Andykong 發表於 2015-4-11 16:52

ozrayyau 發表於 2015-4-11 14:12 static/image/common/back.gif
今次試唔到 K3i 有啲失望,因為對住 K3i 時間多過 ie800, 不過都唔會有太大影響, 只係口味分別。

架機 ...

都唔係,N6 推 K3003 我認為很好,但推 IE800 只能說不錯,兩對耳機的匹配性好唔同!

Gain 會大 6dB。據我所理解,N6 的 default design 就是 High Gain 的,然後再減 6dB 成 low gain, 所以我通常用 High Gain, 到 High Gain 覺得衝或 Vol 過低才會試 low gain.

要玩得長久,老婆 call 即走係最明智的,PM 左師兄,睇下有無機會約時間試機啦!

ozrayyau 發表於 2015-4-11 20:40

Andykong 發表於 2015-4-11 16:52 static/image/common/back.gif
都唔係,N6 推 K3003 我認為很好,但推 IE800 只能說不錯,兩對耳機的匹配性好唔同!

Gain 會大 6dB。據 ...

呢次較長時間試聽, 又有 360 比較, 應該會帶佢返屋企。

我覺得 N6 推 ie800 比 360 好小小{:1_332:}

Andykong 發表於 2015-4-12 02:06

ozrayyau 發表於 2015-4-11 20:40 static/image/common/back.gif
呢次較長時間試聽, 又有 360 比較, 應該會帶佢返屋企。

我覺得 N6 推 ie800 比 360 好小小   ...

師兄果然和你的聽感不同,如果試 N6 時只用 IE800 的話,呢條 thread 我應在 2014 年尾已收場了。暫時我比較滿意的八配搭是 EXK 和 K3003, Flat4 守第二線, IE800 去到第三梯隊了!

買之前,有機會的話,試埋 AR M2先最後決定吧!{:6_175:}

班目一角 發表於 2015-4-12 13:53

請問,點樣系選歌時候,有程序咁播歌,因為依家識別唔到歌,專輯又得1,分類又1,咁可以點搞,同埋點樣入專輯封面

ozrayyau 發表於 2015-4-12 19:25

Andykong 發表於 2015-4-12 02:06 static/image/common/back.gif
師兄果然和你的聽感不同,如果試 N6 時只用 IE800 的話,呢條 thread 我應在 2014 年尾已收場了。暫時我 ...

其實我好滿意 QA360 聲音表現, 由於唔可能坐定定, 週時通屋走, 所以 360 加 E12a / E11(偉良) 推 K712 Pro 或 HD600 聽靚錄, 冇投訴{:6_146:}走去試 N6 係因好多 ISO 電腦放到, 360 得 沙沙沙沙沙沙沙沙{:6_126:} , 為咗 SACD ISO走去買 360, 點知好多都沙沙沙....

我呢邊週處街頭音樂, 由一個人玩自製樂器, 到十幾廿人成隊管弦樂樂隊都有{:6_136:} 好多時都用咗呢種感覺/經驗去做比較, 所以跟其他人要求唔一樣, 一啲都唔奇, 我聽粵劇, 歌劇, 叫我聽日本女聲, 卡通片歌曲, 多謝哂{:6_147:}

過兩日會帶沙沙沙 ISO 去, 如果冇沙沙沙就比信用卡{:6_122:}

keigo912 發表於 2015-4-12 19:37

真係姣婆守唔到寡。。。。今日出一出街就入埋部zx2.比多次機會兩部,睇下邊部可以留低先..

Andykong 發表於 2015-4-13 01:42

班目一角 發表於 2015-4-12 13:53 static/image/common/back.gif
請問,點樣系選歌時候,有程序咁播歌,因為依家識別唔到歌,專輯又得1,分類又1,咁可以點搞,同埋點樣入專 ...

你是指播歌次序? N6 暫時沒有 editable play list, 所以只能以 Folder 或 Music Category 的分類法來控制檔案被放入 Now Playing 列表的次序。我基本上都是用 Folder playback 的,由 DX50 玩第一部國磚開始已習慣了將檔案儘量用 By Artist By Album 來統籌,所以播放時自已揀 Folder, 然後 dap 會按 Folder 內的 filename 次序來 playback 或 Shuffle play。

Album Art 最好用 embedded album 的方法來加入檔案中,這樣你將檔案抄到不同的 folder 時 album art 也會跟住檔案了!我用一個叫 MP3tag 的 Metadata management 軟件來管理音樂檔案的 metadata, 包捨 Album Art 的,這軟件不難用,自已摸索也很快上手,網上也有不小教學資料供參考!

https://www.youtube.com/watch?v=Q2ruMfS_aSI

如果你用的 format 是不容許 embedded album art, 例如 WAV 檔,那便可用默許 album art 的方法。就是將 album art 的圖像檔抄到同 folder 內,然後改圖像檔的 filename 成為 folder.jpg (or png, or bmp) 或 cover.jpg, 那 N6 便會在播這個 folder 時默許以這個圖像檔當 album art 顯示!

N6 能對應最大 1024x1024 的 album art, 但其實 N6 的 display 只是 400x360,所以大過 400x400 已經要 refit, 在 N6 操作上沒有優勢甚至會拖慢個 system 小小的!

Andykong 發表於 2015-4-13 02:09

ozrayyau 發表於 2015-4-12 19:25 static/image/common/back.gif
其實我好滿意 QA360 聲音表現, 由於唔可能坐定定, 週時通屋走, 所以 360 加 E12a / E11(偉良) 推 K712 Pr ...

有關 QLS360 播 SACD ISO 只得 沙沙沙,我建議你先讀以下的解說:

http://www.qlshifi.com/bbs/dispbbs.asp?boardid=2&Id=3549

特別留意 DST 編碼部份,因為我估計這是你的檔案不能播放的主因。

QA360 支持SACD ISO, DIFF, DSF三种格式, 支持DSD64编码, 支持两声道;
QA360 不支持DST编码, 不支持DSD128及以上采样率, 不支持5.1声道;

N6 支持SACD ISO, DIFF, DSF三种格式, 支持DSD64 和 DSD128编码, 支持两声道;
N6 不支持DST编码, 不支持5.1声道;

所以你不用跑多次試 N6 的 ISO 對應了,用 Foobar 先檢查不能播放的 ISO 檔並找出原因,如果是 DSD128,那便會是 QA360 不能播但 N6 能播,如果涉及 DST 編碼或 5.1 聲道,咁 QA360 和 N6 都不能播了!

N6 的 LO 非常不錯,加 amp 推大耳無問題,我甚至會攞佢來直推 Koss ESP950 靜電組合,Post76 有位師兄用 N6 做 CAS source, 並認為同 Oppo 95 的 CD playback 同級 (speaker 係 Watt+Puppy 7)!

你下次返香港不妨 weekend evening 出旺角西洋菜街行下,都係成條街都係街頭音樂,但多數是集團式經營露天卡拉 OK 式,密度高又玩「我隻喇叭大過你,我部 amp 勁過你」,就算 D 歌係我的至愛,但個個星期行過都只想講 WTF 而不會駐足欣賞的,所以師兄,count yourself lucky, enjoy while you can lar!

Andykong 發表於 2015-4-13 02:14

keigo912 發表於 2015-4-12 19:37 static/image/common/back.gif
真係姣婆守唔到寡。。。。今日出一出街就入埋部zx2.比多次機會兩部,睇下邊部可以留低先..
...

除了折騰,仍是折騰! {:6_174:}

班目一角 發表於 2015-4-13 08:58

唔該你先....大師兄{:6_146:}...相信依D我唔會理時間搞...唉...其實佢可唔可以改善左選擇歌典分類問題先.....音質我就好沛意但選歌好唔掂...搞到我要選幾百首先聽到想聽既歌
頁: 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 [69] 70 71 72 73 74 75 76 77 78
查看完整版本: Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。