設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[討論] 討論下幾對最新既旗艦耳機

新仔玩家

見到有人講起去,好似好得意就去查下
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_crossover
而家乜耳機內都有active crossover啦?
不過用對cm名去google就冇咩結果

星級玩家

新仔玩家

Fell 發表於 2013-6-10 20:12
見到有人講起去,好似好得意就去查下
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_crossover
而家乜耳機內 ...

師兄可參考headfi上面既討論

http://www.head-fi.org/t/657665/ ... near-stagediver-2-3

相信Stage Diver系列既SD3係採用左相關技術?

新仔玩家

斯路 發表於 2013-6-10 21:14
師兄可參考headfi上面既討論

http://www.head-fi.org/t/657665/new-custom-to-universal-iems-inear-sta ...

多謝俾link

唔好意思
但系我實在理解唔到呢個active crossover的技術有乜野咁新,
universal fit本來就有不乏用電容,電阻去crossover的例子,
貼片真系可以做得好細
如冇記錯se535都系用active,
系佢地用的crossover有其他特別技術定系又系一個market的技倆呢?
Headfi search唔到咩特別的資料(或者系我miss了
雖然好想自己睇下Offical website,不過德文實在無力
如果有ching知道可以解釋下 ;-)

當然,靚聲的話其實真系冇咩所謂

星級玩家

新仔玩家

Fell 發表於 2013-6-10 22:17
多謝俾link

唔好意思

師兄所指係marketing技巧都合理, 始終係商業產品
但至於有關crossover, 其實師兄所貼嘅Wikipedia link入面都有比較passive及active crossover
而Stage Diver系列係咪真係用上咗active crossover而又表現到其優勢就真係未知啦

我好簡單咁上Shure USA睇咗兩眼, 又無特別睇見SE535行active crossover呢

市面上好多多單元耳塞涵接做得唔理想,
我猜想同passive crossover設計有關。
當然我就只係口講, 至於呢隻SD2 SD3我就抱有少少好奇同期待
睇吓會唔會幾時有得試吓討論吓啦

新仔玩家

斯路 發表於 2013-6-10 23:04
師兄所指係marketing技巧都合理, 始終係商業產品
但至於有關crossover, 其實師兄所貼嘅Wikipedia link入 ...

其實睇番wiki條link,
passive同active的分別在於
Active會系crossover之後每個分頻再經amp

而passive則系經amp之後再crossover
我唔系好理解到的系"crossover之後再經amp"呢樣野系點樣實現
始終耳機得咁細,要如何將d active components (e.g. amp)擺入去已經系一個好大的問題

再睇番,se535唔系active crossover,我記錯了,抱歉
市面上有active crossover的有jh3a\

可以見到佢每邊都用2個頭,
咁樣先有可能系amp session之前crossover

再睇下呢隻CM,唔系好了解到佢點樣系耳機內部實現CROSSOVER
希望有CHING可以解答下

------------
費事太過離題
講番D新耳機先
SE846的可換FILTER + 金屬導管 設計真系幾好
起碼唔會換換下耳棉就斷管

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

成功引到幾位高人入黎~
小弟對於theory真係接近0認識..只係識得聽~
不過好開心, 又學左野

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

SCLEE 發表於 2013-6-10 18:58
奇怪,呢到应该系耳机分享,点解的人入黎揾交嗌。唔钟意米去第2个post或者自己开番个。

极期待Steven 兄的 ...

多謝支持!!!

師兄你對Parterre如果runin多一段日子不如再分享下
以我既經驗, fitear既產品runin後會有明顯既提升

星級玩家

新仔玩家

Fell 發表於 2013-6-11 09:04
其實睇番wiki條link,
passive同active的分別在於
Active會系crossover之後每個分頻再經amp

的確呢度係比較難明, 經師兄咁講又係幾唔可信
所以我都好好奇佢係咪真係做到以及係點做到
會唔會係好細型一塊電路版做amp係耳機入面再做出active crossover?
唯有就睇吓有無其他師兄可以更新吓啦

而我估呢個SD2/SD3都未算好離題? 始終係討論帖,
而Muffy師兄亦有提到可以加入其他型號嘛

到於Shure SE846, 雖然係一面倒好評,
但我都係保持觀望態度,
主要係可換導管呢個雖然有話題性但印象中FitEar及AKG都有類似設計
反倒金屬片個度值得期待, 但到底有幾大效果我又真係想像唔到
即使我個人係較為bass向, 都未大膽到直接去馬
希望可以快啲有得試試

高級玩家

一直唔講Flat4住係因為手上太多機要寫
其實AV雙周Column已經寫左Flat4-Kuro
而且Hiyori兄都擁有...呢度緊係交比佢寫 {:9_426:}

另外自己都有個奇怪既心態
就係畢竟隻機香港無代理
唔喜歡都無所謂
如果寫完大家喜歡又要大費周章去搵代購(牌子新, 本土都唔多地方有得賣)
不如同大家搞個試毒小聚先啦
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

MakCato 發表於 2013-6-11 10:14
一直唔講Flat4住係因為手上太多機要寫
其實AV雙周Column已經寫左Flat4-Kuro
而且Hiyori兄都擁有...呢度緊係 ...

試毒小聚就梗係大力支持啦XD