alanadc23 發表於 2017-6-5 12:47

係呀 xbmc 最好係靚介面同auto 字幕je

ming 發表於 2017-6-5 12:53

大玩偶 發表於 2017-6-5 12:31
我又無呢個問題喎

不過原生都搞得掂 , 可以唔洗用 XMBC 啦   

我都覺得係

xbmc 操作有d煩,之前試過,有d戲係無資料搵到,就求其出套不知名的資料俾你

如果修改戲名後到搵唔到,就會hang,出去主畫面再入,黑畫面一片

gordon98 發表於 2017-6-5 13:52

matthew 發表於 2017-6-5 12:20
唔理佢快定慢, 總之做到就算, 同埋我都冇4K 碟機, 唔知應該點為之快慢

CHING, 呢套 ...

由於我部4k電視無HDR,所以畫質就唔能夠作準,光暗顏色等都仲要慢慢調校下,但聲就反而有驚喜,同BD一樣係DTS:X,但我感覺4k版動態好啲

matthew 發表於 2017-6-5 15:49

我又無呢個問題喎

VIDON XBMC 唯一原生未做得好過佢就係美劇, 完全可以用XBMC 手機APPS 控制同埋手機都有MOVIEWALL, 同埋知道睇到邊集, 呢樣非常緊要

matthew 發表於 2017-6-5 16:41

paris 發表於 2017-6-4 20:12
一早都關左啦!權限已完全開放哂!

要幫你O既都幫晒, 問題唔係響A5 度, 因為好多人都用到
如果FIREWALL 你又話CLOSE 左, 當你睇晒第一頁樓主教學,要等30秒你都等埋
不如你DOUBLE CHECK 下A5 個IP 係乜野先, 係唔係真係192.168.1.45
又當你UPDATE 完TXT 之後有RESTART 個NFS SERVER
總之, NFS 已經係最EASY, SETUP 已經教晒你, 你部PC 同機都唔響我地度
你要自己慢慢一步一步搵原因, 總之唔好覺得203 得A5 唔得先, 掉返轉係我地得點解你唔得

我O既SETUP 已經分享晒, 同埋就算我響 2010年 C200 個NFS 個教學都仲響度, 大致上都差不多
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=37535&highlight=NFS

有D 野MEDIA PLAYER 可玩性好高, 但係真係要用時間去學設定同裝插件
如果一心諗住一插即用真係不如你用返203

最後提供我O既設定, 呢個SETUP 我玩左N 咁多年.......咩機都得, 而家就算A5 A10 都冇問題
最成日出錯果個位就係PLAYER 個IP.........

paris 發表於 2017-6-5 17:31

matthew 發表於 2017-6-5 16:41
要幫你O既都幫晒, 問題唔係響A5 度, 因為好多人都用到
如果FIREWALL 你又話CLOSE 左, 當你睇晒第一頁樓主 ...

感謝你 matthew兄,
我都跟促指示及步驟去set電腦及hanewin,
A5 NFS係搵到但掛載唔到個共用files,但我搵部203黎試一吓就成功掛載哂NFS及SMB入面既files播片都冇問題,
所以我都唔知邊到出錯,就當我部A5 唔得law,因為4月頭買返黎到而家,開頭就攪D HDMI IN,而家就NFS setting!
晚晚得好少時間去開機,而為左呢D setting都攪到冇得睇戲睇電視,老婆都炸哂形!所以我放棄唔攪啦!
等有時間再睇吓部A5個 IP 係咪正確!Thank you!

phoenix510 發表於 2017-6-5 17:35

ming 發表於 2017-6-5 12:22
係呀,搵唔到個套戲 就會hang

又要重新開機

我都係會hang,又要重新開機,非常浪費時間。

on_1020 發表於 2017-6-5 17:51

paris 發表於 2017-6-5 17:31
感謝你 matthew兄,
我都跟促指示及步驟去set電腦及hanewin,
A5 NFS係搵到但掛載唔到個共用files,但我搵部 ...

真係要睇下A5. Ip.我試過第一次ip.Ok左。 玩左一陣。然後突然唔得!掛載唔到(唔知係唔係重置過 i)!然後再睇A5 Ip 變左 再重新填個Ip.跟住就得。。。。

alanadc23 發表於 2017-6-5 18:33

我又無呢個問題喎

同意呀 我依家120套搞好 好靚仔

我部a5 對比陳年pioneer 450
畫靚左但聲唔夠450 來
整體收貨{:1_326:}{:1_326:}{:1_326:}{:1_328:}

大玩偶 發表於 2017-6-5 20:02

alanadc23 發表於 2017-6-5 18:33
同意呀 我依家120套搞好 好靚仔

我部a5 對比陳年pioneer 450

我覺得聲音都好實凈喎 !
比較舊果 Pioneer BDP-320 跑出一個馬位
畫面當然唔洗講,立體感強好多人, 色彩都鮮豔好多

建議加返LPS , A5 電源始終輸 A10 好多,
呢點對聲音影響好大
頁: 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 [45] 46 47 48 49 50 51 52 53 54
查看完整版本: Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。