設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kelvinhin 發表於 2015-3-7 19:18
今日去Cayin嘅香港代理聽咗N6,控制力出色,依點我最impressing。界面有小小lag, 但以大陸機黎講可以接受。 ...

Cayin N6 香港有兩個代理,一在深水埗沒有門市只有倉,另一在旺角!

一係就去左深水埗個間代理既個間特約店!

N6 是支援 exFAT 的,但尚待優化,據說 3 月內會出新 firmware 解決這個問題,在 exFAT 優化 firmware 面世前,不妨試下用 FAT32 的 microSD card,操作會比 exFAT 的較順!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-3-7 22:16
原本諗悌重課手遊....點知放假果日落左去TEST兩部機中晒伏...唯有出糧投降依部機.....我有PANDORA VI 同HD- ...

咁幾時出糧先?

放條片毒下你!

如果你 prefer 俄文的話,可以睇呢度既
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

無咁快最快都要下個月5號出...依家暫時手遊都要斬手指避沙虫

專業玩家

用左幾個月...每次買了新碟只想簡果一隻專輯來聽都會好難搵....
因為得"所有專輯"和歌手的所有歌曲....
如果可以改成下面這樣...就完美了...
--------------------------------------
歌手--->所有歌曲
            專輯A
            專輯B
            專輯C
---------------------------------------
我見有內測員都有提過這個問題...
http://www.zaeke.com/thread-5346-1-1.html
需要完善的一个小细节就是在搜索歌手后,会不按专辑分类直接罗列出播放器内该歌手的所有歌曲,如果你特别喜欢一个人的歌,存了他几十张专辑,突然想听某首歌会变成一件比较困难的事情。好在这个细节已经引起重视,相信会通过固件更新来解决。

補充內容 (2015-3-13 11:50):
這個可能會清楚一點...

藝術家--->歌手A------>所有歌曲
          歌手B         專輯A
               歌手C         專輯B
               ......D          專輯C

星級玩家

咁嘅外型設計,帶出街都好失禮,

星級玩家

唔會丫,起碼d人都望住你先,其實依架機實物同相有d唔同,相可能比人感覺上,苯重,但實物出奇地輕,控制又順,輸出率又高,使用時間都算ok7hrs

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實覺得N6 外觀難看的也確實為數不小的,見到實物的感覺會好點,因為做工補飛加了分!

而且對外觀的感覺和對聲音一樣是主觀的,國內有攝影玩家認為 N6 外觀還不錯,所以常常拿來當外攝的小道具!

但無論如何,因為部 DAP 外觀而覺得失禮?不會吧!難道人的面子竟可以因為用了某一部 DAP 而提升了或下滑了? 沒有那樣兒戲吧!

揀 DAP 不外乎三個大條件:聲音,實用 (操控,容量,續航) 和外觀!

我是 聲音 > 操控 >> 外觀,所以我揀了 DX100,然後是 N6,依這條路的話,現在夠 budget 的話我會上 Paw Gold 了,還有一部 QA360 也算是這一組的。

如果是 外觀 > 聲音 = 操控的話,那我建議 DX50, DX90, Calyx M, AR M2

如果是 外觀 >> 聲音 = 操控的話,那用好一點的手機配對易推的耳機其實會是不錯的起點,見過不小 iphone 直推 K3003i 或 SE846 的確實是很有 style (但千萬不能搭 IE800 之流,撞到識玩既會暗笑了), COWON 的一些可播無損的 player (例如 J3, P1) 仍是對鐘意聽歌但對聲音又沒有太大要求的用家有吸引力的。

AK 和 Sony 我自已心中有數,但粉絲力量太大,放邊 group 都得罪人,所以沒有歸類,我自問鑑賞能力不足,大家自行決定了!

黃金玩家

**AK 和 Sony 我自已心中有數,但粉絲力量太大,放邊 group 都得罪人,所以沒有歸類,我自問鑑賞能力不足,大家自行決定了!**

明白哂

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-3-14 16:30
**AK 和 Sony 我自已心中有數,但粉絲力量太大,放邊 group 都得罪人,所以沒有歸類,我自問鑑賞能力不足, ...

師兄見笑了,就讓我自命君子一次,見到危牆還是可避則避了!

朋友中其實不小 Sony 和 AK 用家,小弟也不時乘機借來玩,確是未過聲單玩外觀和 menu/操控都愛不惜手的!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-3-14 16:02
其實覺得N6 外觀難看的也確實為數不小的,見到實物的感覺會好點,因為做工補飛加了分!

而且對外觀的感覺 ...

我反而覺得你的分類有問題,而且你唔係無分類而係直接暗示呢2個排子有樣無聲

你寫
我是 聲音 > 操控 >> 外觀,所以我揀了 DX100,然後是 N6,依這條路的話,現在夠 budget 的話我會上 Paw Gold 了,還有一部 QA360 也算是這一組的。 

dx100偏冷聲,除咗大部d外樣唔係差,而且你連paw gold 都提埋但唔提hifiman 我唔太理解

而且呢幾部除咗dx100外操控都唔係好,你下面提的dx50,90,m2操控都比呢幾部易,但反而落咗操控係唔易我表示理解不能

如果是 外觀 = 聲音 > 操控的話,那我建議 DX50, DX90, Calyx M, AR M2 

呢4部操控都話差我真係服咗你了
(Post76 Android 手機版送出)