moliu 發表於 2014-11-23 15:47

我都係t1用家,我隻仲係超早的舊版(sn: 11xx),對佢非常滿意。但我聽過友人的改了線的平衡版,更加滿意。

另,請問90年紀念T1平衡版$$???邊度有貨?

sennbeyer 發表於 2014-11-23 16:05

moliu 發表於 2014-11-23 15:47 static/image/common/back.gif
我都係t1用家,我隻仲係超早的舊版(sn: 11xx),對佢非常滿意。但我聽過友人的改了線的平衡版,更加滿意。
...

師兄,地庫見到有貨,可以去睇下{:1_351:}

ghhf 發表於 2014-11-23 20:39

moliu 發表於 2014-11-23 15:47 static/image/common/back.gif
...

紀念版T1我係旺角鋪見到有貨, 不過買唔落手(唔係價位問題), 暫時無意玩平衡住, 將來如果要改, 可能自己動手改舊版 ..... 唔知小弟隻T1會去到咩序號 .....{:6_138:}

ghhf 發表於 2014-11-23 21:10

雖然"電池補完"巳經定案, 今日幫充電電源線及後端電池組加上保險膽, 做埋最後測試, 評估後端電池組接線及保險膽對音質影響, 將電池組保險膽短路, 返覆試聽, 對動態響應爆發力係有可察覺分別, 既然聽到分別, 來到呢個地步, 就唔偷懶得, 準備將所有原來紅籃電源線, 與前端電池組一樣, 改用單晶銅線及直接焊接升級10A保險膽, 減少接點得到最好效果.

世界係無免費午餐, 所謂優化, 就係咁樣, 續d儲返來的, 問題係, 聽唔聽到分別, 同有幾執著 .... {:6_146:}

ghhf 發表於 2014-11-25 11:27

Head fi上面講T1改缐,睇落唔係好難拆開T1,好大機會好似HD800同D7100換做金銀缐,不過未必會玩平衡。

http://www.head-fi.org/t/485340/beyerdynamic-t1-and-aphroditecu29-zeus-cable

ghhf 發表於 2014-11-25 20:27

T1到手, 第一時間接上巳恭侯多時WA6 SE/ WE 274B, 一開聲 ..... 嘩嘩嘩!!! {:6_174:}{:6_174:}{:6_174:}

Beyerdynamic Tesla T1開箱試聽與品評
http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=189701&pid=3297497&fromuid=87952

ghhf 發表於 2014-11-26 14:07

斯路 發表於 2014-11-23 08:29 static/image/common/back.gif
原來係森海官放,非常唔錯。

未知師兄覺得T1新機落地同埋Demo相差遠唔遠呀? 我同師兄睇黎相當有緣,我都 ...

斯路C兄,針對你既問題,報告如下:

昨晚攞機我對新T1係店內同樣試接HDVD800,结果感覺比之前demo機(店員話開咗幾星期)亮麗。返到屋企T1配WA6 SE,出聲明顕比係HDVD800上效果要好得多,最驚奇係,T1既音場空間感都非常特出,完全唔會覺得係呢方面有缺失,用同樣比喻,如果HD800係無邊宇宙,咁T1就系接近銀河系規模小宇宙。

當然T1略嫌拘緊未夠放,如果勉强要比一個量化比較,可能巳有HD800既7成效果。新機T1跟原廠銅質耳機缐對比HD800已升级金銀耳機線,真係表現非常出色。

不過説話又要兩邊講,幾個月前開始煲HD800時係未升级Young DSD,亦未有"電池補完",所以相對來講,而家推煲T1係係"高起點"開始,效果可能完全係兩回事。

斯路 發表於 2014-11-26 21:08

ghhf 發表於 2014-11-26 14:07 static/image/common/back.gif
斯路C兄,針對你既問題,報告如下:

昨晚攞機我對新T1係店內同樣試接HDVD800,结果感覺比之前demo機(店員 ...

師兄既分享以及分析的相當詳盡易明,意想不到岩岩落地聲音表現得到師兄如此高既評價。雖然量化比較我未必真係了解個程度既差距,不過見到師兄睇黎都相當滿意真係開心。

我自己對T1煲左兩三日機先開始可以聽聽,感覺上我對T1要走既會係漫漫長路,前端始終無師兄既咁好,睇怕要比師兄走得更耐呢。

ghhf 發表於 2014-11-27 22:06

T1第一日試聽

今日先講下T1外表質感, 非常高品質量, 啞鈦金屬色樸實之中顯現自信剛毅力. 雖然不及HD800舒服, 戴上頭亦好穩妥舒適. 行咗十個鐘, T1一路進步緊, 越來越放, 不過小弟都決定聽多幾日, 確定T1既獨特性, 先再分享聽感. 而家可以肯定既係無買錯嘢, 煲熟之後T1絕對係會獨當一面, 與HD800並駕齊駒, 成為小弟另一超級打手 ..... {:6_146:}

ghhf 發表於 2014-11-30 09:39

T1第五日試聽

首先要對T1第一感再作補充, 要讚下自己套Head Fi系統, 真係唔聽唔比較, 唔知自己勁. 小弟對T1第一感咁有驚喜係因為T1係WA6 SE既表現相對於試耳時既HDVD800完全係差幾個級數, 當然小弟唔會咁武斷就咁話HDVD800系統表現差 {:6_146:} , 其實我之前有考慮過HDVD800配HD800造個完美配搭, 可借佢未有DSD, 所以當時無入, 改入Young DSD.HDVD800係兼容性上, 就唔可以同小弟既WA6 SE相提並論, T1搭上WA6 SE應該係一個非常好既組合. {:6_128:}

T1初試表現現象亦帶出另一個有趣反思, 好明顯T1, HD800呢類耳機係"非常有性格", 唔係被設計出來"遷就"其他部件, 而係要互相配套, 甚至升級其他部件(DAC及AMP)去配合得到最好效果. 相比時下流行新耳機, 設計上就唔係單純以耳機自身最優化考量, 亦為咗贏得普及性, 變得所謂"百搭"及"易推", 成為新賣點, 無他, 市場力量及經濟環境條件變化的現象. 當然科技不停進步, "百搭"及"易推"亦可以有好表現, 不過T1, HD800既"經典"個性味道可能續步被人淡忘. {:6_146:}

優化平衡(Managed Balance)

好啦, 言歸正題, 一連幾曰試聽T1之後, 覺得T1特性係在於佢既均衡及連貫性, 小弟會用係一種優化平衡(Managed Balance)來形容. 相對HD800及D7100就對膽管及音源比較敏感, 如果佢地狂野, 咁HD800(中高音域)及D7100(低音域)亦會狂野, 甚至瘋狂表現太過火. T1表現就相對有節制得多, 但又唔係生硬咁封殺, 而係收得好順暢自然. T1呢幾日配上不同膽管既效果表現出有呢種均衡及連貫性. {:6_146:}

另外小弟未入T1之前亦做過功課, 參考網上討論品評, 小弟暫時未搵到T1既"缺點", 唔知係小弟耳感未到聽唔出"缺點"? 定係小弟咁好彩入到隻"完美"T1? 最有可能係: T1同WA6 SE係一個絕配! {:6_165:}
頁: 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。