設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[DAP播放器] 先拔頭籌: FIIO X5 開箱啦喂!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

pspiwant 發表於 2014-1-28 18:26
睇完muffy師兄既review都拎我有一試既衝動,結果星期六晚落左order,今天早上收到了
...

師兄恭喜你!!!
點呀覺得如何?

星級玩家

kimchiu 發表於 2014-1-28 22:15
有無人出MA8同X5對比?
尤其是推力和三頻比較
諗緊買邊部

MA8我都玩過, 不過真係唔記得咩聲啦
出街講方便操控體積, 所已先入X5
直推又得, 加AMP亦可以

聲音對比可能要留待其他師兄分享

星級玩家

lamhokin 發表於 2014-1-29 00:00
恭喜米王又有新玩具

呢部對比你既玩具小巫見大巫...

星級玩家

其實唔少人質疑X5既聲音
我只係講下個人經歷
之前試左demo真係好失望, 感覺好似同X3差唔多...三頻好奇怪...
之後聽朋友講話fiio收到好多唔同feedback, 最終版本會大改
所以我都係抱著姑且一試既心態狗衝....
點知收到部機發覺比起以前真係好大改善, 所以分享俾大家

你問我會唔會係神機我一定會答你唔係
不過以呢個$3K樓下既價錢, 我真心覺得抵玩+無乜其他對手...所以先分享俾大家
講真個個聽感同埋要求都唔同, 大家最好都係自己去試下

p.s. 可靠消息話X5起碼改過4次版...我手上既應該係最終版黎 (當然佢keep住改就另計啦...)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

guppyguppyguppy 發表於 2014-1-29 09:09
換左PARTS唔同左聲都好正常啊

其實 firmware 的調音效果可以好大, 甚至比换零件更明顯, X5 係用  PCM1792a 解碼, 呢粒 chip 其實是  pcm1794 的  software controlled 版, 即係成個解碼部份是軟件控制, 功能齊備的 beta firmware 和 optimise 好的 production firmware 其實可以完全唔同, 所以我12 月聽過 demo 機後, 我曾在此分享, 要比 D 時間做好調音先作定論, 就是因為我知粒  PCM1792a 是軟控的。

DX50 由 v1.2.0 開始叫做  stable, 到現在 v1.2.8, 累積的音效分别都幾大, 尤其改到供電時, 又點會唔改聲。 其實現在D 機, DSP 已扮演主導角式, development team 會 software engineers 會多過  electronic engineers, 所以由  beta version 到 production version 唔同晒聲, 是見怪不怪。

改零件方面, 我相信只能趕及换組裝零件, 主版全部  surface mount component, 要再買料改線人手换件應該做唔切, 但換其他非  surface mount 零件則不是問題, 例如將轉盤由金屬網面改膠皮都得, 但這是涉及操控和組裝多 D, 咁換個  3.5mm 插都會有影響, 但唔會好大分别囉!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

I also think it is software tuning... but I have no tried the demo machine. The production version sounds fantastic. I think it will worth everyones time to demo

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-1-29 09:50
其實唔少人質疑X5既聲音
我只係講下個人經歷
之前試左demo真係好失望, 感覺好似同X3差唔多...三頻好奇怪... ...

係 development cycle 有 4 個 version 其實唔算多, 我反而想知, 現在賣緊係第 四版。 咁十二月出既  demo 機係咪第三版先?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

進階玩家

不過如果靜電問題解決唔到, 買左都好危險, 所以話佢個班技術人員有幾強就大家心中有數啦...

進階玩家

ching想問點updata  firmware,我copy左落張卡到要禁d咩

專業玩家

tkkhome 發表於 2014-1-29 12:02
不過如果靜電問題解決唔到, 買左都好危險, 所以話佢個班技術人員有幾強就大家心中有數啦... ...

請問有咩問題

ps無留意開x5