真係自台Luxman DN150 換電線之後, 我都多左少少注意
呢個年代真係多左Wifi 等電波干擾, 我認為電源線和訊號線內有一層shielding 是好事

用落source  (CD機, DAC, 以及你手上的 NAS 等)  用的電線最好是不要太粗. 一些有個性明顯的粗線一用會聽到好大變化 : 人聲的口班大左, 有D樂器聲粗左等等 .

用落 amp 的 (特別是power amp, 合併機) 用的電線可以比粗一點, 但還是要看那台機的 power consumption 有多少. 我自己保守一點的還是最好不要太粗.  
以香港是 220V來說, rega Elicit-R 的用電量power 是375 W (說明書有寫) , 物理算式power = iv 來看,  i (電流A) 是1.705左右.
我會找可以容納大多一點電流的電源線, 大約是 1.5 sqmm線芯粗度的就差不多了.

問人借過1星期一組古河電線+喇叭入Elicit-R, 初聽是過癮的,
但後來聽多少少古典時, 我覺得有些原本是細節, 弱音的位置久不久就不足, 又或者粗了少少. 最後還是用回Rega 自己出的電源聲和現在的喇叭線.  

比較中性的牌子又唔要DIY的話, 暫時我認為可以找Supra,  Audioquest (入門model),  Isotek (入門model) , Rega .
除了rega 之外, 前數者的入門電源線都唔太貴,如沒記錯的話 也不會過一千元。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
HD_2 + 20 + 20 恭喜哂Ching
leojai + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一斤花生@G 發表於 2020-3-3 22:07

師兄,部Cary audio 有冇Chromecast built-in?

評分

查看全部評分

鑽石玩家

alanlee212 發表於 2020-3-4 22:39
師兄,部Cary audio 有冇Chromecast built-in?

我睇好似冇~ 不過唔知有冇更新左!!

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一斤花生@G 發表於 2020-3-5 00:30
我睇好似冇~ 不過唔知有冇更新左!!

謝謝解答!
因為而家用moov Chromecast去Cambridge CXN v2聽歌多!

評分

查看全部評分

鑽石玩家

alanlee212 發表於 2020-3-5 00:35
謝謝解答!
因為而家用moov Chromecast去Cambridge CXN v2聽歌多!

MOOV 聽歌一般...有好多歌都唔係 44.1~有D呃人,歌庫又少 我之前聽過二個月   就轉 聽SPOTIFY   中文歌都多~

TIDAL當然仲好~但中文歌小 搜尋又麻煩

評分

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-3-4 07:45
經濟係真係的差左少少, 所以好多地方都的sales 都可以講多少少價. 於是我就落手了 .  

電源線 ...

賣機鋪頭介紹左inakustik 2502 比我 1200$~ 好吸引~

評分

查看全部評分