設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blacklist

[討論] 新手討論: 威馬地盒 VS PAC黃金地盒 VS 農夫地盒

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

10bucks360 發表於 2014-6-23 01:10
其實我前文已經講過
外國人,玩音響唔同呢個forum

各有各玩, 太多野可以玩太少時間.

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
william02 + 9 + 9 個人覺得除咗地盒外國少D講,PC,IC,電處都.

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-6-23 10:11
小弟想少少更正, 呢到都有唔少大師級係玩器材,玩調效,玩擺位,玩測量,玩房間處理等等, 不過呢1-2年已 ...

5M x 5M .....
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

禁止發言

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

香港環境細,放得落的器材有限,聽歌空間更有限,唔似得外國好多時可以有成間房什至地牢去做播放室,變相香港可調教的空間限制大太多,好多時都要有所遷就,唔係有間200尺空房等你考慮成間房的反射及吸音等問題,而香港玩零件多我覺得只係錯覺,因為呢D大家容易討論,但位置,放法,反射等,大家好難去討論,比如話我去朋友企聽歌,佢的皇帝位同我都唔同(少少啦,主要少量高度同前後,不多於5CM),咁唔通要佢就我去調?唯有我人就囉

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
leo25 + 10 + 10 絕對認同
ykluk + 10 + 10 絕對認同
obee + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kenneth_obee 發表於 2014-6-23 10:17
10BUCK 兄說的是"調教". "調教"是多數唔使錢的但要好多時間好多心機....

其實玩地盒也是要"調教"的. 只 ...

我無誤會呀, 我意思係話有好多人其實係懂得"調教"既方法不過就比較少喺POST76講啫~~!! {:9_422:}

結果就淨係話某啲嘢好好, 但每一件嘢都其實要"夾"器材, 呢個"夾"都當然係調教, 唔係一放落去發覺唔啱用唔好聲就二手區見, 基本上都未用到件嘢就放, 跟住就網上唱件嘢唔掂....{:9_436:}

即食係香港文化特色(小弟都係咁~!! {:9_407:} ), 不過都唔係全部人係咁既, 想知多啲點"調教", 咪睇多啲forum同文章, 呢度只係冰山一角啫~~!! {:9_423:}

評分

參與人數 4威望 +39 金錢 +39 收起 理由
fungl + 10 + 10
leo25 + 10 + 10
william02 + 9 + 9 絕對認同...9分係小弟評分上限....
obee + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

chuwing 發表於 2014-6-23 10:35
5M x 5M .....

其實都唔係好難, 一層村屋700呎, 得一間房一個廁所open kitchen咁就得, 小弟間屋一定平過好多師兄, 因為個價錢連公屋都不如....

事在.....真係睇人為~~!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-6-23 11:06
其實都唔係好難, 一層村屋700呎, 得一間房一個廁所open kitchen咁就得, 小弟間屋一定平過好多師兄, 因為 ...

俾我上去聽下啦

小弟見到樓價只有絕望

星級玩家

ykluk 發表於 2014-6-23 11:06
其實都唔係好難, 一層村屋700呎, 得一間房一個廁所open kitchen咁就得, 小弟間屋一定平過好多師兄, 因為 ...

原來師兄都係住村屋架,小弟都係,我住上水古洞果頭。

3萬

白鑽玩家

william02 發表於 2014-6-23 11:11
俾我上去聽下啦

小弟見到樓價只有絕望

我屋企乜都無好渣架咋.....況且我老婆同陸豆大部分時間都霸住間屋, 小弟做細既又經常要OT, 真係好難夾到時間比人家訪....除非我老婆出咗trip....

3萬

白鑽玩家

robertnike 發表於 2014-6-23 11:20
原來師兄都係住村屋架,小弟都係,我住上水古洞果頭。

小弟喺朗屏附近~~!!

其實幾年前小弟氹老婆住村屋已經一早諗住要咁大個廳, 當然佢以為我真係想佢有個好舒服既廳啦~~!! {:9_407:}

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
edison133 + 10 + 10 good job!!!
robertnike + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分