設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

paulwongkwan 發表於 2015-4-9 12:56
神奇喇,依家192 wav lag,之前首DSD128又無事

WAV 都 lag? 是 24bit 嗎? 還是 32bit?

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-4-10 09:37
我部n6尋日終於都到手,第一次要充電嗎

先用,沒事的,到 10%-20% 左右叉電便可!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

請問我用開C4張SD卡,諗住換落部N6到,點計見唔到有我D歌系到既....唔該

銀級玩家

班目一角 發表於 2015-4-10 21:23
請問我用開C4張SD卡,諗住換落部N6到,點計見唔到有我D歌系到既....唔該

有冇scan過個library?

銀級玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-4-10 10:36
WAV 都 lag? 是 24bit 嗎? 還是 32bit?

好似唔support 32bit喎…

我換左張三星 SDXC Class 10 64GB 播 DSD128 同 24/192 flac,完全無問題喎

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-4-10 21:23

你用電腦睇到 D 歌嗎? 試係 Root directory 開個 新 Folder 然後搬晒 D 歌/subfolders 去新 folder 度睇下點?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

bbq2005 發表於 2015-4-11 09:37
好似唔support 32bit喎…

我換左張三星 SDXC Class 10 64GB 播 DSD128 同 24/192 flac,完全無問題喎 ...

我見佢話 WAV 都窒,真係未試過,除了超過了 N6 的 24/192 上限,都諗唔到其他理由,所以段估炸!

窒呢樣野真係好難講,我通常得兩招來 debug, 抄去內傳睇下有無窒,或者攞個 file 去自已部機聽下實際情況,就咁話窒其實好難知問題出係邊,當日大家都話窒但我又無事,最後都攪左一排先知係 exFAT 需要優化!

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-4-11 12:22
我見佢話 WAV 都窒,真係未試過,除了超過了 N6 的 24/192 上限,都諗唔到其他理由,所以段估炸!

窒呢 ...

今日帶咗 360, ie800 同 K3003i 去聽過, AKG 插頭問題冇聲出, 只好用 ie800。

聽嘅係 ISO, 唔

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-4-11 13:14
今日帶咗 360, ie800 同 K3003i 去聽過, AKG 插頭問題冇聲出, 只好用 ie800。

聽嘅係 ISO, 唔  ...

我都話 k3003i 應該唔 support,要用返 AKG 條轉接線先試到!

如果單用 IE800 比,我會買 QA360 多 D,QA360 將 IE800 的氣勢發揮得幾好的!

Lo gain 53?  師兄都開得幾大聲,有無試 high gain?

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-4-11 13:21
我都話 k3003i 應該唔 support,要用返 AKG 條轉接線先試到!

如果單用 IE800 比,我會買 QA360 多 D,Q ...

今次試唔到 K3i 有啲失望,  因為對住 K3i 時間多過 ie800, 不過都唔會有太大影響, 只係口味分別。

架機係新機, 聽咗林憶蓮精選, 張氏兄弟嘅*二人的重唱*, 諳, Jenifer Warnes The Well, Norah Jones 同音響展發燒碟, 古典樂少不得。所有都係 ISO。

感冒咗兩日, 尋日朝早左耳聽唔到高音 乜到走咗去右邊, 一路*連*住個鼻合上口, 大力噴氣都通唔到左邊, 到下晝試多幾次先得返正常聽覺。

當時聽緊古典, 可能隻碟細聲, 加上我係試爆棚, 衝擊力, 所以大聲咗啲, 況且都唔知有 gain 較。

正當 360 VS N6, 張咭同亞姨左插右插, 老婆 Call, 一定要走