設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

星級玩家

今日我TEST左兩部TEAC同依部N6,感覺上N6岩我口味同操控介面都比TEAC好....但TEAC聽落去音質自然....但N6的確聽落去好豐富既低音同人聲....(話造作又唔合會唔會比人插)...不過我都決定左就算買應該會買N6.....今日終於見識過(MAND IN CHAIN)唔一定差....但MADE IN JAPAN都唔一定好....最緊要岩自己聽落去好聽....夠毒....唔好比價錢盲目一切

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-3-4 20:28
今日我TEST左兩部TEAC同依部N6,感覺上N6岩我口味同操控介面都比TEAC好....但TEAC聽落去音質自然....但N6的 ...

我也試過A/B 比較過 N6 和 P90SD,當時我的 P90SD 感覺如下:

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=11#pid3391516

我諗你聽到的好豐富但又覺得「造作」既低音同人聲,是因為 N6 聲音解像度確實是造得不錯的,朎朧浮凸到有點過份,所以覺有點不自然了。就像有時影得靚的相片,也會讓人覺得「係咪 PS 架」?

反而操作方面,如果 P90SD 加返 Folder Playback 功能我會收貨喎,純文字指令可能對用慣 smart phone 的用家唔多慣,但我 old school, 用 MS-DOS 和 Wordstar 出身,仍然鐘意用 keyboard 多過用 mouse 的,又覺得 P90SD 呢個 style 的操作好 OK 喎!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

無錯,同意師兄個人口味
就如個SALES話說一樣佢依部機比人感覺上可能味精.....不過最緊意買果個消費者收貨就得啦
我都覺得N6既控制點都比P90SD優勝....N6有一種造作得來但有有好深既低頻...豐厚人聲....闊達音場...空間感太好....依部野配動圈就更加之唔洗講...我尋日只系帶左對VK-1 TEST.....估唔到VK-1真系幾夾

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-3-5 10:08
無錯,同意師兄個人口味
就如個SALES話說一樣佢依部機比人感覺上可能味精.....不過最緊意買果個消 ...

是那一間名店? 有興趣去交流下!

N6 不算直白,是有品牌調音的,但若論音染 (即所謂味精),N6 在國磚中不算多,算是三頻平衡還原度高的走向。我心目中味精多而討好個別用家的 DAP,隨口 up  Hifiman  會是表表者了!

House Sound,調音,味精,其實還是有分別的!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-3-5 02:36
我也試過A/B 比較過 N6 和 P90SD,當時我的 P90SD 感覺如下:

http://post76.hk/forum.php?mod= ...

仲以為呢個貼會一路沉落去...
非常認同Andykong兄以影相比諭,小弟就覺得轉玩N6有D似上左FF加支紅圈鏡,乜都清晒,仲可以「聞相」!
另外,小弟本身為左16 Pro而買N6,不過最近愛上左H25-1 II+N6呢個組合!

星級玩家

依部可以話系為動圈而設,依部推動圈@@好猛,我都要放棄部c
我mk永龍銀行出口上面10樓玩曬兩部

星級玩家

話佢味精又過份,咁佢落左12粒運放(足料)
,又系老品牌音響,無咁既質數都無人會拎依個價錢買
好似某牌子咁....聽來聽去我覺得無咩分別仲要咁既價....反而聽完n6收貨

銀級玩家

要治本必需重口味

班目一角 發表於 2015-3-6 12:34
好似某牌子咁 ...

其實講聲既N6係唔錯
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mister_k 發表於 2015-3-6 11:32
仲以為呢個貼會一路沉落去...
非常認同Andykong兄以影相比諭,小弟就覺得轉玩N6有D似上左FF加支紅圈鏡, ...

師兄都係攝影人喎,兩番一齊燒,小 D 心血都著火啊!

我第一套 headfi 就係賣左技大白來入坑的,年紀大啦,揹大白出街太吃力了!

DAP 直推大耳其實我比較小玩,因為自已有台機,好難比較,但就自已試過來計, N6 算是在 DAP 中能將大耳處理得不錯的了,dual mono 設計在同一 voltage 下有雙倍 current, 推大耳時飽滿好多,H25-1 II 是 70ohm? 記憶中呢隻比 Momentum Over Ear 正好多,但因為難推所以現在已小人問津,大家都較關注易推的 Momentum 了!

聽慣大耳,好難回頭難 IEM,因為 $2000 級的大耳都已經有好多聲音元素是 $6000 IEM 都做唔到的,師兄入單程路時要小心啊!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-3-6 12:29
依部可以話系為動圈而設,依部推動圈@@好猛,我都要放棄部c
我mk永龍銀行出口上面10樓玩曬兩部 ...
好似某牌子咁....聽來聽去我覺得無咩分別仲要咁既價....反而聽完n6收貨

真係做到以聲論價,實試收貨的,心 up D 講句,越來越小了,道聽途說,先入為主,追問牌,追外觀,追名貴的大有人在啊!

其實品牌外觀名貴我都想,但人窮志短嘛,唯有玩精 D,聽過聲音得,試過操作可以咪收貨囉!

10樓是 X際? 呢間都幾多 headfi 野架,難得傳統 hifi 店用咁多位來擺 headfi,要讚下既,味精之說聽過就算了!

By the way, 計埋 line out 係 13 粒