設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jadis

[討論] 回覆 PM ... Atoll 200, 要看用家聽要甚麼 ! ( Ropresident )

科林玩家

actually not just HiFi, even CD has similar situation that the workshop put focus on vocal which l ...
Sunbird 發表於 2012-4-3 11:31

隻陳X儀都唔係咁差姐,百三蚊有雙CD,OK的

太陽了兄要求太高了

進階玩家

隻陳X儀都唔係咁差姐,百三蚊有雙CD,OK的

太陽了兄要求太高了
一無閒 發表於 2012-4-3 11:35

may be .. but i would expect 陳X儀 signing next to the instruments at the studio instead of put them at the back stage, it simply doesn't match ..

p.s. sorry for OT

科林玩家

may be .. but i would expect 陳X儀 signing next to the instruments at the studio instead of put th ...
Sunbird 發表於 2012-4-3 11:47

師兄要求太高啦

進階玩家

回復  dunce

呢樣亦係令小弟先考慮DAC-200既地方, 但係知道有DAC-100SE出, 咁就要睇埋先得, 如果少左個W ...
ropresident 發表於 2012-4-3 10:47

too bad E308 just heavy, otherwise you may bring it to 16/f for a/b test with DAC200 and DAC100SE with same grade of XLR and RCA cable when available ..

進階玩家

回復 4# ropresident

ropresident兄,
JADIS大師咁耐都唔出現, 咁到我出聲.
首先, ATOLL DAC200, 響香港只返左兩部, 一部好快就比人賣左, 一部響農場, 我都好想知如何得到部DAC 200去試. ATOLL唔係大牌子, INTERNET都無一份好DETAIL REPORT講DAC200好唔好, 就咁搵部水貨返黎? 超初我以為有人搞錯部DAC, 不過佢又POST左張相出黎, 而且仲要同http://www.atoll-gb.com/DAC.html 果兩張一樣, 又即係無搞錯啦.

至於好暢細講ATOLL DAC的, 就有6moons果份. http://www.6moons.com/audioreviews/atoll2/atoll.html, 當時作者加左DAC100後, 對Philips DVP5960同Sony GRX-3000既大幅改善感到驚訝.

我發覺出REPORT原來好易... DAC200比DAC100高一個MODEL, 無理由衰聲. 之後將人地份報告改一改, 果D DVD改成平價CD機. 然後拎D 10幾皮既CDP出黎大下人. 以DAC200咁既價萬幾蚊, 揪得贏10幾皮既CDP, 講都無人信.

不過世事難料, 小弟有幸可以隨時聽到成套MARK, 亦都試過拎部DAC 100去駁部MARK 512. ATOLL太過工整? 論工整程度, 都仲未及MARK 512, 要出到好工整,好有台型, 邊有咁易, 仲枉說太工整?! 其實出邊咁多HIFI牌子, 未聽過有乜咁出奇, 無謂累到其他玩HIFI既朋友.

至於DAC100同DAC200, 當時有客試緊, 我只係後排聽左一陣. D細微野如尾音, DAC200比100出得多同自然, 多D貴氣. 不過無晒DAC100, 未有機會同場比較, 所以你等多個幾月啦.

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

行家兄, "工整"二字, 你比我更深入, 想不到你連阿文部 No.512 都借到(或擁有), 果然有料到, 唔同意我既說法 ? 無問題。 我沒有說 Atoll 輸比十幾皮的機種, 只是說若以貴機加 Atoll, 沒有想像中特出而已...  相信 Dunce 師兄和好多雜誌與代理都好諗熟吧, post76 網主和某雜誌要員都有跟我溝通此事, 無論 Dunce 是代人說話或出於真心, 我都極欣賞,  恕我狂妄講句, 在港最頂的器材, 我隨時可論回來玩,  無論是Altair, Magic 6, Ankoru II 或 SF Fenice 也好, 一部 Atoll, 何難之有 ? 香港沒有的機種和型號, 十年間我都不知聽了幾多部了, 香港的代理, 大部份外地的總廠商我都相熟, 從來只有我嫌太多野試/玩, 從沒有我想玩而玩不到的器材。
     我沒有跟 post 出現, 只是和 膽機陳、唱盤張、Danny 等前輩一行八人到了日本某設計師家中, 參觀其前級的推廣和發報會, Dunce 這麼在行, 不會不知吧 ... 我在 post76 曾經品評不少器材, 亦有不少說不濟的, 但 Dunce 卻反而只著眼 Atoll , 如果我對 Atoll 的評論對大家做成影響, 我在此說聲對不起 !
    下月 Michael 拉隊說到珠海打波, Ming、朝、Eric都會到, 到時有機會見到 Dunce 請你喝茶補數再傾 !
Jadis~

評分

參與人數 4威望 +24 收起 理由
thetheday + 10
KongKongLam + 3 我信大師,無須證明什麼
Dannyleelee + 10
coco123k + 1

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟多口說句公道話,Jadis大師話親身試過DAC20O,Dunce兄話全港得兩部,大師沒有試過,不如兩位高
人各 ...
carcarman 發表於 2012-4-4 09:24

陳志雲金句:真的假不了; 假的真不了.
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

進階玩家

never aware dunce is working in hifi field but a violin player and a picky atoll user i would say

to me, user will speak on their own experience especially they deal with the equipments day by day

for commercial write up, usually there's no 100% conclusion to me

just 2 cents

進階玩家

回復 28# ANWKLO

CarCarman兄,
部DAC200, 我俾唔到相住, 我問左代理, 香港返得兩台, 一部賣左, 另一部因為HIFI雜誌要寫REVIEW, 好認真俾人借左部機走, 你唔信可以致電代理問.

Jadis兄,
原來JADIS兄同HIFI界既朋友咁熟,請問是否王先生呢? 失敬. 不過你太高舉我啦, 我並唔係行家, 你問阿文, 威達老闆, 就算任何一間HIFI雜誌, 無一個人會識DUNCE呢個人, 因為我只係一個純玩HIFI既人, 同呢班人無任何利益關係, 亦都唔識打GOLF. 所以甚麼大人物, 對我無作用的.
我唔係ATOLL果D死硬派, 我無話可以拍得住D MARK 512 咁有水準既CD機. 部MARK 512果種音場, 樂器既定位, 清清楚楚, 亦會有D音樂味而不致於冷,印像難忘. 不過講左咁耐, 其實你響邊到借部DAC200返黎試?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kingyan + 10

查看全部評分

銀級玩家

其實無需太刻意考究 Jadis 從何借到 DAC200,我 90 年代曾係全職寫手,有時借機好講同代理什至廠家私人感情,有時碰上順得哥情失嫂意 o既情况下,就算撰稿發表,都可能用另一個筆名發表,免得代理或廠家面對其他「大哥」難做。

我當年就試過唔少產品係廠家直接借出,連代理都未知,所以代理冇貨 Jadis 有得試唔出奇、Jadis 唔方便講出借處亦唔出奇,只要報告中肯、有參考性,就已經足夠。

另外 Dunce 兄你估錯 Jadis 身份啦,Jadis 響寫手界雖然算係我徒弟,係我带佢入寫手行,但佢其實係聲學工程界前輩,我仲未撈起做 o靚仔果陣打過佢工添!我點解估你估錯?因為你千唔提萬唔題,偏偏提「王先生」、「阿文」同「威達老闆」,所以我諗你估錯我另一位真正徒弟,我带過三個人入寫手行:Jadis、「王先生」同一個叫 Peter o既律師,而其中「王先生」正正係同阿文超熟,而且真係我一手教出 o黎,亦係最唔成氣候果個。。。。。