設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blacklist

[討論] 新手討論: 威馬地盒 VS PAC黃金地盒 VS 農夫地盒

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我所認識的pac師兄係一位熱愛音樂及音響的人,我自己的地盒都係pac教我做的,效果都有八成,我收晒貨啦,講完

評分

參與人數 7威望 +70 金錢 +70 收起 理由
Samson2011 + 10 + 10
Einstein + 10 + 10
pinkspider + 10 + 10 用家心得
leo25 + 10 + 10
itoy2008 + 10 + 10 絕對認同
阿正 + 10 + 10
guly + 10 + 10

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-6-22 01:37
喂, 小弟真心覺得blacklist兄你真係掂喎~~!!  

可能blacklist兄你曾經玩過地盒覺得無料到, 正 ...

我係無位姐.
但如果有機會俾人毒(農夫以外的), 我諗我會整番件.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leo25 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

kenneth_obee 發表於 2014-6-21 23:55
我計得兩年前我問過你, 你都係咁上下答我.
我想知TAOBAO可以賣二手上大陸? 我唔識. ...

淘寶有二手欄,例如:
http://2.taobao.com/item.htm?id= ... 5fh&ns=1#detail

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

edison133 发表于 2014-6-22 08:32

可能blacklist兄你曾經玩過地盒覺得無料到, 正 ......

edison133 兄咁又未必係6兄hi. 大左既,或者果位師兄係音響界神級前輩,又或者是某高級知名音響雜誌資深評論只又或更多更多......可能唔只送埋機上去,仲有禮物呀!手信呀!茶點呀!請佢幫手比d意見Tim!我都知幾位呢d高人前輩有咁既本事既!唔知呀某位師兄係咪果d高人呢!不過如果係果幾位高人又應該唔洗係度咁多嗲既!小小見解,唔岩請隨便插,仲要大力d!謝謝來自: iPhone客戶端

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
itoy2008 + 10 + 10 一定要加分
guly + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

giseegoobi 發表於 2014-6-22 10:27
edison133 兄咁又未必係6兄hi. 大左既,或者果位師兄係音響界神級前輩,又或者是某高級知名音響雜誌資深 ...

Giseegoobi師兄, 呢個post真系另類, 通常post都系謙虛咁講: 不喜勿插, 歡迎收睇及俾意見; 邊有叫人插大力啲

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
bigair + 10 + 10 絕對認同
itoy2008 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

銀級玩家

可能blacklist兄你曾經玩過地盒覺得無料到, 正 ...

其實好多 service 唔係做唔做到或想唔想做,而係值唔值得做,特别係面對所謂「網客」,好多「網客」其實係潛水,睇完大家分享揾啱 target 就出擊,但係 service 係有 cost,但係唔係個個「潛水網客」都了解、體諒呢份 cost,就以舖頭試音爲例,有 d 人未儲夠錢,隔幾日就嚟玩幾粒鐘,就算你再有誠意買,serve 你最衰都值返份最低工資掛!?咁再啱傾又折得幾多比你!?又唔少「潛水網客」濫用仲肯 offer service 嘅商家,試完玩完搞完走去第二度買,例如試完行貨買水貨、試完全新買二手,呢個都唔係問題,只可以怪自己營運成本高唔夠人平,但係呢 d「潛水網客」又係一嚟就試、玩、搞你好幾粒鐘,咁搞一搞,就越嚟越多舖頭會情願唔做 service。。。

最大问題係,大家以爲網絡力量好大,其實唔係。。。真正能够養起一壇生意什至有錢賺嘅,其實唔係源自網絡,而係仲係睇雜志呢 d 實體傳媒嘅消費者,網絡來源嘅客路可以佔左 5 成人流,但其實有交收嘅只係佔左 1、2 成生意,而呢 1、2 成網絡有交收嘅來源正正就係大家會發言會分享好有 passion 嘅咁多位 c-hing,剩返都係 d「潛水網客」搞事精,咁比你做店主,仲點敢開宗明義、好 open 咁比 service?點解一定係幫襯過一次(什至係價錢上貴小小笨一次)先有計傾?

相反,好多定價 5 皮或以上(注意係定價唔係街價)嘅貨,特别係賣比半山有錢佬,就會有大家夢想中嘅 service,因爲到價!但係唔好以爲好好賺,越有錢越冇品,可以賤到冇人有,我打工果時就試過,一句實物比起 catalog d 相色調有偏差就退、條線比賓賓掃鬆左就限時限刻要你死上門接返、仲要係冇醒,因爲呢 d 有錢佬精過你,就係知道自己比貴過街價,一定捽死你!

pac 兄其實響「地盒界」好幸福,因爲興趣做,只要冇蝕都賺到成功感;因爲兼職做,好多營運成本可以唔計。。。 Wilmer Workshop 15 年前就係咁開始,所以如果 pac 冇諗得太遠,就千奇唔好諗遠,咁做人做事都輕鬆自在好多。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
siuping + 10 + 10
ykluk + 10 + 10
bigair + 10 + 10 絕對認同
阿正 + 10 + 10
Will19 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

kenneth_obee 發表於 2014-6-22 09:27
我係無位姐.
但如果有機會俾人毒(農夫以外的), 我諗我會整番件.

我毒你呀!?我 d 盒有夠細喎!3 件拍埋先 = 細農夫

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇到呢度都差不多現哂形啦 .... 做生意真係一 D 都吾簡單
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

yuppi 發表於 2014-6-22 13:09
睇到呢度都差不多現哂形啦 .... 做生意真係一 D 都吾簡單

進階玩家

edison133 發表於 2014-6-21 19:51
樓主個 summary 吾多似講地盒wor,似話人多d!!請專重自己專重別人同專重這是HiFi 區。 ...

其實我係指件產品,只不過可能因為大家知道佢地兩間都係一人公司自家品牌,先覺得我講"人",其實係講緊品牌。我由紿至終都好有厚道同"尊"重D應該"尊"重既人。

另外,我從來都唔想去自己做一個地盒出來,我只係想揾一個對我有用既地盒出來,買一件野最起碼知道買左D乜,唔係知得個名就一野話要5條(件),大家討論下先係呢個post既主旨,如果只係成日用食飯食藥呢D咁虛無飄渺既感覺去形容你件作品,一就係你兩位D形容詞想象力欠奉,又或者係我無呢D地盒"資質"。今日講完~謝過!