設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tungtung1220 發表於 2015-2-8 00:13
我剛剛入左部二手 N6, 唔知係咪O個個賣家未煲,因為佢買左一個星期..... 感覺D 聲好似 MA8 好D. 不過兩部機 ...
同埋想問一句.呢部機D套,邊度有???

暫時只有矽膠套,是送的,但你二手買便不知如何安排了,如無比你的話不妨問下上手!

皮套尚在開發中,未有發售。

我部 N6 是煲了 100 小時有初形,200小時高音開始順滑,你不妨先煲 100 小時睇下情況如何先決定!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果膠套就唔用... 好吸塵...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

去到 50 頁都只有廖廖可數的聽感分享,自已做樓主都覺得滴汗了,在此再次邀請大家分享一下你的 N6 配搭,畢竟今時今日,5K 樓下以聲論價仍然超值的 DAP 廖廖可數,所以希望大家能在聲音表現上多點分享!

為求拋磚引玉,我將三篇國內的 N6 評論在這裡分享一下,這幾位寫評測的都曾在 Cayin 的 QQ 群內有交流過,就我所見他們都是實際的用家,所以分享都是由個人出發,所以大家的意見未必是相同的!其實這才是現實嘛,真發燒的就會堅持,就算聽到相同的聲音但有不同的意見,其實這才是正常的,而且這幾位燒友都有發表其他 HeadFi 器材的評論,其中不小是香港人耳熟能祥的,大家 cross check 埋他們對其他器材的評論,便不難知道他們的意見是否中肯,是否和你自已夾咀型了!

凯音N6简评 (phoexi)
http://blog.sina.com.cn/s/blog_60c1aacb0102vdrq.html
http://erji.net/read.php?tid=176 ... ;toread=&page=1

第一篇是 Phoexi 的簡評,有技術成份也有聽感分析,是難得的客觀評測。 如果大家翻查 Phoexi 在國內論壇的文章,便會察覺到 Phoexi 很有火,很執著,而且對技術性內容有很不錯的掌握,當日對 QA360 的直流保護問題和 QLS 擦出火花,有不小粉絲讀者扣他黑帽也吋步不讓,用香港人的形容就是非常硬淨的一位發燒友。雖然我對 N6 的評語和他不盡相同,但我卻對這位網友的態度和心得非常認同。例如我對 N6 的古典是好評,但那是基於 DAP 直推下很難遇到有很好縱深聲場的產品,能夠撐開橫寬聲場,略弧,定位精準不亂,我已很滿意了。

Phoexi 的文章寫在 v1.1 固件發佈之前,所以他提到的一些問題已在 v1.1 firmware update 中解決了!

本色 出色——谈谈斯巴克 凯音 N6便携播放器 (梼昧狂客)
http://blog.sina.com.cn/s/blog_6f937cbf0102v9zb.html
http://bbs.erji.com/read.php?tid=1772578

狂容是一位老燒,他在自已的新浪 blog 中連載的「發燒見聞錄」絕對是發燒友的消閒佳品,嘆杯茶,食個包,讀一兩篇「腰心腰肺」的吹水文,然後諗下自已在發燒過程中走過的冤枉路,一樂也哦! 狂客的文筆生動,意見獨到,從本色角度看國磚,其實不難明白的,只是我們沒有從他的角度去思考這個玩意吧!

Cayin N6 ——翻滚吧洗衣机 (Lomo胖紙)
http://www.loxpo.com/thread-1519-1-1.html
http://www.erji.net/read.php?tid=1770196

胖紙的評測分享了 N6 和不同耳機的配搭,在理解 N6 的匹配性上很有參考價值,但胖紙最精彩的還是他拍的照片,比 Cayin 官方靚 9 條街,又玩攝影又玩 HiFi 的男人,多數是性情中人 ,一定不會差個去邊的了!(因為我都係,呵呵呵)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-2-26 14:03
去到 50 頁都只有廖廖可數的聽感分享,自已做樓主都覺得滴汗了,在此再次邀請大家分享一下你的 N6 配搭,畢 ...

老實, 架機真係少人用, 之前我都觀望緊, 等佢改好啲 bug 先買, 到我買咗 ZX1, QA360 同二手 Ipod touch 4 & Ipone 5 64gb, 冇錯係二手 Iphone 5 做 DAP   加上收到料 Fiio 三月同五月有新機出, 業內人事試過, 有架聲音質數, 可以同 AK 好聲果架比。

到此我放棄

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-2-26 20:21
老實, 架機真係少人用, 之前我都觀望緊, 等佢改好啲 bug 先買, 到我買咗 ZX1, QA360 同二手 Ipod touch 4 & Ipone 5 64gb, 冇錯係二手 Iphone 5 做 DAP   加上收到料 Fiio 三月同五月有新機出, 業內人事試過, 有架聲音質數, 可以同 AK 好聲果架比。

到此我放棄

放棄 N6 一 D 都唔出奇,國磚本來就不是每個人杯茶,至於 D bug, 其實你之前提過個 D,好耐之前已有師兄澄清已解決了,唔通仲有嚴重漏波令師兄卻步?

用 Iphone 5 做 DAP 就 .... .....
師兄對 DAP 的要求似乎有獨到之處,配服配服!

Fiio 三月中出 Fiio X3 II ,呢個應已確定了,遲都唔會遲好多!但 5 月就未收到風了,因為 X7 相信要加多兩錢耐性了!

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
Thomas-lbyy + 5 + 5

查看全部評分

黃金玩家

外觀亦都係另一重要原因, 就好似 L5 咁, 佢前一代就送都唔要, 但 L5 就正好多

每返工日子都有十小時可以聽歌, 所以買咗好幾架 DAP, DAC, 擴同耳機。返到屋企當然以我頭像嘅為主

有朋友提醒, 所有大型耳機公司, 都會用到 Apple 產品做參考較聲, 因為 Apple 產品為最大單一聲音取向設計公司所出, 所有產品都用相同/似設計及相同/似零件, 差不多可以話任何耳機同 DAC 都夾到 Apple 產品, 加上我大部份都係 WAV, 其它咪用 X5, ZX1 或者 QA360。
之前朋友以低價半賣半送咗 IPT4 32GB 比我, 聽完發覺真係唔錯, 但反應同 ZX1 有得揮 Iphone 5 64gb 我比咗 $1.8k, 比買 DX90 同 X5 都要平, Touch Screen 反應快易用, 加上 HP-P1 同 Im04, Shure 425, JVC FX850 等, 似乎唔差得過其他 DAP 幾多 仲有 SE425 加擴會有好大分別, 比 535好, 因為加咗擴令我又暫時放低買 SE846 念頭, 又係同一個講 Apple 嘅朋友提我, 多謝佢

同一個消息來源五月會出 X50, 佢聽過話可以比美 AK 咁話 信唔信就由不得人, 我就深信不疑

進階玩家

多謝andy兄分享
我部n6都用左超過兩個月
其實都好滿意

坦白講
操作上n6只可以話合格
不過我聽歌時好少轉歌所以冇所以
岩岩買時死過一次機要禁reset button
宜家升左firmware已經冇問題
希望cayin可以好似fiio甘好
繼續提供新firmware提升下
如果可以好似QLS甘提供wav firmwave提高音質
甘就perfect啦
因為我淨系有wav

聲音方面
又系老實講性價比一定冇qa360甘高
不過我兩部ab過
都系n6岩我d
人聲有味道
分析力好
夾我隻ie80多d
qa360聽落去冇甘light
推力好
ie80既低頻唔會浮腫
分離度亦唔錯

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
Thomas-lbyy + 5 + 5 用家心得
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-2-28 08:07
外觀亦都係另一重要原因, 就好似 L5 咁, 佢前一代就送都唔要, 但 L5 就正好多

每返工日子都有十 ...

每返工日子都有十小時可以聽歌?  師兄份工羨煞旁人啊!

我一路接觸過的 HeadFi 師兄大約可歸納為兩種玩法!第一類是揀自已鐘意的耳機,然後儘一切努力玩好佢,整套系統也是由一或兩對耳機做膽而遂步建立的,我形容這是「精英」的玩法!第二類是建立一套較中性而又有質數的前端,然後玩好多不同的耳機,我形容這是「花心」的玩法,我自已便是這種了!

師兄的玩法對我來說有點新穎,是 Many-to-many 式組合,沒有特定的主體,多部前端 (Player 和擴) 和多部耳機交叉配搭組合,聲音的表現非常多元化,感覺會好 busy,而且對操控的要求不亞於聲音的要求,是頗獨樹一幟的玩法。我相信某情度上是因為師兄有玩開喇叭,在聲音的追求上已有較大的目標和 satisfaction, 所以只當隨身是小玩意來「填窿」,唔知有無估錯呢?

5 月出 Fiiio X50?確是有點難以致信,大家觀望吧!Fiio 是一家成功的 DAP 廠家,他的出品對我這些較看重 C/P 的消費者還是很期待的!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 哈哈,我諗我都算精英啦...

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

taje 發表於 2015-2-28 08:26
多謝andy兄分享
其實都好滿意

多謝分享聽感和使用心得!

曾經和 Cayin 的管理人員交流過,他們會集中火力去優化 firmware 的功能和穩定性,但應不會走固件調音的路線!3 月會有新固件推出,有提過會改善 exFAT 的支援和 Power Management 這兩方面。

看來留意 N6 的用家都會關注埋 QA360,想當初 (14年9月) 我第一次在 Post76 提到 N6 時也是引用了大量和 QA360 的對比,所以估計有不小玩家是在埋門時這兩部機二揀一的。

見習玩家

taje 發表於 2015-2-28 08:26
多謝andy兄分享
其實都好滿意

多谢烧友的认同.

N6部机从设计架构上同360是完全不同的.所以,固件调音个做法应该是唔会做啦,但持续优化和保证系统个稳定并增加可玩性,系我D一定会继续努力个方向,呢点请烧友放心.