設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-25 18:54
>>>鋰電池都是只有正負極和ground嗎電池的質量影響音質嗎?

電池是直流電只有正負極我未見過有水線

你覺得講成點

#136漉死誰手•1 日前

最常見到嘅果啲大牌子耳筒耳塞跟本唔值個價錢,例如二千蚊有過千蚊都係 placebo effect 心理安慰劑嚟

如果買係因為有特別功能、或者AirPods 咁好用、又或者 made in Japan 情意結可以理解;如果唔係就真心智商稅

[sosad]

如果你係d耳機post講實有一堆人出黎話你木耳[sosad]

笑死[sosad]
啲耳機膠接受唔到現實

2.如果兩聲道喇叭要播的音效是從左右後方傳進來    它會是如何處理    因為喇叭的前方 是如何模擬從別的房間的聲音

白鑽玩家

>>>

同意
近呢十幾年多咗好多新牌子出嚟搵食
但係好多耳機真係物非所值
純粹博大霧靠廣告搵水魚
但亦有啲耳機幾百蚊又可以擊倒二千元級數

白鑽玩家

>>>2
唔知你想點
假設對喇叭係放喺前面
搵大師傅擺好位
出到正常立體感音場定位
但係播隻隻碟錄音唔同都會有啲差異
如果你又要擺前面啲聲又要好似耳筒咁左右嚟
你試下故意將個喇叭正負極調轉

白鑽玩家

好奇怪前post講到樣樣都要原汁原味又唔要DSP
唔明點解要諗啲扭曲結象玩意

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-26 21:49
好奇怪前post講到樣樣都要原汁原味又唔要DSP
唔明點解要諗啲扭曲結象玩意
...

我睇過文章話digital room correction好過peq 好似procella 呢d dsp sub都冇built in drc

2.你講過好多sub沒有dsp是analog sub 我就冇點留意雜誌有介紹analog sub   atc c4 mkii 12寸sub都係dsp sub

3.av amp的sw out是line out 還是pre amp?

4.點解音響產品很講究內裡的電容電阻電源供應變壓器功率放大器是什麼品牌級數  但電視顯示器和投影機這些顯示裝置卻完全沒有提及

5.關於音響線材我只買過amazon basic的焦插和oeaudio的mmcx 4.4mm耳機線 兩者唔系插唔實令到steoro變mono 另一個就系頭部擰一擰就會有一邊耳機冇聲 算唔算平野冇好貨?

6.有d平解碼器其實唔系直讀直解sacd file而系轉成pcm用delta sigma去解   而貴嘅就會分pcm解同dsd解

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-27 19:12
我睇過文章話digital room correction好過peq 好似procella 呢d dsp sub都冇built in drc

2.你講過好多s ...

>>>1+2
三個概念要搞清楚
有dsp唔代表有room correction
有room correction就一定有eq
但唔一定係peq可以係geq
有PEQ亦有機會係手動
唔代表有room correction
我睇唔到atc嗰隻點解會係dsp sub
另外procella嗰隻個dsp唔似有room correction功能
應該係用喺調整個下潛
用dsp修正比analog修正
個latency應該更加低

白鑽玩家

>>>

AVM sub out 正常應該駁去超低音過LFE
個latency相比line in會低少少

白鑽玩家

>>>4

電視機要做到纖薄
唔通要裝隻大環牛大水塘
另外同一部電視機
喺唔同market都有唔同制式
唔同國家亦都有唔同關稅
導致電視機都會有不同產地
例如英國用嘅電視機大陸牌子都唔一定係大陸做
加上唔同定價自然零件都會唔一樣

白鑽玩家

>>>5

雞線先至會發生你所講嘅情況
一係就你個耳筒有問題

白鑽玩家

>>>6

市面上好多大眾認識嘅sacd或者高清檔案都未必好聲得過舊製作嘅頭版cd
如果講靚聲音樂感
好多中古cd機同埋舊款解碼
大幅拋離而家啲標榜高清嘅系統
一個解碼器dac部分都未必係再關鍵
analog部分先至係主菜
唔覺得你應該花時間走去刨spec
不如多啲出去聽下嘢比試下