leoleoc 發表於 2017-8-3 20:03

paris 發表於 2017-8-3 19:43
師兄,我訂制既50W 3A 雙輸出LPS昨日已到左!
一齊都正常冇窒冇閃,開機搵HDD海報路徑快及準,玩左成晚4個幾 ...

你的新電源是靠左右兩邊的散熱片來散熱,摸摸看是否熱呢?
以散熱片的體積來看,不會太熱

leoleoc 發表於 2017-8-3 20:43

paris 發表於 2017-8-3 19:43
師兄,我訂制既50W 3A 雙輸出LPS昨日已到左!
一齊都正常冇窒冇閃,開機搵HDD海報路徑快及準,玩左成晚4個幾 ...

有東西可以玩玩:
1. 看看環牛Label 是否寫25W, 或是寫xxV / xA
2. 當使用A5 時,選擇A硬碟看一看,即時再選擇B硬碟看一看(A至C看file name 就可以,最後那隻硬碟看電影,令他有負載),如此類推,因為這才有效令到硬碟一齊真正用 (短時間內可以,長時間又會變成standby mode)
3. 當4隻硬碟真正使用時,因你已拆開電源,可用數字萬用表量度真正輸出電壓,是否有下跌,或電壓漂上飄落,及摸摸散熱有否溫度升高
4. 經過測試後, 看看是否合格,這才心安理得,用得開心。
5. 新玩具這樣玩,都是我的壞習慣

paris 發表於 2017-8-3 21:35

leoleoc 發表於 2017-8-3 20:43
有東西可以玩玩:
1. 看看環牛Label 是否寫25W, 或是寫xxV / xA
2. 當使用A5 時,選擇A硬碟看一看,即時 ...

收到!
A去B硬碟係會正常去片,可能係同一個插座,
當B去C就會load幾秒,應該係搵緊另外一插座關係!
昨晚我都試過哂4隻硬碟輪流播片,谷行佢兩隻牛黎比電,
玩左成晚部LPS唔算熱暖暖地咁,都熱唔過隻老虎魚,
今晚睇完戲再拆開蓋睇睇隻標著d咩野!正常係獨立50W牛兩隻,
唔該哂兄先!

paris 發表於 2017-8-3 21:41

leoleoc 發表於 2017-8-3 20:03
你的新電源是靠左右兩邊的散熱片來散熱,摸摸看是否熱呢?
以散熱片的體積來看,不會太熱 ...

唔熱暖暖地咁!

leoleoc 發表於 2017-8-3 21:48

paris 發表於 2017-8-3 21:35
收到!
A去B硬碟係會正常去片,可能係同一個插座,
當B去C就會load幾秒,應該係搵緊另外一插座關係!

如果每邊是50W牛,即是每邊最多可以4.16A, 當然係要火牛之後的零件配合。

paris 發表於 2017-8-4 00:31

leoleoc 發表於 2017-8-3 21:48
如果每邊是50W牛,即是每邊最多可以4.16A, 當然係要火牛之後的零件配合。

睇左係兩隻50W牛黎!我冇他錶鍍唔到電流,{:6_229:}
但有重覆行哂4隻HDD搵片播,今晚玩足兩隻牛幾粒鐘,用手摸係暖唔熱!{:6_142:}

leoleoc 發表於 2017-8-4 07:07

paris 發表於 2017-8-4 00:31
睇左係兩隻50W牛黎!我冇他錶鍍唔到電流,
但有重覆行哂4隻HDD搵片播,今晚玩足兩隻牛幾粒鐘,用手 ...

即是電源是50W x 2 = 100W電源,根據之前計算,實際上都是用了3.6A 43.2W, 電源 1/2 功率都冇,微暖是正常。

paris 發表於 2017-8-4 11:33

leoleoc 發表於 2017-8-4 07:07
即是電源是50W x 2 = 100W電源,根據之前計算,實際上都是用了3.6A 43.2W, 電源 1/2 功率都冇,微暖是正 ...

咁就玩得放心又安心,因為我正常睇戲都係用一個HDD,
一晚又唔會睇超過2套戲,更加唔會長開唔關機,
所以試左兩晚咁谷部LPS都係微暖,都可以話收哂貨lo!

leoleoc 發表於 2017-8-4 12:03

這些成人玩具,最緊要玩得開心又放心,
老婆更放心,恭喜恭喜!

calvinchichi 發表於 2017-8-7 23:43

大家有無咩xmbc add on可以睇到最新韓國綜藝?我試過用第一頁推介個d入到但睇唔到{:6_125:}
頁: 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 [147] 148 149 150 151 152 153 154 155 156
查看完整版本: Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。