設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[DAP播放器] 先拔頭籌: FIIO X5 開箱啦喂!

新仔玩家

celtic 發表於 2014-2-1 16:55
Congrat on the new toy

i ordered mine and hope to receive on Monday

謝謝

現在在 試 X5 作 DAC

Windows 8.1, Foobar 2000 -> X5 as DAC -> Fiio E09K -> AKG Q701 聽 謝安琪 錄音室原聲帶 24bit / 96kHz

感覺好好

高訊噪比 聲音乾淨 可以好好的 ENJOY 到 謝安琪的聲音

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

supiero 發表於 2014-2-1 16:36
沒有聽過 DEMO 機
淘寶直接入手

恭喜師兄入手
同意你既意見, 呢個幾錢黎講真係幾抵玩

星級玩家

celtic 發表於 2014-2-1 16:55
Congrat on the new toy

i ordered mine and hope to receive on Monday

Wow that's a good news!!!
Please share more your view after you get it :)

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-2-1 18:26
Wow that's a good news!!!
Please share more your view after you get it :)

should arrive on monday i hope

I asked around a few headfi'ers and so far their comments are pretty positive!!!

進階玩家

其實咁多位覺得部x5人聲欠缺左d凝聚力有d散,不過高低頻延伸比起x3都要好好多尤其系個低頻

補充內容 (2014-2-3 19:32):
或者太平淡好像少左d韻味咁,定系唔夾耳機呢 ps:用緊se846

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

師兄,如果用 Lineout 或者同軸 out 去 AMP/DAC 係咪即係當 source 咁用?Linout 其實係咪咩機都一樣,對聲冇影響?咁 lineout 和同軸 out 有咩唔同,分別係咪只係 analog 同 digital?新手未玩過 lineout... Thank you!

星級玩家

jan2115 發表於 2014-2-3 15:59
其實咁多位覺得部x5人聲欠缺左d凝聚力有d散,不過高低頻延伸比起x3都要好好多尤其系個低頻

補充內容 (2014 ...

師兄不如試下煲下佢先
你講既情況有機會改善到

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-3 21:53
師兄,如果用 Lineout 或者同軸 out 去 AMP/DAC 係咪即係當 source 咁用?Linout 其實係咪咩機都一樣,對聲 ...

師兄同軸我就真係無玩過, 不過Lineout可以分享小小個人經驗
正常黎講就係source --> (LO) --> DAC/AMP
例如IPC+SOLODB+AMP, 或者X5+AMP
前者有DAC有AMP, 後者直出AMP
當然有AMP帶DAC/DAC帶AMP, 例如720 THEOREM, 所以選擇都唔少

至於聲音, 唔同DAP既LO都會有唔同既聲音, 個差別都可以好遠下
而有D LO甚至可以調教音量 (亦有人評論呢D為假LO), 例如CK4, AK120, AK100等等
既然咁多選擇, 我認為最好就係耳聽為實
我自己選擇既次序會係DAP, 耳機, AMP, 過機, 耳機線, 當然每人都唔同, 不過一次過太都選擇未必係好事
所以我覺得先選定一兩樣, 再慢慢配搭會更好
不過而加D野出得咁多咁快, 有時候真係未必追得上!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
jasonfoknxu + 2 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

tkkhome 發表於 2014-1-30 17:57
i copied from fiio forum :

1.最近有 突然关机现象 就是用着用着 用手一碰(特意不碰耳机接头 碰硅胶 ...

touch wood, 好在我部機未有以上問題, 我都大約煲左30-40個鐘,
部機整体好滿意(相對呢個價錢), 分析力、控制力、人聲樂器立体感係呢個價位應該係超班,
但係人聲方面相對我部IPC+DAC+AMP就少左份感染力, 仲有就係啱啱開聲個時人聲怪怪地,
人聲高音尾唔知點解好似散散地咁, 依家煲左一段時間有改善但未收貨, 唔知仲會唔會有變化.....

星級玩家

pspiwant 發表於 2014-2-4 12:15
touch wood, 好在我部機未有以上問題, 我都大約煲左30-40個鐘,
部機整体好滿意(相對呢個價錢), 分析力、 ...

師兄恭喜入手先!
你既聽感我都好讚同
至於人聲問題, 我會形容做比較飄逸, 唔夠集中
我自己猛火煲左100小時到, 文火就未夠100小時
我覺得改善左唔少
呢部機我建議猛火煲下, 會鬆番好多
High Gain >100/120咁煲