設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: blacklist

[討論] 新手討論: 威馬地盒 VS PAC黃金地盒 VS 農夫地盒

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

blacklist 發表於 2014-6-22 13:44
其實我係指件產品,只不過可能因為大家知道佢地兩間都係一人公司自家品牌,先覺得我講"人",其實係講緊品 ...

"反觀PAC太低調,低調到好似欠缺技術根底,而且態度反覆,先說借去試下,之後又縮沙,令我無可奈何"

咁都叫做有厚道同吾係講人?

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
leo25 + 10 + 10
guly + 10 + 10
itoy2008 + 10 + 10 司馬超之心,有佢自圓其說.

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

blacklist 發表於 2014-6-22 13:44
其實我係指件產品,只不過可能因為大家知道佢地兩間都係一人公司自家品牌,先覺得我講"人",其實係講緊品 ...

自己做一個地盒出來 = 揾一個對我有用既地盒出來,if you really want to know what is a 地盒 exactly,you SHOULD diy:
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=157988

http://arthurstudio.com/x2/forum ... read&tid=145935

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=131698
「地盒冇秘密,賣 o既就係一份手工費,當然詳細份量我唔會講,因為係我 o既搵食技倆,正如你識炒菜、酒樓大廚又識炒菜,人地肯比錢去食碟菜,就係差別在酒樓大廚調味 o既功夫,不過既然材料同過程冇秘密,一理通百理明,搞清楚材料功能同特性,其實大家都有機會炒出碟靚菜」

So there is no secret technical issue you looking for, only if you are willing to pay the labor or not.

Been a 90's full time hifi magazine reviewer,I can tell all our descriptions are not 虛無飄渺 but very accurate,this thread is not a test report, we need to do everything short and simple, if you don't accept or not agree, or not understand, then you are really out of "資質" to enjoy 地盒, therefore, you should not buy, and at least please don't buy from me!

BTW, I am not a one man company, all my products although are hand made, but manufacturing by my own factory in China, with a humiliated 7xxx sq/ft and 3x staffs, and Hong Kong shop just share 15% business amount of my whole company.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2014-6-22 11:09
其實好多 service 唔係做唔做到或想唔想做,而係值唔值得做,特别係面對所謂「網客」,好多「網客」其實 ...

做老闆有老闆的難處,我諗pac係明白的
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

bigair 發表於 2014-6-22 18:17
做老闆有老闆的難處,我諗pac係明白的

我當然明白啦。專業汽車維修站是小弟開的

專業玩家

其實
可以吹到地盒
好似能醫百病
起死回生咁
都幾攪笑
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

slck01234586 發表於 2014-6-23 01:03
其實
可以吹到地盒
好似能醫百病

其實我前文已經講過
外國人,玩音響唔同呢個forum

外國人玩器材,玩調效,玩擺位,玩測量,玩房間處理等等
講求科學化,物理學等

呢個forum玩電線,玩fuse,玩地盒,玩釘等等附件
講求
相信師兄有一定資歷都應該記得極光線,Ortofon 3900 Silver等等既事件

無話邊個岩定唔岩,各師各法
最緊要自己玩得開心又靚聲

評分

Prince168 + 10 + 10

查看全部評分

高級玩家

10bucks360 發表於 2014-6-23 01:10
其實我前文已經講過

講起極光真係把鬼火,條條用2個幾月就壞哂
成個頭爛有,冇哂反應又有~真係嬲爆

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

10bucks360 發表於 2014-6-23 01:10
其實我前文已經講過

小弟想少少更正, 呢到都有唔少大師級係玩器材,玩調效,玩擺位,玩測量,玩房間處理等等, 不過呢1-2年已經少咗出POST少咗分享, 同埋呢到多新手(小弟亦然), 有時對器材,調效,擺位,測量,房間處理等等唔係好認識; 反之玩電線,玩fuse,玩地盒,玩釘等等附件容易做, 只係買返嚟放入去就得, 咁自不然多人講多人買....{:9_423:}

電線,fuse,地盒,釘等等附件比較容易挑機, 一句無料到就可以引嚟幾廿頁POST, 反之如果有人講多啲器材,調效,擺位,測量,房間處理等等, 小弟會發現唔會咁多人回, 因為好多人都未必識.....{:9_422:}

不過小弟最後都係覺得, 空間擺位永遠比一切嘢嚟得重要, 小弟屋企個廳有5米 X 5米, 擺埋一堆垃圾喺屋企都叫做聽得吓架....{:9_409:}

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-6-23 10:11
小弟想少少更正, 呢到都有唔少大師級係玩器材,玩調效,玩擺位,玩測量,玩房間處理等等, 不過呢1-2年已 ...

10BUCK 兄說的是"調教". "調教"是多數唔使錢的但要好多時間好多心機....

其實玩地盒也是要"調教"的. 只係你唔當佢要姐.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
fungl + 10 + 10
nicknick + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-6-23 10:11
小弟想少少更正, 呢到都有唔少大師級係玩器材,玩調效,玩擺位,玩測量,玩房間處理等等, 不過呢1-2年已 ...

好似條AC線, 反轉插都唔同聲, 又有無人去試? 呢D叫"調教"
"調教"只可以知有乜可以"調教"但無人會話到俾你知點"調教"先啱. 因為"調教"的評審係你自已對耳朵.

評分

fungl + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分