設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blacklist

[討論] 新手討論: 威馬地盒 VS PAC黃金地盒 VS 農夫地盒

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

pac 發表於 2014-6-23 15:39
可能我這個人太熱心又不懂得避忌,所以帶來一些誤會吧!

由此至終小弟也是本著分享及幫人心理 ...

我無意指PAC兄借機sell嘢,
當日我只係話唔想被人"誤會"我借家訪夾埋其他人去sell嘢,
所以當日至話下次上你度先玩地盒,
主要係有件事幾年前發喺喺我個家訪度,之後76管理層亦出咗個聲明,
所以我好避忌,唔想有咩誤會,
只係啲人唔記得或者係新人唔知道,
我無意指PAC兄當日hard sell之類,當日同你齋影音水亦十分開心,
我只係認為有啲網友將商業買賣睇成慈善活動有趣啫。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
pac + 10 + 10 心裡明白

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

chhanthony 發表於 2014-6-23 16:59
我無意指PAC兄借機sell嘢,
當日我只係話唔想被人"誤會"我借家訪夾埋其他人去sell嘢,
所以當日至話下次 ...

師兄放心好了,小弟心裡明白.

這個POST明眼人都知道發生甚麼事啦

扇風點火.所以小弟一直都不想留言.

總之一句"對得住天地良心啦"!

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

這個post 看了,還是想作一下分享,
1. 借用硬件這方面我想分享一下, 近年從朋友手上借/試用過不少硬件,配件, 我真心的感謝他們每一位,朋友能借用給我等同對我信任, 所以我會很珍惜每件玩具, 同珍惜大家的情誼, 最感動的一次係朋友想借對數十萬spk 比我體驗它的純聲,這位朋友當然知道我不會買,也買不起, 但他的用心真係想我領悟另一個境界, 那是一份高貴的音樂情操, 有時, 朋友知道我會 入部phono amp 而又未找到合適,他竟然借個未用過的phono 比我頂住先, 這些無私付出, 其實真的應該感謝!
2.關於主題,地盒,我是用家, 之前借用過四個地盒加埋自已用開一共五個,同場在自己家中接駁過當然也try 埋三款地線各方組合, 也有數位朋友未有地盒者一起聽, .....  我也因為試聽後入多了一個地盒, 當然也有我所認識的朋友用不同款的地盒, 但我最開心係大家會分享各自地盒接駁及心得, 這樣其實是一件美事

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +80 收起 理由
louis001 + 10 + 10
pinkspider + 10 + 10
fungl + 10 + 10
guly + 10 + 10 用家心得
itoy2008 + 10 + 10 絕對認同
mantam121 + 10 + 10 用家心得
chuwing + 10 + 10 絕對認同
pac + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

chuwing 發表於 2014-6-23 16:17
PAC Ching 唔好講你丫!
我冇收錢借蛇俾人分享試下(有D Ching未見過我都幾萬蚊蛇借俾佢拎番屋企玩);都 ...

我.....又......試  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
nicknick + 10 + 10 又想找屎?

查看全部評分

Enjoy Music, Enjoy Life!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

fungl 發表於 2014-6-23 22:43
我.....又......試

我的蛇是英式
你啱唔啱?
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

chuwing 發表於 2014-6-23 23:40
我的蛇是英式
你啱唔啱?

S.........H............I.............T..........  英式 -> Me too!!  

1萬

鑽石玩家

chuwing 發表於 2014-6-23 23:40
我的蛇是英式
你啱唔啱?

No la...  Chuwing Hing, just kidding...  don't borrow to me, I DON'T WANT TO DIE!!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2014-6-23 12:55
大部份人都唔睇說明書的

CHING 請問大部份人是指那些人?你如何計算?有做統計嗎?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

chhanthony Ching, 敏感了,在這裡久了,也人之常情;但也不必大感觸,也許有一天你會遇到與你真心分享的網友及朋友,願意借送玩具你一起眾樂樂、暢享之。

小弟過去也曾拜讀過前輩作品,但也遺憾這裡已開始太多Ching cdrom或lain back behavior 居多了;或許,身份已升格了,前輩一言,對后輩影響甚是。曾幾何事你也是多處義務家訪set 機,十分敬佩。

DIY、Handmade或品牌產品一但有錢,有價格,依個原素大家就要考慮多了,多意見唔係問題但要自己去試,去聽;有分享既地方就有Word-of-mouth. Word-of-mouth 係forum 網上世界也大同小異,但十分發達及efficiency and thus 亦叫eWOM既social Influence 及social capitals對現今資訊發達及環球化品牌銷售有相當影響。懶人買貴左,咪最緊要不是買錯,買錯就只好怪做唔足工夫...或被「有心人」騙了 。以前BBS有台長版主做足moderation 。但現在咩都靠自律,分身、打手橫行唔通怪版主?咁我只好講或支持佢地要受薪。又或者有錢都冇人做。更難用電腦AI或Lingusitic Analysis係冇privacy release情況下(如IP address,手機號碼驗證每個post,etc,玩咩?!)做到睇穿司馬超之心,人腦,common sense,前文后理,人易好多。況且,香港人工餘飯后現今上咩網,不單成年人,政府都有做足廣告,要多聽多想及小心詐騙等等,何況budget玩家(以我為例),用幾千做到萬幾兩萬,又或來緊一兩萬做到一二十萬既gear...(有邊個唔想?)也是個句,睇大家唔會seafood痕,痕時咪諗二手價,咁咪睇屆時該品牌名氣吧,咪又係錢、Marketing掛綷。

但是現在互聯網也有互助互愛精神,你睇Cubox或其他SoC /CAS Player , 小弟十年前就會同你慢慢set,依家唔該整個Linux Clone當firmware up落去咪算,其實要有高質素Hifi 2ch, 小弟永遠也覺得已不是遙不可及,睇間屋大細,器材,配件,不過也是budget行前;依家識玩,可以去到好好,未必係百幾叉貨色,但自我環境設置,聆聽過程是不可缺的快感。

購物慾原自需要性或擁有慾,Marketing十居其九是放大小小好處、現今尤善感性方法,大家睇地產廣告便知;用豆豉咁細既字用技術語言例出唔favor既弱點,有甚者,隻字不提。

一件好既產品,當有人願意分享,動機是純粹分享或終極結果提高產品知名度,這是分不開,亦要問為何要分開,自古有云汰弱留強。大家都係成年人,百家百貨,百貨百客,百客百樣,百樣百變,百變百樂,百樂百異;互聯網跟傳統媒體也是一樣,只是快,有郊率,及免費。

小弟對貴價hifi產品既「善稿」以變幻莫測來形容,雖然可以好accurate ,但一定唔會用訊號處理詞彙,如波幅(amplitude)、pitch, etc。只懂少少少少少少電子野,有些大品牌,跟本跟iphone一樣,大家明白的。一個個體,係難以抗拒成功銷售策劃及其付切始終既執行指令。況且,iPhone 小弟也覺得岩同夠小弟用。你、我、他是不可能反抗的,所謂critical mass就是這個臨界點。順水推舟定逆流而上?

講咁多,有些人如果要AB, 咪AB囉,有米咪入曬三隻;冇咪誠意d去有既Ching家訪或做物者、代理、店鋪。 小弟不時有schedule去AB野,只是係對貨品或DIY成品,不是對人或做物者,試問邊個天生就係廚師?真心分享其實可幫唔少新人,尤其香港人太忙了,享受Hifi 2ch的真的冇乜邊個睇manual;況且小弟認真睇完,好多時Manual都錯或未update,大家有腦的,甚麼這裡是Marketing, 甚麼是事實,雖司馬超不在,但公道自在人心,某些Ching一拉馬兄Pac兄個人作比較或人身攻擊,是不尊重先才給別人得以評論其起此post之動機 。所以相信這世上還有以單純的態度去分享音樂及音響的。但別的人有機心,不可防。不希望你認同,但我五年前跟你聊過天set機野,你是這樣愛分享的人。

Anyhow, 耳聽為實,小弟一向以和為貴,和諧正面分享,也都支持港業港牌及名牌,更享受高性價比產品。但永不忘記品牌郊應,生意開支,物價通漲是事實,買家用家太斤斤計較最後只會 monopolize ,自求多福。

PS..身在地球某一角落,寫長左

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
louis001 + 10 + 10 語重心長 真心分享 抵讚
ykluk + 10 + 10 好長~~~~~~
guly + 10 + 10
pac + 10 + 10
fungl + 10 + 10 Hahahahaha... Congra. 長左!!!
robertnike + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

阿正 發表於 2014-6-23 17:16
這個post 看了,還是想作一下分享,
1. 借用硬件這方面我想分享一下, 近年從朋友手上借/試用過不少硬件,配件, ...

正Chig,想借你間屋....
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22