設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-15 08:10
最強電子分音

https://m.review33.com/forum_msg.php?db=1&tstart=0&s=&topic=60240614235923&number=1 ...

你唔講我都唔知想玩環繞音效要測理論同調教甘多野 .  player輸出環繞格式俾電視解碼由電視喇叭出聲/電腦usb dac2.0喇叭解碼環繞格式     按照你講的講究玩法 以上呢兩種根本就唔系解碼環繞音效而系讀取然後播返出來 基本只可以較音量大細

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-15 16:19
你唔講我都唔知想玩環繞音效要測理論同調教甘多野 .  player輸出環繞格式俾電視解碼由電視喇叭出聲/電腦u ...

2.0已經無surround 可言

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-15 17:39

唔知 mrx740 播two chan .wav 有冇mode可以揀選 bypass dsp 直入 dac 同埋2.0 bypass subwoofer出超低頻

星級玩家

mdlp 你覺得 class d amp DA03-DSP推4312g夠力嗎
crown lxi2500 power amp 5k hkd好似平價amp唔知質素點
而pa2100 7 channel power 只系賣2萬同anthem statement p5   5channel power amp 10萬爭好遠

星級玩家

mrx740沒有40hms阻抗匹配俾 4309還是 60hms 3分頻的4312g 較適合l c r 前置 加上740可以並聯功放推挽 但manual寫住合併兩份internal amp 谷一隻揚聲器 並不代表功率翻倍
3.點解avm會有喇叭time delay,level,distance 房間聲學的修正補償 ,但電視訊號的音訊是高度壓縮 卻沒有任何compensation?  4.如果聽交響樂奏鳴曲kitaro呢d笛聲鼓樂 是否買翻對同軸號角一體的單元例如tannoy呢個品牌 但同時可能要買金仔前,後級先推到

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-16 12:04
唔知 mrx740 播two chan .wav 有冇mode可以揀選 bypass dsp 直入 dac 同埋2.0 bypass subwoofer出超低頻 ...

有四個profile畀你預設你鍾意點樣組合都得
除咗左右喇叭唔可以n o n e之外
應該齊曬所有場景預設
似乎聽兩聲道用2.1/2.2方式直通或者唔用arc
不過你最好都係買嗰陣時事清楚係咪你要嘅嘢

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-16 12:37
mdlp 你覺得 class d amp DA03-DSP推4312g夠力嗎
crown lxi2500 power amp 5k hkd好似平價amp唔知質素點
...

你不如試咗直推4309先啦
你講到個現實好似budget有限咁樣
之前你唔係話有部麥景圖咩?
買呢啲後級嘅budget
不如留返嚟買兩隻好啲嘅超低音先啦
你係咪咁多個地上channel都用4312g先?
4312g唔係戲院喇叭兼且唔係pa喇叭
用呢啲專業後級配4312g
唯一作用只可以話以力打力
4312g係需要質量並重嘅後級
仲有如果用4312G咁重份量嘅12吋喇叭
除咗配後級困難地方牙咋
我都諗唔到用乜嘢低音約音壓夠質素招呼咁多隻4312g

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-16 14:57
mrx740沒有40hms阻抗匹配俾 4309還是 60hms 3分頻的4312g 較適合l c r 前置 加上740可以並聯功放推挽 但m ...

問題係4309可以 bi amp但我覺得玩av個情況冇需要
不如配(兩)隻高質素嘅subwoofer
4312g你想bi都冇得你bi

白鑽玩家

Bi amp原理上在聽感唔會番倍
假設部後級係夠力
30watt入去隻二路喇叭
出嚟嘅音壓
同你用兩部後級
30w去高音30w去低音
聽出嚟嘅力咁音壓都係一樣
咁點解都重要bi m
因為上面講係假設夠力
但實際上有啲喇叭係好大食
例如jbl 4429隻低音太過食電
試過就算用到專業300w擴音機
Single amp入隻低音隻高音嘅功率都食埋暗啞無光
所以要bim幫佢分流
當然高質素擴音機唔會有呢個問題

白鑽玩家

>>>3.點解avm會有喇叭time delay,level,distance 房間聲學的修正補償 ,但電視訊號的音訊是高度壓縮 卻沒有任何compensation?

一個係環境補償
另一樣係信號補償
講緊係兩件事