guppyguppyguppy 發表於 2015-3-14 17:57

Andykong 發表於 2015-3-14 16:02 static/image/common/back.gif
其實覺得N6 外觀難看的也確實為數不小的,見到實物的感覺會好點,因為做工補飛加了分!

而且對外觀的感覺 ...

搞到我都忍唔到手,借位貼下囝囝,囡囡先{:1_343:}

http://sonyglobal.scene7.com/is/image/gwtprod/a2da4b17dc876e992cf623e38fbd28d5?fmt=jpeg&wid=2400

http://sonyglobal.scene7.com/is/image/gwtprod/d001ad9fb39ba501ffeadf37fba1d076?fmt=jpeg&wid=2400

ozrayyau 發表於 2015-3-14 18:00

william02 發表於 2015-3-14 17:19 static/image/common/back.gif
我反而覺得你的分類有問題,而且你唔係無分類而係直接暗示呢2個排子有樣無聲

你寫

冇 X5 喎? 佢又一無是處? 提都冇資格?

ozrayyau 發表於 2015-3-14 18:02

guppyguppyguppy 發表於 2015-3-14 17:57 static/image/common/back.gif
搞到我都忍唔到手,借位貼下囝囝,囡囡先

好明顯係新力{:6_128:}

Andykong 發表於 2015-3-14 18:04

william02 發表於 2015-3-14 17:19 static/image/common/back.gif
我反而覺得你的分類有問題,而且你唔係無分類而係直接暗示呢2個排子有樣無聲

你寫

第二部份你啱,是我打錯了,立刻改返,是外觀 > 聲音 = 操控才對! Calyx M 和 AR M2 我都在其他帖讚過他們操控非常好的,純手民之誤!

師兄的羅輯好像朝兩極化來推,我讚佢地外觀而不讚聲音便是暗示呢2個排子有樣無聲? 不可以這樣扣帽子吧!我無評論聲音表現,和我認為這兩品牌無聲,是拉不上任何關係的!

為什麼 HiFiman 不算在內?那很簡單,我認為這個牌的產品不應推介,已有前科說明,並非馬後炮!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=205383&page=5&from=space

DX100 是聲音好過實用性,而實用性包括操控和續航。我部 DX100已換過一次電池,但現仍只有大約 6 小時續航,而且需用專用叉電器,所以實際使用分數我打得很低。外觀上,DX100 vs N6,我確實認為 N6 較好,主要是太厚,太磚頭,和做工太差,基本上用幾個月便會甩漆和磨白邊,這點我也親自向老人家提及,他也承認是外殼的邊位太削和選用漆作最後 finishing有不足,承諾 iBasso 在以後的金工處理會改善。 N6 的 CNC 外殼和 17mm 機身,是我認為部機外觀因素還算不錯的原因。

但講開又講,我唔覺 DX100 偏冷聲,我用 T5P (小小薄和冷)作比較時, DX100 比 N6 厚暖,如果師兄嫌 DX100 偏冷的話,那 N6 的調聲可能便算是非常冷聲了!

Andykong 發表於 2015-3-14 18:07

guppyguppyguppy 發表於 2015-3-14 17:57 static/image/common/back.gif
搞到我都忍唔到手,借位貼下囝囝,囡囡先

第一張靚喎, Sony 玩呢個 feel 真係通!

第二張瞎睇得一小截,要另開 window 才見到!

Andykong 發表於 2015-3-14 18:11

ozrayyau 發表於 2015-3-14 18:00 static/image/common/back.gif
冇 X5 喎? 佢又一無是處? 提都冇資格?

照他的羅輯演譯, X5 是外觀差,實用性低和無聲音可言了!

http://www.head-fi.org/t/740557/cayin-n6-dap-dual-pcm1792-btl-amplication-circuit-24-192-dsd128-sacd-iso/75#post_11107836

雅士豪 發表於 2015-3-15 17:14

ozrayyau 發表於 2015-3-14 16:30 static/image/common/back.gif
**AK 和 Sony 我自已心中有數,但粉絲力量太大,放邊 group 都得罪人,所以沒有歸類,我自問鑑賞能力不足, ...

正確!外型同聲音係好主觀,所以就有強國Styla!C hing亦唔好覺得呢個稱呼係貶義。我好支持市場競爭,出多D機,個市場先有進步。

補充內容 (2015-3-16 03:41):
Styla更正Style

chanyan 發表於 2015-3-24 23:42

andy ching,想問幾時會有新既更新
(Post76 Android 手機版送出)

guppyguppyguppy 發表於 2015-3-24 23:51

chanyan 發表於 2015-3-24 23:42 static/image/common/back.gif
andy ching,想問幾時會有新既更新
(Post76 Android 手機版送出)

{:6_177:} 好問題

ozrayyau 發表於 2015-3-26 18:14

Andykong 發表於 2015-3-14 18:11 static/image/common/back.gif
照他的羅輯演譯, X5 是外觀差,實用性低和無聲音可言了!

http://www.head-fi.org/t/740557/cayin-n6-d ...

今日去買咗 K3003i 同 HD700 同時, 用我自已嘅 Micro SD 咭, 自己嘅耳機 Sony EX1000 同換咗鍍銀線嘅古董 ie8, 歌有趙鵬, 古典爆棚同四季嘅冬季等, 我自己做嘅 WAV。

架機實物比相好睇, 開機同關機嘅動畫幾正, 放唱針落碟度同起臂回位{:6_127:} 架機反應唔算慢, 唔知用緊乜 FW, 入咗張咭再插 ie8, 聽古典同四季, 好有氣勢, 音埸幾開但聲似乎好厚, 小提琴較 *立*有啲似中提琴, 睇到 EQ 冇開到,趙鵬變老鵬, 磁性嘅聲變咗血濃於水, 好杰好厚{:6_121:} , 轉 EX1000 再聽, 正常好多但依然較厚, 喺袋度攞架關咗音效 App 嘅 ZX1 用 ie8 聽同一樣嘅歌曲, N6+EXK 都仲要厚過 ZX1 + ie8。

唔知乜 FW 同架機有冇煲夠, 經過十零分鐘嘅試聽, 唔通呢啲叫黑膠, 膽機聲?
頁: 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61 62 63 64 65
查看完整版本: Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。