Andykong 發表於 2015-4-14 23:28

keigo912 發表於 2015-4-14 07:54 static/image/common/back.gif
我同你相反,折騰左兩晚 兩部機到而刻我覺得隨左外型,UI同電量贏N6外,聲N6係好過ZX2.但要煲耐 ...

兩部機直係好唔內個性,其實都買左,雙修無壞喎!

Andykong 發表於 2015-4-14 23:30

班目一角 發表於 2015-4-14 10:17 static/image/common/back.gif
Andykong
咁請問你介紹果個既管理音樂軟件有無中文版架,可以推薦一下中文版的嗎 ...

我用開呢隻,又唔覺有中文版喎,或者係我無去搵,so sorry!

Andykong 發表於 2015-4-14 23:35

Hoyan 發表於 2015-4-14 10:24 static/image/common/back.gif
N6的PCM1792a真係有排煲!我的N6用來煲耳機,大大話話煲了4-500個鐘,昨天拿來聽,突然覺得唔同晒! ...

一野過 run 4/500 個鐘?咪成廿幾三十日?乜耳機咁大火來煲啊!

我 200 小時後便日日聽住,無再刻意煲機,反而唔覺有大變,師兄你呢下真係小別勝新婚了!{:1_351:}

Andykong 發表於 2015-4-15 00:05

賢~ 發表於 2015-4-14 16:31 static/image/common/back.gif
唔知點解講類似既問題都係冇人理的....
但你個問題比我果個仲難攪咁...
我只係想搵完"歌手"後 ...

咁啱這星期 Cayin 的團隊到了香港參加 Spring Electronic Fair, 我到他們的 booth 時曾和負責 N6 的工程師談過這問題,因為類似的要求我也曾有內消報告中提出。關先生解釋因為 N6 的 MCU 不帶操作系統,所有功能也是由 N6 自已由底層編寫的,而君正 MCU 的功能上要做到 Nested condition 是非常困難,所以現在只能做到 single variable index, 即是藝術家下不能再有 variable 來細分。類似的改動涉及修改 File Structure, 但這部份的改動,會牽一髮動全身,很多其他功能也需重新測試,所以暫時只能將這要求維持在 To Do List 內,未有確實日期!

類似的改動,在 Android based 播放器會很容易實現,但沒有附帶 Operating System 的架構下,音質是有保証 (single thread design, 肯定是音質先決,不會有其他 non-audio related process 或 unintended system interrupt),但操作和 UI 上是有較大限制的!

Andykong 發表於 2015-4-15 00:13

bbq2005 發表於 2015-4-14 18:24 static/image/common/back.gif
可能我未煲好部N6,感覺個PO真係弱左D,之前有聽過朋友部ZX2,真係好想買,但實在不值咁貴,所以先買N6 ...

聽你咁講真係要煲耐D部N6先可以比較,但部機咁熱,夏天出街聽真係有D驚

咁你大約煲左幾耐?用緊什麼耳機? 好難推? 音色有特別配搭?

單以推力和控制力計,好難想像 N6 會有不及 ZX2 的配搭,音色不夾就無辦法了!

其實部機熱極都係四十幾度,你唔係係密封環境,唔會過熱而壞機的或著火的!你放在密封空間就不妨搵一次小心留心來用一兩小時,係 overheat 的話,兩個鐘已經知這有無問題了,咁就唔駛驚到唔用啦!

penguin_happy 發表於 2015-4-15 00:26

Andykong 發表於 2015-4-15 00:05
咁啱這星期 Cayin 的團隊到了香港參加 Spring Electronic Fair, 我到他們的 booth 時曾和負責 N6 的工程 ...

其實如果做到folder接folder咁播已經好好多了

Andykong 發表於 2015-4-15 09:32

penguin_happy 發表於 2015-4-15 00:26 static/image/common/back.gif
其實如果做到folder接folder咁播已經好好多了

對有比較嚴謹地組織和管理 music library 的用家,這是很好的功能,我自已也期望這樣的播放模式,但好像類似的功能在 DAP 中不常見,大家能舉出有 subfolder playback 的 DAP 嗎? 我也想理解一下操作原理和有效 UI 的做法。

但又有另一群人要求擴大 shuffle play, 做到一群 subfolder 或整張 SD 卡內的歌隨機播放,我不明這樣的模式可取之處,但又確實見過很小類似的要求,貌似這是 ipod 的一個很受落的播放功能!

據我所知 Cayin 兩個方向都研究緊,但要同時做到兩種模式,UI 方面是有點困難的,有點順得哥情失嫂意,希望他們最終能一箭雙鵰吧!

賢~ 發表於 2015-4-15 16:54

Andykong 發表於 2015-4-15 09:32 static/image/common/back.gif
對有比較嚴謹地組織和管理 music library 的用家,這是很好的功能,我自已也期望這樣的播放模式,但好像 ...

謝解答...
唯有邊用邊等...

charliey 發表於 2015-4-15 17:25

Andykong 發表於 2015-4-15 00:05 static/image/common/back.gif
咁啱這星期 Cayin 的團隊到了香港參加 Spring Electronic Fair, 我到他們的 booth 時曾和負責 N6 的工程 ...

well noted ... sound performance is always the most important to me ...

penguin_happy 發表於 2015-4-15 21:46

Andykong 發表於 2015-4-15 09:32 static/image/common/back.gif
對有比較嚴謹地組織和管理 music library 的用家,這是很好的功能,我自已也期望這樣的播放模式,但好像 ...

之前用開Cowon D機 (非Android,如X9果D)有類似功能,佢都係冇Database,只用Folder分,但係有幾個播放功能都OK夠用,例如可選只播此曲、此Folder或者所有歌,可以參考下。

其實我覺得Cayin呢間公司幾有誠意,作為用家,真心希望呢部機可以越來越好!{:1_254:}
頁: 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 78 79 80 81
查看完整版本: Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。