設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

熱嗎

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chanyan 發表於 2015-3-24 23:42
andy ching,想問幾時會有新既更新
(Post76 Android 手機版送出)

出 V1.1 時廠方已 set 了下個 firmware update 是改善 Power Management 和 exFAT support, 對時預期是 2015年3月,據說新固件已在測試當中,但能否趕及 3 月內推出尚在觀望中!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-3-26 18:14
今日去買咗 K3003i 同 HD700 同時, 用我自已嘅 Micro SD 咭, 自己嘅耳機 Sony EX1000 同換咗鍍銀線嘅古董 ...

原來師兄 3 揀 1 選左 K3003i, 但買埋 HD700 有點意外,而且你隻 HD700 似乎似非常靚價!

問題: 有試過 K3003i 換 N6 嗎?好似話國行 K3003i 可以用但港行 K3003i 不可以用,因為國行是的 3.5mm 4 極是 CTIA 制式,而港行是 OMTP 制式,Cayin 是老廠初做 DAP,事前 research 搜隻了市面上的耳機 sample 發覺多數是 CTIA 制式,所以 N6 只支援 CTIA 制式,到外銷時便出事了,所以你用港版 K3003i 的話,N6 要加轉接線才能用 (K3003 同附),但能否接受就自行決定了,我只能儘早提醒師兄要試真 D 和度清楚!

N6 現在只出了 v1.1 新固件,和舊固件比較, DSD 有優化運算所以靚聲左 (廠方交公佈,我無聽 DSD),但 PCM 無任何侵改所以 v1.0 和 V1.1 的 PCM 是同聲的。 Cayin 曾一再強調他們會不斷優化固件但不會用固件調聲。

聽感便真係個人領受了,我用 N6 + EX1000 並不覺得厚聲,反而轉N6 前用 DX100 會覺得偏厚但仍可接受。我之前的聽感形容 N6 是中性偏冷的!所以不斷叫人聽過先入係明智的,唔啱聽就質數高都無!

煲機就頭 100小時變化明顯, 100-200 小時仍有改動但風格已穩定了,厚薄驅動聲場縱深不變,但高低會更盡較滑和聲場略寬。200小時後變化較微細,但個個都話粒 1792 必須長煲,可能我對隨身講究不足吧!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

guppyguppyguppy 發表於 2015-3-26 22:48
熱嗎

你是指 N6 vs ZX1? N6 當然熱好多,你玩左 N6 咁耐,你明知架!

你覺得有問題咪明講,不用旁敲側擊的,我點唔妥你,都唔會係公開平台封你的 (雖然 whatsapp 已封),只要光明正大不玩道聽途說,歡迎提出意見或負評的!

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-3-26 23:51
原來師兄 3 揀 1 選左 K3003i, 但買埋 HD700 有點意外,而且你隻 HD700 似乎似非常靚價!

問題: 有試過 ...

HD700 個價比之前外國 US$499 仲要平,我清咗佢存貨

佢冇普通板我又急,問咗賣耳機朋友話係一樣聲,所以i 板照殺。試聽時冇試過插 N6,不過 X5,E12A,ZX1,PHA2 都正常用到,但架 AUNE B1 就出問題

睇師兄回覆,果然聽感每人不同,都證實我冇聽錯,我經常聽到現場音樂,架 N6 一開聲就覺得佢非常重口味,似乎需要啲薄聲耳機,又或者動鐵?師兄話佢冷聲??揾日帶 im04 同天龍隻AH-C400 去試試。買佢就多數唔會,因佢同我要嘅相差太大,Apple,X5,360,ZX1,DX90 我都得,而家主要 EXK 加 ZX1。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-3-27 05:19
HD700 個價比之前外國 US$499 仲要平,我清咗佢存貨

佢冇普通板我又急,問咗賣耳機朋友話係 ...

師兄個 HD700 價直情接近二手價了,買到平靚正係我輩追求「玩得精明」的開心事!當日我買 HD700 時大部份聲音都話點解唔買 HD800 啊, HD650 好聲 D 喎等等,但我反而覺得 HD700 的器材配適道高是賣點,質數比 HD600/650 高了一個圈但調音改變很大,所以 600/650 的用家不接受,到現在都修一個 HD700 happy user, 尤其做左條平衡線比佢之後!

Fiio 和 Sony 應該是通殺,可以配晒兩種 standard,compromise 係佢要在 L/R 其中一個 channel 做 plug in detection (拔耳機會自動 pause 的 DAP 必須長期檢測是否有耳機插入),所以理論上是有小小電流 interference  的!

N6 夾動鐵如何我不大清楚,因為我純玩動圈的,動鐵係初玩時試過幾對但好快已放生了。配搭方面,我比較認真去試聽的幾對入耳塞的匹配大致上是 EXK > K3003 > Flat4 > IE800,推 IE800 只能說不錯,但推 EXK 和 K3003 都算可推薦匹搭,最後寫聽感都係用 EX1000 作準! 內地 QQ 粉絲群中有意見應為 N6 推 Fitear 和 JH 都很不錯!

聽感不周很常見啊,我都遇過感情很不錯的老友但聽感和我很不同的,大家都肯定聽到同一樣野,因為在分析素質的話題上是一樣的,但談到音色便多數有不同的判斷,每個人會追求不同的聲音,明白了便不會大驚小怪成日你錯我對咁爭論了!睇分享的話覺得你同斯路兄在追求聲音的方向接近,不妨睇下斯路兄的分享可能會有多 D 靈感!

至於買唔買 N6,那是店家關心的事,呢度用家交流,買賣是交流以外的事情,所以小事不上心,大家繼續吹水!

見習玩家

Andykong 發表於 2015-3-26 23:10
出 V1.1 時廠方已 set 了下個 firmware update 是改善 Power Management 和 exFAT support, 對時預期是 2 ...

必需讲声:对唔住.

其实固件在3.12号已经完成,并且由部份玩家参与测试,同时俾佐我D好多反馈.在新版固件中,对于几项用户设定关机及电源管理的选项,我D太注重工程师的思维,而忽略佐用户的体验,以至于用户的意见批评都极其尖锐.

在这种情况下,我D重新修改佐一轮软件的定义,重新进行修改和优化.导致时间有所延迟,我为呢件事负责.

讲一千道一万,不如实际行动.所以,呢件事情,我们进一步开放佐跟用户之间的沟通渠道和加快吸收学习的进程.

依家,新的固件已经完成,并开始进行新一轮的用户内测,如果一切顺利,下周一定可以分布.

感谢大家的宽容和等待,Cayin会不断个成长和学习.

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Thomas-lbyy 發表於 2015-3-27 12:20
必需讲声:对唔住.

其实固件在3.12号已经完成,并且由部份玩家参与测试,同时俾佐我D好多反馈.在新版固件中 ...

主要有什麼改進?

何時才對 sacd iso 優化?

見習玩家

diff 發表於 2015-3-27 21:50
主要有什麼改進?

呢位仁兄有咩问题,请直接提出,DSD的解码算法优化在1.1版本更新中已经改进佐.如果你讲的是DST封装的ISO文件播放问题,依家仲做唔到,SACD ISO只能支持DSD封装格式.

谢谢.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

diff 發表於 2015-3-27 21:50
主要有什麼改進?

3 月的 firmware revision 據我理解不涉及 SACD ISO 優化。

可否講下你希望有什麼 SACD ISO 的優化?我可代佢廠方提出!