設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[討論] 討論下幾對最新既旗艦耳機

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Good earphone, which also got very good comments in other foreign forums.

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

Hoyan 發表於 2013-6-28 22:47
幾時有呀?

好似係呢一兩個星期
希望多D人可以聽到

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-6-30 01:43
好似係呢一兩個星期
希望多D人可以聽到

會唔會三條線都有得試呢?

星級玩家

iamsocheap 發表於 2013-7-3 11:30
會唔會三條線都有得試呢?

線方面真係唔肯定
不過最好真係唔好試最貴果條...
我有兩個朋友一試就買左...(當然包括我)
其實條金銀都已經好好聽

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-7-3 16:16
線方面真係唔肯定
不過最好真係唔好試最貴果條...
我有兩個朋友一試就買左...(當然包括我)

我係覺得如果有機會試,唔嘗試下當時能試到的最好的配搭,是會有點遺憾的。

星級玩家

iamsocheap 發表於 2013-7-4 02:26
我係覺得如果有機會試,唔嘗試下當時能試到的最好的配搭,是會有點遺憾的。 ...

其實如果你自問忍到手, 當然要試下啦
但touch wood發現真係好聲+適合自己, 昂貴既價錢可能令到你忐忑不安呢!
我自己就屬於忍唔到手一族, 所以花費左天價帶左番屋企
最後重要改埋balance頭...

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主有冇試過3003?
有冇得同1+2 pk下

星級玩家

jasone_ti 發表於 2013-7-5 19:15
樓主有冇試過3003?
有冇得同1+2 pk下

師兄同我想法一樣!!!
話說我上個月收左對K3003番黎, 因為大家都係1圈2鐵, 可以做個直接既比較
我發現原來K3003跌價跌得好勁, 正!
之後用同一個setup黎推 (AK120+uber jumper+Intruder)
為左公平起見, 我對1plus2用番條普通金銀, 重要無用balance頭, 因為咁樣公平D
兩對同樣插3.5mm PO
以下為小小比較:

1. K3003更難推一D, 去到1點位置 (Ak120 vol 50, Intruder M gain), 1plus2 12點左右
2. K3003 bass被秒殺, 唔知關唔關setup事, bass比較虛弱同埋空洞 (請原諒小弟比較mean, 當然佢比起一般其他IEM完全係兩個級別, 只不過今次 one on one比較, 所以唔想下下就住黎講)
3. 高頻各有特色, K3003空氣感好特別, 聲音偏華麗, 1plus2分析力更強, 延伸更盡, 比較耐聽
4. 雜食度K3003輸, 個人認為比較適合某類型歌, 尤其係classic同埋純音樂 (不過又輸俾Parterre <---友人帶埋Parterre俾我做比較), 1plus2包容度更強
5. 佩戴感1plus2更好, 但未去到SD3境界, 比westone差多小小但好過334, K3003我戴得到但唔係話超級舒服, 不過絕對可以接受
6. 包裝K3003更好, 重有得換filter, 玩味高, 算係AKG最好包裝既一件產品, 不過filter都係普通果個最好聲

結論: K3003絕對係一對好耳機, 佢出果陣未有咁多flagship所以一時無兩! 可惜佢無一方面可以明顯贏到1plus2, 但後者好多地方都比佢更強 (除左包裝), 故此入手一周後發現根本無必要keep故此放售予友人

p.s.
1. 是次比較另外兩位香港既1plus2既用家都有參與, 不過以上係我既個人意見
2. 純粹個人聽感, 只供參考, 還望大家耳聽為實

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-7-6 12:39
師兄同我想法一樣!!!
話說我上個月收左對K3003番黎, 因為大家都係1圈2鐵, 可以做個直接既比較
我發現原來 ...

咁真係要試下
總受

高級玩家

到呢一刻為止都未有機會/空間試1plus2...
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話