sum_gor 發表於 2015-5-27 09:12

如不淘X,邊度多n6套揀?香港有冇?

Andykong 發表於 2015-5-27 12:48

dennis33kwong 發表於 2015-5-27 08:36 static/image/common/back.gif
昨天因耳線插得唔好,到與唔到之間,因N6拔耳線會變暫停,而此時我又唔知按什麼制而導致HAND機,畫面HOLD住 ...

這個在 N6 我未試過,但在 Fiio X5 試過類似的情況,反而 iBasso 未試過。我相信是因為 N6 和 X5 都有耳機檢測功能,長期偵察住部 DAP 是否有插住耳機,然後你一到拔耳機就進入 pause/idle, 一插耳機就 resume playback (如果有開 continuous playback)。當耳線插得唔好,到與唔到之間,其實有機會啟動了保護電路,但入左 protect mode 而唔識 resume 最後導致 hand 機都算是 software glitch。

有關 Reset 問題,當日我玩 Fiio 時試過 loop 左係 開關/greeting/error/關機,連拮 reset 都解決唔到,最後請教了 Fiio 的老板 James Chung 才知

the reset key is just reset the Soc, so please press the power key for more than 12 sec to reset the whole system.

最後我係移除晒所有 TF card 然後長按 Power 鍵解決問題的,因為 X5 和 N6 是用同一 MCU,我估這些 protocol 會是大致相同的,大家可以試下!

kcmak43396 發表於 2015-5-27 19:08

Andykong 發表於 2015-5-27 12:48 static/image/common/back.gif
這個在 N6 我未試過,但在 Fiio X5 試過類似的情況,反而 iBasso 未試過。我相信是因為 N6 和 X5 都有耳 ...

我都試過Hang, 都係長按Power制Off部机。{:6_202:}
(Post76 Android 手機版送出)

班目一角 發表於 2015-5-29 18:12

師兄如果想買對開放式家用耳筒有咩好介紹,價錢中等4000~7000左右....系咪都系HD700比較好....都系比較雜食

班目一角 發表於 2015-5-29 18:12

師兄如果想買對開放式家用耳筒有咩好介紹,價錢中等4000~7000左右....系咪都系HD700比較好....都系比較雜食

班目一角 發表於 2015-5-30 10:26

唔知依部推DT880有無問題呢,同埋想問下有關平面既耳筒問題,平面耳筒既優勢系邊...平面系咪一定系封閉式

Andykong 發表於 2015-5-30 12:06

班目一角 發表於 2015-5-30 10:26 static/image/common/back.gif
唔知依部推DT880有無問題呢,同埋想問下有關平面既耳筒問題,平面耳筒既優勢系邊...平面系咪一定系封閉式 ...

因近日訓身落去玩台機,對 portable 小留意,變相失左蹤添,so sorry!

有關大耳的兩個題,我一齊分享下我的個人法。

HD700 我認為是深海中較易推好的大耳,比 HD650 和 HD800 易推得多,但以我個人要求來說,N6 直推也只能算推到,但不算推得好。我用 HD700 時 N6 的音量大約是 High Gain 的 50-55 之間,音壓是足夠的,但聲場很緊,覺得是有點推不開的,密度也填不滿畫面。

DT880 我只約略玩過 250ohm,不太熟悉。不計調音,只計驅動的話,我會形容 DT880 是在 HD650 和 HD700 之間,所以估計 N6 直推估計會吃力的。DT880 是有 80 ohm 的,這個較易處理,我相信可以一試! 因 DT880 音色比 HD650 冷,和 N6 配搭可能會偏爽但欠潤,這方面自已衡量了。

平版耳機主要就是 Audeze, Hifiman, Oppo 和 Mrspeaker 這幾個牌,要數的話,肯定開放式的比密封的多。平版耳機多數是電流需索形,Portable 直推多數無好結果,可以一試的是Oppo PM-3 和 Hifiman HE400i,有興趣的可以到旺角一試。

平版耳機特性說來話長,不太適合在 portable 的討論中大長篇討論,我和 Whitefang 師兄在 Alpha Dog 的討論中有提及這話題,你也可參考 whitefang 師兄的 Camjam 報告,對幾對平版新產品都有祥述!

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=186804&page=8#pid3261068
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=213445

mr.condom 發表於 2015-5-30 18:41

有冇買咗n6c兄,電池好難叉滿100%(我已用2Achager)

dennis33kwong 發表於 2015-5-30 19:41

mr.condom 發表於 2015-5-30 18:41 static/image/common/back.gif
有冇買咗n6c兄,電池好難叉滿100%(我已用2Achager)

因為佢顯示99%, 其實系100%

kent~ 發表於 2015-5-30 21:02

有試過叉到100% ,不過要好耐....
頁: 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 [82] 83 84 85 86 87 88 89 90 91
查看完整版本: Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。