設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

白鑽玩家

>>>4.如果聽交響樂奏鳴曲kitaro呢d笛聲鼓樂 是否買翻對同軸號角一體的單元例如tannoy呢個品牌 但同時可能要買金仔前,後級先推到

除咗唔知你係咪買咗麥景圖之外
其實4309你買咗未
冇乜話乜嘢喇叭牌子聽乜嘢樂器
其實揀喇叭好似配眼鏡咁樣
你啱唔代表我啱
呢啲嘢最好自己走去聽過先至買
講真大昌冇做金嗓子先至講
天朗從來同金嗓子都唔係天仙配
只係兩個火星撞地球落咗去同一個代理手上
上網睇下外國真正用家玩天朗
多數都係配膽機
而且極少玩av會用天朗喇叭

白鑽玩家

當然啦你都可以用配燈膽嘅心態走去買喇叭
只要電壓啱火數啱隻腳啱就可以插落去
唔會有人夠膽話你錯

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-16 19:27
當然啦你都可以用配燈膽嘅心態走去買喇叭
只要電壓啱火數啱隻腳啱就可以插落去
唔會有人夠膽話你錯 ...

試過用c8聽大耳牛 聲音真係好暖 不過從c8冇用上Mc275果個transformer 唔知佢賣點系咩 4309買左La 15000 12萬ATC喇叭我就當埋底褲都買吳起 當初就係因為號角先至買 ACC u phase a AVA volume MOSFET class a後級好出名
Lz2000B投影機是下個target

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-16 19:22
>>>4.如果聽交響樂奏鳴曲kitaro呢d笛聲鼓樂 是否買翻對同軸號角一體的單元例如tannoy呢個品牌 但同時可能要 ...

2chan tannoy做midfield monitor.  D人講gene Lec 清過漂白水是否真 不過8010a就真係低頻潛得淺 沒有快出快收吳似new way喇叭轟到門口都聽到

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-16 19:58
2chan tannoy做midfield monitor.  D人講gene Lec 清過漂白水是否真 不過8010a就真係低頻潛得淺 沒有快出 ...

呢啲就叫做手高眼低
你要neway卡拉ok喇叭個種低音
一對4309嘅價錢就可以買齊5.1

白鑽玩家

你又要解碼直通無幹擾
低音又要控制力強
又要monitor喇叭
點玩都唔會有neway嗰種聲
嗰種聲係要用啲最低級嘅解碼大量運用dsp同埋控制力差嘅擴音機先做到嗰啲低音
你跟佢個玩法就慳返好多錢
我都唔知點樣恭喜你

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-16 20:12
你又要解碼直通無幹擾
低音又要控制力強
又要monitor喇叭

3k的onkyo nr696喇叭端子插焦插 有一邊無法完全插入 令到發出來的聲音變成單聲道 原本應該是立體聲   所以凡事買野唔應該買cheap機   2.我見好多戲院都用jbl 雖然唔系監聽系列 你講有d喇叭系家庭影院用但會有廠家的調味 並不代表能忠實反應製作人的用意  3.pa喇叭係咪用全頻號角?  4.如果現時想家中Karaoke 是否要買專用karaoke amp speaker 同mixer?但karaoke版的音樂庫買什麼設備 即是純音樂字幕的歌曲 淘寶好多是山寨翻版的 5.今日圖書館睇雜誌先知道accuphase e700 pure class a int amp都有 回輸線路 即系feedback loop 唔知系negative 定local 我之前睇過review33 話西電300b咩loop都冇所以日本仔中意用300b

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-16 20:12
你又要解碼直通無幹擾
低音又要控制力強
又要monitor喇叭

walkman dap 同三星電話聽歌 插shure aionic 5 動鐵入耳式耳機 最顯著的分別系 三星插3.5mm端子並不是完全插進手機插孔的 露了尾端少少銀色的端子  而walkman一眼就睇到系全部插入晒
所以有時候三星手機插耳機聽歌時 稍微擰下頭都聽到 端子接駁不完全所帶來的沙沙聲

但三星可以有原廠收音機app聽到模擬fm 可能系因為經過dsp去燥所以收聽時清到好似mp3但一陣子都會有模擬信號本身沙沙聲但只是1 ,2秒比我的panasonic 電芯天線收音機好很多呢部全程都有沙沙聲

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-16 20:10
呢啲就叫做手高眼低
你要neway卡拉ok喇叭個種低音
一對4309嘅價錢就可以買齊5.1 ...

請問地面喇叭前三隻最好系同一型號 其他地面喇叭都要同一品牌 但jbl好似唔系甘易買到好的15寸甚至18寸subwoofer 可唔可用住別的牌子
置於天空聲道 我見好多人都係用低幾grade的全頻喇叭做atmos喇叭好似jbl controlx  如果用4309 x 4 做7.1.4 但驚過重跌落黎整死人 同埋我見mrx740 manual寫住 5channel幾多watt 但有2channel冇寫 我諗 廠家唔會太落成本去天空聲道的功放

白鑽玩家

>>>3k的onkyo nr696喇叭端子插焦插 有一邊無法完全插入 令到發出來的聲音變成單聲道 原本應該是立體聲   所以凡事買野唔應該買cheap機

唔明你講乜
插唔入就最多冇聲
但唔會變成單聲道