ringo 發表於 2017-8-1 05:25

我部機而家都係播播下就會窒一窒

paris 發表於 2017-8-1 10:55

hollandken 發表於 2017-8-1 02:23
用上一版unstable version fw 係有好多問題,用左最新版fw 後解像度設定、path 和 movie wall 都算正常, ...

我反同你掉轉,播片我就冇窒好順,海報牆就10次有3,4次唔正常亂,
係路徑問題多,手動加返都ok已習慣左,可能係我外置4隻HDD問題,整體上算ok!

toms110 發表於 2017-8-1 11:08

paris 發表於 2017-8-1 00:58
我覺得冇咩分別,而家用1230同早前1203都係一樣,
海報牆路徑經常亂及失左蹤,一路都係未解決到! ...

我之前用1230, 海報牆隔咗一日就失蹤, 所以無再用, 反而用返1203、1215就無問題, 不過就要接受每加新戲都有機會要從新load一次, 否則會出現不正常 (只要HDD插跋過都有機會load海報唔正常)
但4:2:0色域方面, 算把啦, 就算播UHD HDR嘅籃精靈2, 你都唔知佢實際出到乜, 我部電視資料顯示又唔詳盡, 剩係見到部電視偵測有"HDR"就算, 理鬼佢8bit定10bit了

alan_wyl 發表於 2017-8-1 11:24

昨日更新firmware後,重新番啲network drive,發覺更改名稱唔生效,個名仲係SMB既MOUNT POINT{:6_126:}

另外,請問有冇方法DISABLE 海報牆 ? 有啲片名太大路或簡單會認錯做其他戲,唔想用。

paris 發表於 2017-8-1 11:24

toms110 發表於 2017-8-1 11:08
我之前用1230, 海報牆隔咗一日就失蹤, 所以無再用, 反而用返1203、1215就無問題, 不過就要接受每加新戲都 ...

絕對同意!個解釋度真係算把啦!
我咁耐都係試過一次由1223 down 返落1215,但問題都依舊,
所以我都唔再比部機玩返我,up左就算海報牆路徑問題都習慣左,
加減戲反而冇咩問題,反而係HDD開關次序問題,開A5先跟著開HDD,
如掉轉左海報路徑都有唔同,我懷疑都係HDD供電問題,所以我已訂制緊部LPS係雙輸出,
比兩組4個HDD係一齊起步供電,又營養好d自然起步快啦!

paris 發表於 2017-8-1 11:27

alan_wyl 發表於 2017-8-1 11:24
昨日更新firmware後,重新番啲network drive,發覺更改名稱唔生效,個名仲係SMB既MOUNT POINT

另 ...

去設定度選擇 files 係優先,唔好選海報就可以!

toms110 發表於 2017-8-1 11:47

paris 發表於 2017-8-1 11:24
絕對同意!個解釋度真係算把啦!
我咁耐都係試過一次由1223 down 返落1215,但問題都依舊,
所以我都唔再 ...

用埋線性牛, 實好營養啦, 對畫質仲實有改善添{:6_139:}

大mo 發表於 2017-8-1 12:06

大家買線性牛時要留意,我問過熟識電子嘅朋友,A數一定要匹配,A2就買A2,少咗或多咗都會對部機有影響{:6_142:}

paris 發表於 2017-8-1 12:37

大mo 發表於 2017-8-1 12:06
大家買線性牛時要留意,我問過熟識電子嘅朋友,A數一定要匹配,A2就買A2,少咗或多咗都會對部機有影響{:6_1 ...

上下誤差唔好超過3%

paris 發表於 2017-8-1 12:39

toms110 發表於 2017-8-1 11:47
用埋線性牛, 實好營養啦, 對畫質仲實有改善添

到左後試過機話你知!
頁: 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 [144] 145 146 147 148 149 150 151 152 153
查看完整版本: Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。