設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[DAP播放器] 先拔頭籌: FIIO X5 開箱啦喂!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-27 12:48
Lock setting 2 is very good...a lot better than the first version

Do you mean the new fw 1.1 is better or otherwise?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-1-27 13:03
所以聽完你講我都係唔upgrade住....

狐狸先生!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

進階玩家

柏崎夜空 發表於 2014-1-27 10:47
嘆為觀止,唔知既仲以為係打手寫既tim…第一次見到俾人掠水都咁開心,唔該你地清醒下啦,擺明係當初部機 ...

我也認同你睇法, 有咩可能設計左成年既機都咁差, 然後臨門一腳話改零件, 之後個個都話正, 最神奇既係個2000部機分明係做左好耐出黎, 回收拆機去改, 人地DX50半年先出到7000部, 而家都仲話斷貨中, 佢呢間野岩岩先開始做player,半個月話做到2000部新機出黎我點都唔信, 即係而家呢批機完全係返修機黎.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-27 12:29
我個人覺得head fi討論的產品多d同快d同深入d
香港很多都有得demo所以都未必無益 ...

吹開水,又不妨吹多兩咀!

HeadFi 最好之處是夠大,夠完整,無論你想從某個角度切人去睇某個話題或產品,例如我鐘意睇 fact和數據 (交流時客觀 D 嘛),其他人鐘意 listening impression,都好可能已有相關的討論讓你去發掘,掘唔掘到好料其實睇你有幾熟個 system/network 和有幾用功了。

HeadFi 既 review 以北美意見作主流,歐陸意見是小圈,華人意見更是不算得成氣候,所以我地睇 HeadFi review 總是覺得唔太對咀型。建議睇 Head-Fi review 時,最好:

(1)  理解下北美音樂文化和取向,人地大部份是聽 Rock and Roll 長大,豆丁咁細買第一套 Sound System (算不得 HiFi 啦) 都會是 12"  boombox,所以他們對高低平衡度的要求和我們有頗大分別的

(2) 採用某份 review 作 reference 前 (尤其自已唔熟既產品),最好搵下佢以前發表的其他 reviews,如果撞到有寫過你熟悉的產品,—妨參考下,睇下大家對某些事情是否有相似的理解和呎度,習慢用詞會唔會太誇張/保守?如果完全搵唔到類似的 common path 作印証,咁份 review 無論點說到你心個句都好,最好都唔好太上心了。

Ooop,似乎真是離題了 ....

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

科林玩家

人地細細個聽rock and roll都知
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-1-27 13:27
吹開水,又不妨吹多兩咀!

HeadFi 最好之處是夠大,夠完整,無論你想從某個角度切人去睇某個 ...

I seldom read reviews because they are usually too long...
I just like to read and learn from the usage experience  of products that I am interested in... it is faster to find out if some pairing may produce hiss, some pairing is under power... or interesting pairing that I am not aware of... there are cable makers, DIYers, fixers, reviewers all sorts of interesting people...
Gear appreciation is same as Music appreciation, everyone is entitled to an opinion as long as the opinion is our own

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有高人提點, 到咁上下時間狂襟  F5, 終於見到開始派發四個字, 但家中無人,即刻打去 Hotline, 原來件貨到左分區門市就在隔離兩條街 (從來唔知個度有順豐), 即刻改自取, 真係天時地利都齊晒!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-1-27 15:14
有高人提點, 到咁上下時間狂襟  F5, 終於見到開始派發四個字, 但家中無人,即刻打去 Hotline, 原來件貨到左 ...

我對開箱無乜癮,所以只有記錄相一張供參考。

有興趣既可以睇下其中一個 Head-Fier 既 Youtube 開箱文,我只提下幾樣「小事」:

(1)  張相上部份分別是 Fiio T shirt 和淘寶店送的大 mouse pad
(2)  總共有 3 張 screen protector, 一張已貼好,可以即用
(3)  跟機 3 隻 DVD,未睇都大約估到係乜,跟機無 SD 卡送的,淘寶店送一張 8G,但開箱時已 SD card 既包裝已經 cut 開左,到想抄返自已個試歌 Folder  落去時,才發覺張 microSD 已經 load 滿歌 (266首),果然係無孔不入!
(4)  個矽膠套好正,啱晒我呢 D 呢多睇樣但求功能好用既人,因為個矽膠套連 line-out 和 digital out 都有魏開生口,果然係有諗過度過。

如果呢幾日你無乜見我在線,心照啦 ,遲下再吹水啦,今日攞左 Time Out,早D 放工鳥!

PS: Menu 反應好快,但襟 Play 有小小 lag ....
X5 Box.jpg

銀級玩家

咁多野送

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

Andykong 發表於 2014-1-27 16:48
我對開箱無乜癮,所以只有記錄相一張供參考。

有興趣既可以睇下其中一個 Head-Fier 既 Youtube 開箱文, ...

恭喜師兄終於收到!!!

我贈品同你有小小唔同, 不過大同小異
我就有5 X DVD, 不過未得閒開...

玩一晚好啦, 聽日記得出聽感, 真係唔得拆我招牌都好哈哈

p.s. 我都有個朋友今日收貨, 可能你地同一水都未定!