設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-4-11 14:12
今次試唔到 K3i 有啲失望,  因為對住 K3i 時間多過 ie800, 不過都唔會有太大影響, 只係口味分別。

架機 ...

都唔係,N6 推 K3003 我認為很好,但推 IE800 只能說不錯,兩對耳機的匹配性好唔同!

Gain 會大 6dB。據我所理解,N6 的 default design 就是 High Gain 的,然後再減 6dB 成 low gain, 所以我通常用 High Gain, 到 High Gain 覺得衝或 Vol 過低才會試 low gain.

要玩得長久,老婆 call 即走係最明智的,PM 左師兄,睇下有無機會約時間試機啦!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-4-11 16:52
都唔係,N6 推 K3003 我認為很好,但推 IE800 只能說不錯,兩對耳機的匹配性好唔同!

Gain 會大 6dB。據 ...

呢次較長時間試聽, 又有 360 比較, 應該會帶佢返屋企。

我覺得 N6 推 ie800 比 360 好小小  

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-4-11 20:40
呢次較長時間試聽, 又有 360 比較, 應該會帶佢返屋企。

我覺得 N6 推 ie800 比 360 好小小   ...

師兄果然和你的聽感不同,如果試 N6 時只用 IE800 的話,呢條 thread 我應在 2014 年尾已收場了。暫時我比較滿意的八配搭是 EXK 和 K3003, Flat4 守第二線, IE800 去到第三梯隊了!

買之前,有機會的話,試埋 AR M2先最後決定吧!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

請問,點樣系選歌時候,有程序咁播歌,因為依家識別唔到歌,專輯又得1,分類又1,咁可以點搞,同埋點樣入專輯封面

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-4-12 02:06
師兄果然和你的聽感不同,如果試 N6 時只用 IE800 的話,呢條 thread 我應在 2014 年尾已收場了。暫時我 ...

其實我好滿意 QA360 聲音表現, 由於唔可能坐定定, 週時通屋走, 所以 360 加 E12a / E11(偉良) 推 K712 Pro 或 HD600 聽靚錄, 冇投訴  走去試 N6 係因好多 ISO 電腦放到, 360 得 沙沙沙沙沙沙沙沙 , 為咗 SACD ISO  走去買 360, 點知好多都沙沙沙....

我呢邊週處街頭音樂, 由一個人玩自製樂器, 到十幾廿人成隊管弦樂樂隊都有 好多時都用咗呢種感覺/經驗去做比較, 所以跟其他人要求唔一樣, 一啲都唔奇, 我聽粵劇, 歌劇, 叫我聽日本女聲, 卡通片歌曲, 多謝哂

過兩日會帶沙沙沙 ISO 去, 如果冇沙沙沙就比信用卡

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

真係姣婆守唔到寡。。。。今日出一出街就入埋部zx2.比多次機會兩部,睇下邊部可以留低先..
服役中WM1Z + Ten5

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-4-12 13:53
請問,點樣系選歌時候,有程序咁播歌,因為依家識別唔到歌,專輯又得1,分類又1,咁可以點搞,同埋點樣入專 ...

你是指播歌次序? N6 暫時沒有 editable play list, 所以只能以 Folder 或 Music Category 的分類法來控制檔案被放入 Now Playing 列表的次序。我基本上都是用 Folder playback 的,由 DX50 玩第一部國磚開始已習慣了將檔案儘量用 By Artist By Album 來統籌,所以播放時自已揀 Folder, 然後 dap 會按 Folder 內的 filename 次序來 playback 或 Shuffle play。

Album Art 最好用 embedded album 的方法來加入檔案中,這樣你將檔案抄到不同的 folder 時 album art 也會跟住檔案了!我用一個叫 MP3tag 的 Metadata management 軟件來管理音樂檔案的 metadata, 包捨 Album Art 的,這軟件不難用,自已摸索也很快上手,網上也有不小教學資料供參考!

如果你用的 format 是不容許 embedded album art, 例如 WAV 檔,那便可用默許 album art 的方法。就是將 album art 的圖像檔抄到同 folder 內,然後改圖像檔的 filename 成為 folder.jpg (or png, or bmp) 或 cover.jpg, 那 N6 便會在播這個 folder 時默許以這個圖像檔當 album art 顯示!

N6 能對應最大 1024x1024 的 album art, 但其實 N6 的 display 只是 400x360,所以大過 400x400 已經要 refit, 在 N6 操作上沒有優勢甚至會拖慢個 system 小小的!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-4-12 19:25
其實我好滿意 QA360 聲音表現, 由於唔可能坐定定, 週時通屋走, 所以 360 加 E12a / E11(偉良) 推 K712 Pr ...

有關 QLS360 播 SACD ISO 只得 沙沙沙,我建議你先讀以下的解說:

http://www.qlshifi.com/bbs/dispbbs.asp?boardid=2&Id=3549

特別留意 DST 編碼部份,因為我估計這是你的檔案不能播放的主因。

QA360 支持SACD ISO, DIFF, DSF三种格式, 支持DSD64编码, 支持两声道;
QA360 不支持DST编码, 不支持DSD128及以上采样率, 不支持5.1声道;

N6 支持SACD ISO, DIFF, DSF三种格式, 支持DSD64 和 DSD128编码, 支持两声道;
N6 不支持DST编码, 不支持5.1声道;

所以你不用跑多次試 N6 的 ISO 對應了,用 Foobar 先檢查不能播放的 ISO 檔並找出原因,如果是 DSD128,那便會是 QA360 不能播但 N6 能播,如果涉及 DST 編碼或 5.1 聲道,咁 QA360 和 N6 都不能播了!

N6 的 LO 非常不錯,加 amp 推大耳無問題,我甚至會攞佢來直推 Koss ESP950 靜電組合,Post76 有位師兄用 N6 做 CAS source, 並認為同 Oppo 95 的 CD playback 同級 (speaker 係 Watt+Puppy 7)!

你下次返香港不妨 weekend evening 出旺角西洋菜街行下,都係成條街都係街頭音樂,但多數是集團式經營露天卡拉 OK 式,密度高又玩「我隻喇叭大過你,我部 amp 勁過你」,就算 D 歌係我的至愛,但個個星期行過都只想講 WTF 而不會駐足欣賞的,所以師兄,count yourself lucky, enjoy while you can lar!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keigo912 發表於 2015-4-12 19:37
真係姣婆守唔到寡。。。。今日出一出街就入埋部zx2.比多次機會兩部,睇下邊部可以留低先..
...

除了折騰,仍是折騰

星級玩家

唔該你先....大師兄...相信依D我唔會理時間搞...唉...其實佢可唔可以改善左選擇歌典分類問題先.....音質我就好沛意但選歌好唔掂...搞到我要選幾百首先聽到想聽既歌