kongchai 發表於 2015-9-18 20:26

kl122002 發表於 2015-9-18 19:03 static/image/common/back.gif
張柴可夫斯基真是拼得過. 而organ 要播得好就有少少難度了.
反而那張小提琴是不太明為何那麼值錢{:6_141 ...

我都好想知
個位老兄為何
將兩隻推到咁高
而且都未到最後階段
佢好似唔喜歡別人出價高過佢
一定要自己是最高的出價者
所以有人過佢的話佢會再出價

kongchai 發表於 2015-9-18 20:31

kongchai 發表於 2015-9-18 20:26 static/image/common/back.gif
我都好想知
個位老兄為何
將兩隻推到咁高

Lola 隻碟佢又剛比人過了
看看那位老兄又會否再出價

kl122002 發表於 2015-9-18 20:45

kongchai 發表於 2015-9-18 20:26 static/image/common/back.gif
我都好想知
個位老兄為何
將兩隻推到咁高

看那個評分指標, 我覺是買手, 就好似信和入面的人一樣
是不是有料, 試聽就不一定, 不過就是識買果種.
我信佢錢是有的, 不過是用機器式落bid 即是set一個高價, 再用機械的方式一蚊蚊落.
在ebay的policy下, 完標前的bid都是合法的 robot bid都是.

只organ 可以話收集blue face中不可沒有, 但又不常聽的一張.
不過我看, 以這現況入一張也不為過.
Organ是好考hifi的東西 {:6_193:}如果對喇叭只有中間音頻的話是應付不了.

kl122002 發表於 2015-9-18 20:50

kongchai 發表於 2015-9-18 20:31 static/image/common/back.gif
Lola 隻碟佢又剛比人過了
看看那位老兄又會否再出價

同<天方>對比, lola的出場次數少好比流星閃過.
貴多少少都會值.

kongchai 發表於 2015-9-18 21:06

kl122002 發表於 2015-9-18 20:45 static/image/common/back.gif
看那個評分指標, 我覺是買手, 就好似信和入面的人一樣
是不是有料, 試聽就不一定, 不過就是識買果種.
...

忍唔住又落個價了
現在去到 58 美元了
相信完 bid 時一定破 60 美元
看看會唔會破 70 美元

可惜我對 organ 真的一點興趣也沒有
(Post76 Android 手機版送出)

kongchai 發表於 2015-9-19 00:37

kl122002 發表於 2015-9-18 20:50 static/image/common/back.gif
同對比, lola的出場次數少好比流星閃過.
貴多少少都會值.

話咁快就到 80 美元大關了

kl122002 發表於 2015-9-19 06:34

kongchai 發表於 2015-9-19 00:37 static/image/common/back.gif
話咁快就到 80 美元大關了

{:6_215:}
唔知過百得唔得?

kongchai 發表於 2015-9-19 06:55

kl122002 發表於 2015-9-19 06:34 static/image/common/back.gif
唔知過百得唔得?

KI 兄
呢位小提琴家是否好出名架?
我見 eBay 有一隻佢嘅 CD
個價要成 150 美元

kl122002 發表於 2015-9-19 06:55

又有大box set出場了,
今次是Sony 出 "驚姑":
Glenn Gould: The Complete Album Collection Sony: 88875032222
http://www.prestoclassical.co.uk/r/Sony/88875032222

中文版網稿在這裡:
http://blog.roodo.com/aatcr1211/archives/cat_540559.html

kl122002 發表於 2015-9-19 07:02

kongchai 發表於 2015-9-19 06:55 static/image/common/back.gif
KI 兄
呢位小提琴家是否好出名架?
我見 eBay 有一隻佢嘅 CD

應甘講, 佢出的錄音唔算多, 而且死得早(2003年).
人家是主力教書多少少而不是如Heifet的演奏為主, 所以也算是知音者追求之類.
WWII之後美國國力強大, 好多當時不少有實力但來自遠小地方的樂手被大波的promo 之下蓋過, 真是有少少可惜.

相見恨晚的琴音-羅馬尼亞的Lola Bobesc
頁: 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 [162] 163 164 165 166 167 168 169 170 171
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。