Andykong 發表於 2015-3-30 00:25

ozrayyau 發表於 2015-3-29 23:36 static/image/common/back.gif
但我又知佢聲音中性純正,恐怕市場上冇乜邊架能及,咁講相信有玩過嘅師兄,都唔會反對掛? ...

我轉軚去 N6 前都係睇住 QA360 做目標,所以 QA360 的聲音我 buy 的,係厚和不是 USB 頭叉電我諗左好耐,後來收到 N6 內測機後先變節之嘛!

ERICMAK123 發表於 2015-3-30 09:50

如果用cayin n6 vs ma8(平衡卡)
推ie800 哪一部推力較佳?
有無人試過?

Andykong 發表於 2015-3-30 11:18

ERICMAK123 發表於 2015-3-30 09:50 static/image/common/back.gif
如果用cayin n6 vs ma8(平衡卡)
推ie800 哪一部推力較佳?
有無人試過?

因 Hifi ET 一網站已關,所以查唔到確實數據,但單講推力,我相信 MA8 平衡卡會高 D,希望有用過 MA 8 Balanced 和 N6 的 IE800 用家補充邊部推得較好聲了!

c.m. 發表於 2015-3-31 20:37

Andykong 發表於 2015-3-30 11:18 static/image/common/back.gif
因 Hifi ET 一網站已關,所以查唔到確實數據,但單講推力,我相信 MA8 平衡卡會高 D,希望有用過 MA 8 Ba ...

之前用開MA8,剛換左n6。
個人覺推力MA8大的,不過分析力n6会好點,亦会比MA8聽多一點點。
中、高音n6較好,聽人聲較憂勝。
低音MA8比n6下潛好點(n6低音都很好的,只表現不同),大鹏会較MA8較有氣勢,但太多樂器時MA8就有點亂!
分離度亦不及n6。

MA8輸在制式限制,n6唯一就系熱(真系幾下)。

不過現在開心使用n6中{:6_143:}
只個人聽感,請勿見怪。

ERICMAK123 發表於 2015-4-1 11:02

旺角邊道有得試 n6?

busl 發表於 2015-4-1 12:58

我係N6既用家,我平時音樂檔案係aiff黎,係之前部dx50係好正常播到,但去到n6就會lag機,好似跳針,但又唔係首首都會,試過開始播歌既時候就暫停左佢,等佢load左個cover出黎就好大部分都冇問題,好似感覺唔好夠ram既感覺,唔知未來更新會唔會有改善?

Andykong 發表於 2015-4-1 13:30

busl 發表於 2015-4-1 12:58 static/image/common/back.gif
我係N6既用家,我平時音樂檔案係aiff黎,係之前部dx50係好正常播到,但去到n6就會lag機,好似跳針,但又唔 ...

你用的 microSD 卡估計是 exFAT 檔案制式的,稍前曾有相關的討論。如確實用 exFAT, 可試打3-4G 的 aiff 檔到內存的 8G 試聽,如沒有再 lag 的話便肯定是 file format system 問題了。

即時解決方法是將 microSD 卡轉 format 成 FAT32, 但新版的 window 已不支援 64G 以上記憶卡 format 成 FAT32, 要另找 freeware.

只一方法是等 firmware update, Cayin 暫定 3號會有新 firmware 發佈,會有 exFAT 優化。

先抄到內存試一下吧,早點確定問題會較好。

Andykong 發表於 2015-4-1 13:35

ERICMAK123 發表於 2015-4-1 11:02 static/image/common/back.gif
旺角邊道有得試 n6?

旺角花園大廈華仁,恆源和Jaben 都有賣 N6, 有沒有現貨便不肯定,估計唔會三間都無貨掛!

Andykong 發表於 2015-4-1 13:42

c.m. 發表於 2015-3-31 20:37 static/image/common/back.gif
之前用開MA8,剛換左n6。
個人覺推力MA8大的,不過分析力n6会好點,亦会比MA8聽多一點點。
中、高音n6較 ...

多謝師兄補充。師兄用什麽耳機?分別講得很仔細,是 ie800 嗎?

MA8 是原卡還是升級的耳放卡。

唔知係咪我腦放啦,我覺得N6 係熱機會更好聲,所以對機身發熱呢樣我係又愛又很的。

charliey 發表於 2015-4-1 14:13

sidetrack小小,n6 play自己rip嘅曲目,絕不差過oppo95 play cd...{:1_338:}
頁: 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 65 66 67 68
查看完整版本: Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。