paulwongkwan 發表於 2015-4-23 10:40

班目一角 發表於 2015-4-23 09:53 static/image/common/back.gif
我覺得部機幾熱.....諗緊用唔用個套好

因為好多音響野都會發熱,仲有好多都要熱左先好聲,所以我都慣晒

Hoyan 發表於 2015-4-23 11:52

班目一角 發表於 2015-4-23 09:53 static/image/common/back.gif

我包套用N6煲機連續幾天都沒問題,N6發熱並非太大問題,它不會越來越熱,只是到那個熱度便不再增加。

ozrayyau 發表於 2015-4-23 19:08

今日又帶咗 Sony 1R mk2, XBA-A3, Shure 425 去試 N6, 原本想今日帶佢返屋企, 點知入咗張卡開唔到架機, 原來冇電{:6_123:} 充咗一陣開到, 一路充一路試。

先用 A3, 乜啲聲咁杰嘅, 轉用 1R mk2, 低音厚到......再轉 425, 頂, 打心口果一級嘅低頻{:6_121:} 將 EQ, Gain 等關上, 冇乜幫助咁, 仲係超厚聲, 同老細講架機好怪, 同我上次試完全南轅北轍{:6_159:} 佢用自己卡同耳機試, 都話係喎, 做乜咁聲。佢攪咗一輪話我用 high gain, 同可能唔夠電, 叫我等下充多陣電再試, 之後我再試, 當時有 11% 電, 佢叫我先試唔好差電住, 聽咗陣覺得好咗小小, 佢話下次先打電話比佢先, 等佢充滿電我先試。

之後佢問我知唔知有架 XX, 我話唔識, 佢話有架新 DEMO 機, 訂價 US$2500, 跟住攞咗佢出嚟 {:6_134:}

paulwongkwan 發表於 2015-4-24 10:53

ozrayyau 發表於 2015-4-23 19:08 static/image/common/back.gif
今日又帶咗 Sony 1R mk2, XBA-A3, Shure 425 去試 N6, 原本想今日帶佢返屋企, 點知入咗張卡開唔到架機, 原 ...

聽人講呢部野DAC普通,但個擴好正

ozrayyau 發表於 2015-4-24 16:30

paulwongkwan 發表於 2015-4-24 10:53 static/image/common/back.gif
聽人講呢部野DAC普通,但個擴好正

聽人講唔及用自已耳機同歌曲去試{:6_165:}我用玉置浩二, 酒紅色的心 SACD ISO 推 Shure 425, 425 係一對比人睇少, 走眼嘅耳機, {:6_121:} 因為佢粒 22955 單元並非善男信女, 要夠力嘅機推先發揮到, 唔係就悶到你賣咗佢或唔買佢。

架機聲底同 QA360 好似, 高分析力但味道不缺, 整體表現係高班過 QA360, 但價錢就{:6_123:} 部機好扎實, 如果係 US$1800 我都會攞張信用卡出嚟{:6_238:}

班目一角 發表於 2015-4-26 11:15

我依D平民都系用N6算....我自己都仲有部C4諗緊留定放好呢

c.m. 發表於 2015-4-26 14:47

班目一角 發表於 2015-4-26 11:15 static/image/common/back.gif
我依D平民都系用N6算....我自己都仲有部C4諗緊留定放好呢

吾用就放,吾好浪費。

可况科技日新月異!!{:6_176:}

Andykong 發表於 2015-4-26 23:24

其實之前幾位師兄分享都講得幾清楚,係熱,但運作正常,可以照用的!

其實你覺得部機熱,除了部機的運作的溫度較高,另一因素是機身的散熱能力。N6 是 CNC 航空鋁,本來就是用機殼來散熱的,即係成個 N6 機殼等如一舊 heat zink,所以你覺得熱其實都是設計的一部份。換個說法,如果 N6 改了用膠殼,你一定會覺得部機無咁熱,但其實咁樣唔代表部機係好 D,有機會因為膠殼唔通風,谷住部機會令機內的運作溫度更高!

另一方面,所有發熱性電子器材都不能在細小的密封空間內運作,所以可 DAP 是不宜放在密封的背包或斜揹袋之內聽歌的。

與期擔心唔敢用,我建議你自已測試一次,搵日出街帶 N6 用膠套,照你日常咁使用,但就每 15 分鐘檢查一次,聽 2-3 小時,留意部機會唔會有異常情況。試左係熱但運作正常咪照用囉!

Andykong 發表於 2015-4-26 23:32

ozrayyau 發表於 2015-4-23 19:08 static/image/common/back.gif
今日又帶咗 Sony 1R mk2, XBA-A3, Shure 425 去試 N6, 原本想今日帶佢返屋企, 點知入咗張卡開唔到架機, 原 ...

師兄同 N6 的關係都幾唏虛,我估澳洲對 N6 的興趣不大吧,小人問津所以空置多過試,才會出現無電都無人知的情況!

呢部 PAW Gold 好野來架,個入聽感是未過 PMEQ 都略勝 N6,如果你有恆心去學 PMEQ 的話,直推計這部是玩到頂了!

聽人講唔及用自已耳機同歌曲去試我用玉置浩二, 酒紅色的心 SACD ISO 推 Shure 425, 425 係一對比人睇少, 走眼嘅耳機, 因為佢粒 22955 單元並非善男信女, 要夠力嘅機推先發揮到, 唔係就悶到你賣咗佢或唔買佢。

架機聲底同 QA360 好似, 高分析力但味道不缺, 整體表現係高班過 QA360, 但價錢就 部機好扎實, 如果係 US$1800 我都會攞張信用卡出嚟

推力計,呢部算非常大力的 DAP,500mW @32ohm, 比好多便攜耳擴輸出更大,你想要好推力的話,直推相信無邊部大過佢啦!

penguin_happy 發表於 2015-4-29 18:14

有冇巴/絲打研究過呢,只計cd rip出黎果d格式(如wav,flac, 唔計高清果d如dsf, iso),n6播咩格式最好聲?
頁: 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 [74] 75 76 77 78 79 80 81 82 83
查看完整版本: Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。