設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blacklist

[討論] 新手討論: 威馬地盒 VS PAC黃金地盒 VS 農夫地盒

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

itoy2008 發表於 2014-6-21 15:15
樓主其實由頭到尾小弟都係等你總結。
馬兄有技術,冇問題,開門見山等挑戰。小弟對馬兄港業十分 ...

小弟對呢類配件無乜意見,每個人消費都有自己理由,最緊要自己開心。
對小弟嚟講打開門口做生意,無問題,賺係應該,
亦無必要公開話你知點整,咩數據,
買唔買係消費者自己決定。
但好奇怪,唔明為何網友將一啲商業推廣活動睇成偉大無私嘅分享?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
itoy2008 + 10 + 10 用家心得;可有令一角度?

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

......................
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

chhanthony 發表於 2014-6-23 11:59
5米 X 5米 一般會有blooming

Anthony hing, 是否因為正方形呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2014-6-23 11:49
小弟對呢類配件無乜意見,每個人消費都有自己理由,最緊要自己開心。
對小弟嚟講打開門口做生意,無問題 ...

其實PAC CHING的地盒我無用過,亦無係度對PAC地盒俾過意見,我見其他CHING 推崇係PAC CHING 會攞住個地盒上你屋企一齊試,我諗係呢個原因令其他CHING 幾BUY佢

我都有問馬SIR d 嘢點駁,我諗呢D服務唔係必然,佢大可只係賣個盒俾我,叫我駁落邊就算,唔會因應我的CASE同我一齊諗IDEA....

同意其實大家玩得開心係最緊要︳但希望大家唔將D服務當咗必然....

1萬

白鑽玩家

ykluk 發表於 2014-6-23 10:11
小弟想少少更正, 呢到都有唔少大師級係玩器材,玩調效,玩擺位,玩測量,玩房間處理等等, 不過呢1-2年已 ...

一個垃圾開相照,有8頁回覆

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=182375

一個實用嘅淺文講相位、距離、delay,得3頁回覆,呢個可以睇到香港人玩影音嘅取向同投資一樣,要快回報。

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=179658

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
louis001 + 10 + 10 唉 識既又唔想討論怕講錯 唔識既又唔敢討.
itoy2008 + 10 + 10 用家心得
leo25 + 10 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

chhanthony 發表於 2014-6-23 12:11

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=182375

Anthony大師兄你咪就係小弟之前提過其中一個有分享"調教"但又好似無咩人真心睇既師享囉~~!! {:9_407:}

不過講真, 無咩人回又未必真係無咩人睇, 有好多人真係CDROM但又學到嘢既, 你橫掂都有喺自己blog同其他forum寫開, 發放多啲地方等多啲人受惠真係功德無量啦大佬~~~!!!

P.S. 小弟原來都miss咗個post, 即刻加返分同埋今晚返去嘆吓先~~!!

1萬

白鑽玩家

william02 發表於 2014-6-23 12:11
其實PAC CHING的地盒我無用過,亦無係度對PAC地盒俾過意見,我見其他CHING 推崇係PAC CHING 會攞住個地盒 ...

我都認識PAC兄,同佢亦有互訪過。
同佢有傾有講,亦開心認識到一位發燒友,
早一個星期六我都邀請過佢去我度玩,
PAC兄話不如拎個地盒畀我試,
起初我都話好,後來我話下次上去佢度先玩,
因為當日我另外約咗兩個網友上嚟玩,
唔希望當日變成一個產品對廣活動,
亦唔希望另外兩位網友覺得我夾埋PAC sale嘢。
PAC亦無夾硬嚟。

我帶出嘅係,借盒借機都只係Marketing嘅一種,
如果無相關知名度去賣一件產品出嚟,又無人試過效果,咁你會唔會買?
而用咗幾多時間去研究只係R&D/成本一種,
見到啲人將呢啲嘢神化真係好奇怪。

以上言論並唔係針對任何一個品牌/個人,只係覺得呢個諗法有啲怪。

評分

參與人數 5威望 +49 金錢 +49 收起 理由
louis001 + 10 + 10
pac + 10 + 10
obee + 10 + 10 絕對認同
Wilmer威馬 + 10 + 10 絕對認同
william02 + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

其實聽音空間點先叫好,有冇咩黃金比例可以參考下?
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2014-6-23 12:26
我都認識PAC兄,同佢亦有互訪過。
同佢有傾有講,亦開心認識到一位發燒友,
早一個星期六我都邀請過佢去 ...

我都認為唔好神化咗地盒,好多時係有先天不足或已經調整好哂但想補足某D缺憾用會比較好,如果調整好又滿足,整呢D地盒其實會變咗搵嘢嚟攪

小弟再一次攞我隻電處做例子,小弟屋企電源有問題,根源解決係重新舖線.....即係裝修過間屋....但絕對會影響到家人,咁取捨下,電處地盒似乎係比較合適

但同一隻嘢去D電源無事的屋,可能有反效果呢

所以都係自己考慮清楚

另一樣想再提出係,大家係話一樣嘢完全無料到前,先試齊自己諗到的方法,係網上提出時亦應該講出試過的方法及系統,而唔係單單話無料到就完結,最近係唔同地方都睇到對唔同嘢的意見係無料到,包括CDP 到零件,但好多時見到係個用家自己未試清楚的問題或者係件嘢唔夾.....我唔太想見到因為呢D而嘈,大家提出問題一齊討論的氣氛好開心

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2014-6-23 12:11

我認為可能太技術性,一般用家未必睇得明,所以不懂怎樣回應。

呢d正正反映出香港既快餐文化,個個返工做到死下死下,放咗工寧願俾$人set 機都願吾去研究。

有d人連說明書都懶去睇,一有事就上網跪求其他人指教.....

評分

參與人數 6威望 +59 金錢 +59 收起 理由
louis001 + 10 + 10 絕對認同
itoy2008 + 10 + 10 絕對認同
william02 + 9 + 9 絕對認同
Wilmer威馬 + 10 + 10 絕對認同
plnl88 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i