設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-2-28 11:29
每返工日子都有十小時可以聽歌?  師兄份工羨煞旁人啊!

我一路接觸過的 HeadFi 師兄大約可歸納為兩種玩 ...

濃聲, 厚聲, 高分析力, 低頻控制力, 女毒, 音場, 空氣感。

當坐喺音樂廳中央, 面前有過百人喺台上演奏緊馬勒。
當坐喺小型音樂廳前果幾排, 台上四人排開, 左面兩技小提琴, 跟住一枝中提琴加上最右嘅大提琴奏室樂。
當喺結婚宴會廳度, 一技結他, 一技低音大提琴, 一把男聲。
當出席演講聚會, 一個鋼琴加一個有出 CD 嘅女高音。
當出席週年晚會, 一個彈電子琴, 一個吹喇叭, 一個玩低音大提琴, 加上一個 50 歲左右女歌手唱 Jazz, The Look of Love 等。

當我經歷過之後, 上面對聲音嘅形容, 當時我腦中完全無出現過, 只覺呢啲係音樂。

白開水嘅 Apple 係我至愛, 唔同 DAC / 擴 / 耳機都出唔同聲, 但有時都好享受 ZX1 所出嘅味精人聲, QA360 唔係白開水但中性

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Andykong + 10 + 10 睇唔明都要拍手掌!
goodabc2010 + 10 + 10 精彩

查看全部評分

新仔玩家

師兄可唔可以將n6同qa360做個對比?我想系呢兩台入面選一台

進階玩家

Thomas-lbyy 發表於 2015-2-28 13:13
多谢烧友的认同.

N6部机从设计架构上同360是完全不同的.所以,固件调音个做法应该是唔会做啦,但持续优化 ...

其實我仲有一個問題
機邊既轉輪我發現自己好少用
點解呢
因為轉得太慢
向下既速度好似唔比按住個向下鍵快好多
唔知可唔可以將轉輪改為快速向下呢?

sorry我表達能力唔好
唔知師兄明唔明白我的意思

進階玩家

Andykong 發表於 2015-2-28 11:57
多謝分享聽感和使用心得!

曾經和 Cayin 的管理人員交流過,他們會集中火力去優化 firmware 的功能和穩 ...

明白
其實呢個都系小問題
因為買得部機都系中意佢d聲架la

黑鑽玩家

Andykong 發表於 2015-2-26 14:03
去到 50 頁都只有廖廖可數的聽感分享,自已做樓主都覺得滴汗了,在此再次邀請大家分享一下你的 N6 配搭,畢 ...

DSC_0003.JPG .......新手報到...用緊IMOD.. 最近試聽過.qa360.DX90.DX100.FIIO X5.Acoustic Research M1.N6最後買N6
oppo95 前级CARY 12 後級Cary M7.125.aragon 8008bb dual mono.Parasound a21. 底音秦朝BQ3115D 十五吋  X2
前罝atc scm11 中置GENESIS M700 後置Sunfire Cinema Ribbon Duo® Loudspeaker - CRM-2 X4

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ha_ha 發表於 2015-2-28 16:53
師兄可唔可以將n6同qa360做個對比?我想系呢兩台入面選一台

其實有唔小地方可以一次過試晒兩部,建議師兄帶自已的耳機去試下!我可以講小小方向等你試聽時留意下,然後自已取捨。

高頻廷伸:QA360 的延伸 vs N6 的泛音
平衡度:QA360 的暖 vs N6 的冷
低頻: QA360 的節奏 + 衝擊 vs N6 的線性 + 下潛 + 結實度
尾音:QA360 快起快落 vs N6 的 acoustic 樂器尾音

聲場:兩部的橫聲場都很好,分別在深度 (縱聲場),這方面其實不是越深越好的,太深的話流行或單樂器配單一人聲有時會唔自然,所以要夾自已聽的音樂
齒音:留意齒音量和齒音的程度,這是個人喜好,例如我鐘意多小小齒音,但要輕輕的,不要太重的齒音,但我有朋友完全唔接受齒音,他認為零齒音是最好的

操作上兩部機是很不同的,QA360 是指令式操作,簡單直接,不支援 Album art, N6 是餐單式設計,較多 icon, 支援 Album Art

外觀上 N6 實物比睇相較討好,但偏大和重,QA360 睇相唔覺咁厚,但這些見到實物應好快知自已接受到邊部!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

taje 發表於 2015-2-28 20:28
其實我仲有一個問題
機邊既轉輪我發現自己好少用
點解呢

轉輪的長按已被定義為 short cut menu,所以未必可以在轉輪上加入類似四方鍵的長按可快進快退的功能!轉輪的設計較著重提供 single hand manipulation, 但在整體操控的寬容度來說,是比 4 維鍵或 5 維鍵略遜的!

我除了小數的幾個 album 外,每層 folder level 的選項是以 20零個為上限,太多的話我會 再 group 過 folder 或 split folder,所以我覺得用轉輪比用方向鍵較快!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

on5000on 發表於 2015-2-28 22:32
.......新手報到...用緊IMOD.. 最近試聽過.qa360.DX90.DX100.FIIO X5.Acoustic Research M1.N6最後買N6{: ...

非常好,誠意繳請師兄分享下你對這幾部 player 的挑選過程,是聲音先決?硬解 DSD?外觀有分加嗎?還是會看重操控/UI 設計?

如果寫埋這6 部的橫評便更好了!

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-3-1 02:11
非常好,誠意繳請師兄分享下你對這幾部 player 的挑選過程,是聲音先決?硬解 DSD?外觀有分加嗎?還是會 ...

我想講聽過唔少高質現場音樂, 同高還原度音響組合, 當然亦都有唔少次, 要偷偷地將一小塊紙巾塞入耳仔, 又或者扮有電話而行開。

最好笑一次去聽一套喺工厦朋友組合, 佢唔多識玩, 套機由另一個攪,環境好大好正, 淨係前級加後級, 已經 HK$600k, 聽一隻 EMI 黑膠, 一技琴正在 Solo, 我攪唔清呢技係小提琴定中提琴, 捱完成首音樂, 走去睇係乜碟, 原來係小提琴協奏曲 事後跟同場朋友講返, 都同意呢套機發揮唔到三成

因為我喜歡聽唔同取向/風格嘅聲, 所以買好多。而屋企果套已經到極限, 再上要一整套換, 好 10% 比多一倍錢? 所以咪玩返 Head Fi, 雖然冇感受到嘅低音, 音場永遠喺中間而唔係前方, 定位更加冇,但都揾到唔少樂趣

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-3-1 06:50
我想講聽過唔少高質現場音樂, 同高還原度音響組合, 當然亦都有唔少次, 要偷偷地將一小塊紙巾塞入耳仔, 又 ...

HK$600k 前後級,即係 total system 點都過 $1m, 甚至$1.5m UP , 35% 計即係 $300K ~ $500k 之間,照計以呢個 30% 的 budget 來砌一套發揮得好的 sound system, 除非特別走偏鋒,應已有不錯的平衡度和像真度!換句話說, 30% 都比多佢了!

算啦,要無謂係度呻 Hifi 經了,呢度大部份 reader 都係以 headfi 作主線,講都唔會有太大共鳴了,Post76 有其他地盆可以將呢類話題 carry 得較好既,現在大家講緊個 D 幾千蚊部既 DAP,無謂接埋去 D 百萬 既 system 囉!

我叫得自已做「花心」人仕,其實我都係想聽唔同取向/風格嘅聲,但我的方法是無論大耳細耳都會用最小的器材配最好多耳機。在香港玩 HiFi 的話 你有錢極都只能在一個時間內玩一對喇叭, 但玩 HeadFi 就隨時可以玩 10 隻大耳10隻隨身都係一個 2 呎書櫃已經夠擺和可以隨心情換耳機,所以大家的出發點相同,不過方法不同罷了,這又何妨,條條大路到羅馬,但用最小付出找到自已最大樂趣,that's what the game about, right? 見識過師兄既想心,也是一件燒友交流的樂事,所以這方面還是很理解的!

咁點解我點評會講唔理解呢?師兄由 1 月 3 號開始關注呢部 DAP 已經話好多 bud, 然後到 2 月 26 號都係講部機有 bug,我想問重有什麼 bug 架,跟住就話外觀問題,其實話唔 like N6 外觀的真係唔小架,大陸論壇開 10 個 N6 帖就 10 個帖都會有人踩佢醜樣,所以話頂 N6 個樣唔住的真係唔需要講其他野,一腳踩落去都得加啦,唔駛比面,你可能係第一萬九千七百零一個「燒友」踩呢個 point 了,但如界係因為咁而在關注了 N6 兩個月後公開話放棄,再兜埋落 「面前有過百人喺台上演奏緊馬勒」既盛會,然後又兜左去「淨係前級加後級, 已經 HK$600k」既土豪設備,來註釋你既放棄,咁小弟轉數慢,唔理解囉!