mister_k 發表於 2015-3-6 17:34

Andykong 發表於 2015-3-6 12:48 static/image/common/back.gif
師兄都係攝影人喎,兩番一齊燒,小 D 心血都著火啊!

我第一套 headfi 就係賣左技大白來入坑的,年紀大 ...

Andykong兄,小弟不算是甚麼攝影人,有玩下咁啦!H25-1 II是70ohm,其實唔算難推得好。另外試過N6搭HD600,都似模似樣,但略嫌聲薄,相信配HD650會夾D。手痕試推Shure 1840.LCD2,1840就完全不行喇,(1840枱機都未必餵得飽{:6_136:} )LCD2都還可以。當然,耳牛都係用番枱Amp好。

Andykong 發表於 2015-3-6 18:48

mister_k 發表於 2015-3-6 17:34 static/image/common/back.gif
Andykong兄,小弟不算是甚麼攝影人,有玩下咁啦!H25-1 II是70ohm,其實唔算難推得好。另外試過N6搭HD600 ...

咁我都試過用 N6 直推 600ohm 的 HD540G,都真係有板有眼,聽得下架,試過其他大力士 DAP 反而無咁企理!

據說 HD650 是 Cayin 在開發 N6 時的其中一隻參考耳機,所以有返 D 基本功都唔出奇的!LCD2 我估勉強啦,我試過 Alpha Dog,係好聽的,但腳軟, DAP 直推平板應該無面比啦!

taje 發表於 2015-3-7 08:30

mister_k 發表於 2015-3-6 17:34 static/image/common/back.gif
Andykong兄,小弟不算是甚麼攝影人,有玩下咁啦!H25-1 II是70ohm,其實唔算難推得好。另外試過N6搭HD600 ...

小弟都系HD650用家
平時會加amp推
岩岩試左用N6直推
效果都合格wor
不過個分離度同音場就出唔到黎

班目一角 發表於 2015-3-7 09:48

系華人

Andykong 發表於 2015-3-7 11:15

taje 發表於 2015-3-7 08:30 static/image/common/back.gif
小弟都系HD650用家
平時會加amp推
岩岩試左用N6直推

對啊,這就是我形容的推不開但音色收貨,應有的平衡度也在,DAP 直推的話,也算很不錯了,僅次於 L&P5 金版,但推耳塞的話,N6 比 L&P5 較夾咀了!

Andykong 發表於 2015-3-7 11:20

班目一角 發表於 2015-3-7 09:48 static/image/common/back.gif
系華人

華人不是 4 樓嗎?

mister_k 發表於 2015-3-7 13:12

taje 發表於 2015-3-7 08:30 static/image/common/back.gif
小弟都系HD650用家
平時會加amp推
岩岩試左用N6直推

係呀,話晒HD600/650係300 Ω,要餵得飽,用DAP直推都唔係首選。反而N6嘅分離度同音場令HD25-1 II幾生猛。
另外又試過N6推sony mdr-1,奈何sony mdr-1都係聲太薄,小弟始終覺得耳機要有番少少厚、帶少少暖先夾N6。

Andykong 發表於 2015-3-7 13:35

mister_k 發表於 2015-3-7 13:12 static/image/common/back.gif
係呀,話晒HD600/650係300 Ω,要餵得飽,用DAP直推都唔係首選。反而N6嘅分離度同音場令HD25-1 II幾生猛 ...

我覺得 N6 是中性偏冷,配中性或微暖都很好,但配冷薄的耳機便有點風險,最重要是耳機來身的高聲要通而不剌,否則會很 fatigue,當然這也涉及個人喜好,例如我覺得 N6 推 K3003 非常不錯,但也有人認為過薄而不接受的!

kelvinhin 發表於 2015-3-7 19:18

今日去Cayin嘅香港代理聽咗N6,控制力出色,依點我最impressing。界面有小小lag, 但以大陸機黎講可以接受。
(Post76 Android 手機版送出)

班目一角 發表於 2015-3-7 22:16

原本諗悌重課手遊....點知放假果日落左去TEST兩部機中晒伏...唯有出糧投降依部機.....我有PANDORA VI 同HD-25 II 同 VK-1
頁: 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60 61 62 63
查看完整版本: Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。