設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

白鑽玩家

>>>2.我見好多戲院都用jbl 雖然唔系監聽系列 你講有d喇叭系家庭影院用但會有廠家的調味 並不代表能忠實反應製作人的用意

並唔係用咗jbl喇叭就等於同戲院一樣聲
要咁樣轉牛角尖建議你搵埋Dolby上去屋企做埋認證

白鑽玩家

>>>3.pa喇叭係咪用全頻號角?  4.如果現時想家中Karaoke 是否要買專用karaoke amp speaker 同mixer

你見單元個樣係號角就係號角
當然亦有分真假號角
你想同neway一樣聲
就入去睇下佢用乜喇叭有乜嘢唱K amp跟足買就一樣
老番軟件唔討論

白鑽玩家

>>>
請問地面喇叭前三隻最好系同一型號 其他地面喇叭都要同一品牌 但jbl好似唔系甘易買到好的15寸甚至18寸subwoofer 可唔可用住別的牌子

前面三隻唔同款都最好同系列
之前講過呢個好基本
中置喇叭要搞清楚唔係出人聲
我琴日睇另一套小行星城市
人聲一樣喺左右甚至環繞有聲
如果覺得中間要加大dB
咁就已經錯曬
好彩而家係家庭用15同18吋JBL
有都好貴同埋唔係咁容易買到
唔揀jbl超低音都仲有好多選擇

白鑽玩家

>>>置於天空聲道 我見好多人都係用低幾grade的全頻喇叭

ControlX我覺得係冇選擇嘅基本選擇
至於驚會跌落嚟
水晶吊燈吊扇跌落嚟一樣死得仲慘
問題係點樣吊同搵邊個做
我建議其實最佳選擇都係control 28L

白鑽玩家

師兄不如你一次過講你個budget屋企大細最多放到幾多隻超低音個電視又有幾大
最好有埋平面圖
咁樣討論大家都冇咁辛苦

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
AskaLung@FB + 80 + 80 真係辛苦師兄你

查看全部評分

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-17 19:58
師兄不如你一次過講你個budget屋企大細最多放到幾多隻超低音個電視又有幾大
最好有埋平面圖
咁樣討論大家都 ...

MDLP你有冇聽過midi 即系roland mt32果個年代 我見到youtube好多人用roland 細喇叭來玩midi 同dos 年代d pc game   2.我發覺av amp系因為hdmi可以傳輸影像所以需要部amp支援 vrr allm 但處理呢d feature嘅系電視 dvd機當年只是色差輸出映像所以可以直接跳過部av amp駁crt 聲音會由dvd機光纖去amp  3.請問大書架喇叭或者坐地喇叭 是否只適合較大空間較比較大音壓先至聽清楚所有細節 但8010a 呢d細喇叭用細音壓就可以做到聽到全部細節  4.點解電視唔講用咩電容 電阻 power supply 5.我發覺後級多數用環牛而合併av amp用方牛是否會容易腳仔軟當喇叭電流需求高時不能夠輸出大功率?  6.請問常見的托板本身有冇話只支援幾多a 你講過牆座系13a 有冇話托板spec系幾多a  7.avm駁電腦是否會處理sample rate conversion  8.ps3可以輸出bitstream同lpcm 即系本身處理bitstream而輸出lpcm 咁樣同av amp處理bitstream有咩唔同

白鑽玩家

没错,您理解得正确。由于HDMI可以传输视频和音频信号,因此AV放大器需要支持VRR和ALLM才能与兼容的设备一起使用这些功能。

VRR(Variable Refresh Rate)可变刷新率,是指显示器或电视的刷新率可以根据游戏或其他视频内容的帧率进行实时调整。这可以减少屏幕撕裂和卡顿,从而带来更流畅的视觉体验。

ALLM(Auto Low Latency Mode)自动低延迟模式,是指显示器或电视可以自动切换到游戏模式,以减少输入延迟。这对于竞技游戏玩家来说尤其重要,因为它可以帮助他们更快地做出反应。

如果您使用的是旧设备,例如DVD播放机,并且只能通过色差分量输出视频,那么您就不需要担心VRR和ALLM。因为这些功能仅适用于HDMI连接。

在这种情况下,您可以直接将DVD播放机连接到CRT电视,并将音频信号通过光纤连接到AV放大器。这样,您仍然可以获得高质量的音频体验,而无需担心VRR和ALLM的兼容性。

以下是一些有关VRR和ALLM的额外信息:

* VRR和ALLM是HDMI 2.1标准的一部分。
* 并非所有兼容HDMI 2.1的设备都支持VRR和ALLM。
* 您需要检查您设备的规格以查看它们是否支持VRR和ALLM。

希望这些信息对您有所帮助。如果您还有其他问题,请随时提出。

白鑽玩家

Roland MT-32 係一款喺 1987 年由 Roland Corporation 推出嘅 MIDI 合成器模組,喺 DOS 年代好受歡迎,經常被用嚟為 PC 遊戲同埋其他 MIDI 軟件產生音效。

MT-32 嘅音色非常豐富,能夠模擬各種樂器,包括鋼琴、吉他、鼓等等。佢仲支援多種 MIDI 功能,例如音色變化、混響、延遲等等,令到音效更加逼真。

喺嗰個年代,好多 PC 遊戲都支援 MT-32,例如《猴島秘境》、《雷神之鎚》、《毀滅戰士》等等。如果用 MT-32 玩呢啲遊戲,就可以享受到更加出色嘅音效體驗。

除咗 PC 遊戲之外,MT-32 亦經常被用嚟為電子音樂製作。佢嘅音色獨特,能夠為音樂增添懷舊嘅氛圍。

白鑽玩家

>>>請問大書架喇叭或者坐地喇叭 是否只適合較大空間較比較大音壓先至聽清楚所有細節 但8010a 呢d細喇叭用細音壓就可以做到聽到全部細節

睇座地喇叭特性同擴音機匹配
好多大單元都唔使以力打力咁出聲而擴音機又可以好線性咁放大就冇你講嗰個問題

白鑽玩家

>>> 5.我發覺後級多數用環牛而合併av amp用方牛是否會容易腳仔軟當喇叭電流需求高時不能夠輸出大功率?

自己聽過配搭先至下定論最實際