設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

白鑽玩家

>>>3.請問點解經過dsp就唔會bitperfect  我見到mrx740如果輸入模擬訊號就會digitalize成數位信號然後經dac數模轉換
想問下依家市面上有邊部avm個analog輸入唔係同你先轉去digital再轉返analog?
要玩純analog輸入就唔好玩avm

白鑽玩家

4312g上面嗰兩個掣
並唔係高音同低音
而係高音同中音
唔會有passive喇叭有個掣可以校低音
我建議你就唔好貪心諗4312g
到時你仲要配多個後級招呼佢
跟住又要搵(兩)隻更加大更家高級嘅超低音

白鑽玩家

>>>5.普通擴音機只要駁好晒2.0就聽得 av amp 2.0 唔cal就播歌會唔會亂晒龍出現奇怪的聲音問題 ?
兩聲道擺得對稱當然唔使cal
一部正經聲嘅avm當所有嘢回復返去原廠設定
插兩聲道是都係一部正常嘅擴音機
avm除咗幫你修正距離音壓之外
佢幫你做出嚟嗰條eq好老實唔一定靚聲
甚至乎如果你隻喇叭夠高級
擺位按照高端兩聲道要求擺法
唔用eq會好過用eq
用咗仲反而畀佢改咗原有把聲音
所以你見而家天龍馬蘭士嘅adyssey或者anthem arc
可以畀用加揀某一個頻率以上全部唔經eq處理保留喇叭原有音色同音質

白鑽玩家

我自己嘅做法就係
左右喇叭唔畀avm改聲
因為我聽兩聲道都係嗰把聲
其他喇叭AVM會用eq去模仿返主喇叭嘅曲線同相位特性
不過我唔會建議你用我而家呢部avm
有機會下次換機我都會換返anthem
佢過低音處理比較方便同終極
我而家兩隻15吋超低音要加多一個dsp再用電腦rew先至做得返同一樣嘢
同埋避開唔會同主喇叭兩隻14吋相位相撞

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-21 19:59
我自己嘅做法就係
左右喇叭唔畀avm改聲

你覺得紐曼kh80 dsp點?我睇中佢細細部唔知適唔適合聽jpop。我想在睡房用電話chromecast audio射去喇叭 使唔使買個cambridge network player用作收電話訊號?作為network player 本身應該唔使具備pre amp同volume制,kh80是否具備了pre amp? 2.請問dsp做digital volume是否因為放大了raw data所以造成bit unperfect 但cd從電腦rip出來的data 點知wav檔同cdda碟 100%相同?    3.主動式喇叭有幾份amp分頻推 呢d同accphase電子分頻有咩唔同  是否兩回事還是做得工作相同但金仔可玩性高? 4.chromcast audio 川流播放器只要連上家居wifi是否任何裝置都可以射入去? 5.貴的amp的喇叭端子是否設計得令到喇叭線接駁得牢固? 6.你覺得顯時crown後級邊款好推離好聲 我見圖書館都用 有d型號只系賣5000幾 crown是否窮人恩物性價比之選?

星級玩家

我自己嘅做法就係
左右喇叭唔畀avm改聲

什麼叫用電腦rew?是否review?

星級玩家

我自己嘅做法就係
左右喇叭唔畀avm改聲

原來kh80 dsp要input analog訊號 然後佢本身要adc經過dsp再dac 點解唔直接設計成digital input 轉換甘多搞咩鬼

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-22 19:50
什麼叫用電腦rew?是否review?

https://www.roomeqwizard.com/

白鑽玩家

>>>你覺得紐曼kh80 dsp點?

唔識
未聽過感動到我
揀喇叭配眼鏡一樣
個個有自己唔同情度老花散光遠視近視組合
人家啱唔代表自己啱
喇叭一定自己聽過
播熟識嘅歌令到自己動容

白鑽玩家

>>>請問dsp做digital volume是否因為放大了raw data所以造成bit unperfect 但cd從電腦rip出來的data 點知wav檔同cdda碟 100%相同?

是的,DSP 做數位音量時會因為放大原始資料而導致位元不完美。這是因為 DSP 會將原始資料乘以一個常數來調整音量。如果常數不是 2 的冪,則乘積將無法準確表示為整數。這將導致位元遺失,從而導致位元不完美。

例如,如果原始資料是 8 位元,並且常數為 1.5,則乘積將為 12 位元。DSP 必須將乘積截斷為 8 位元才能存儲。這將導致丟失 4 位元資訊,從而導致位元不完美。

CD 從電腦 rip 出來的資料和 WAV 檔與 CDDA 光碟 100% 相同。這是因為 CDDA 光碟上的資料以原始格式存儲。當您從電腦將 CD rip 出來時,rip 器會將 CDDA 光碟上的原始資料複製到電腦上的檔案中。因此,電腦上的檔案與 CDDA 光碟上的資料完全相同。

但是,如果您將 CD 上的音訊轉換為 MP3 等壓縮格式,則會丟失一些資料。這是因為壓縮格式會使用各種技術來減少檔案大小。這些技術會導致音訊質量下降,從而導致位元不完美。

以下是 DSP 做數位音量時可能會導致位元不完美的其他一些原因:

* 量化誤差:DSP 使用有限數量的位元來表示音訊訊號。這會導致量化誤差,從而導致位元不完美。
* 捨入誤差:DSP 必須將計算結果捨入到有限數量的位元。這會導致捨入誤差,從而導致位元不完美。
* 溢位:如果 DSP 計算的結果超出了可表示的位元範圍,則會發生溢位。這將導致位元遺失,從而導致位元不完美。

為了減少 DSP 做數位音量時產生的位元不完美,可以使用以下技術:

* 使用具有更高位元的 DSP。
* 使用浮點數運算。
* 使用抖動等技術。

希望這能回答你的問題。