設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-7-1 16:09
RJ45個插同電力無關

市面有modem連無線router

唔知arcam av41 有冇得玩電子分音 我睇hifi聖經玩音響最後的出路就係電分 國仁刀講過電分好處

白鑽玩家

>>> AV機最好最top的room correction是否dirac live最好

唔好意思我av經驗麻麻
我係逆向思維倒返轉
無論左右喇叭中置喇叭環繞喇叭甚至乎天花喇叭
我都係一對對用兩聲道方法調好聲先
盡量avm物理上盡量小介入對喇叭發聲
當然一經過dsp電子上都係會有介入
強行用eq修正同你對喇叭自然發聲係兩件事
但係超低音就真係冇計
用dsp人手修正無可厚非
暫時市面上合理價錢幾套系統
Adyssey /  Dirac /  ARC
我會偏向arc
主要係用佢個低音調節功能
p76所有分享post都係標榜自己低音條線直
理論歸理論當然係咁
但實際頭尾有得修滾降
而條曲線可以畀你自己拋得灣
又唔係好似GEQ夾硬推高一段
軟件幫你自動修正完後又可以手動調節
暫時以我有限認識好似係得ARC
不過裏面啲函數好複雜
要講句唔好意思如果你有冇買到好
我肯定冇時間幫你唔長篇大論去寫點樣玩好佢
因為實在太花時間同埋要對住部機先講得
同埋聲音嘅嘢經過文字
根本上冇可能分百得到全息

白鑽玩家

>>>如重新揀過戲院喇叭應該揀procella p8定mk s300

唔好意思我口味比較偏
唔識欣賞呢兩個牌子

星級玩家

MDLP 發表於 2024-7-1 16:09
RJ45個插同電力無關

市面有modem連無線router

mdlp 你玩音響精挑細選好野 唔知你認為而家最好顯示設備係咩 係價錢負擔得起 我都知最好電腦mon係eizo cg3146
你認為5萬樓下是什麼品牌型號以你玩av 2chan的經驗
你覺得投影機epson lz2000b點樣 人生第一步投影機來講
之後可唔可以講埋你對oled電視同電腦芒 邊d係你所講的好似arc genesis終極。 你認為畫面同聲音 邊樣每個人都一眼分辨誰好誰較不好

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-7-1 21:27
mdlp以你咁多玩AV經驗你認為AV機最好最top的room correction是否dirac live最好

如重新揀過戲院喇叭應該 ...

>>>擴音機從接入220v電 是否來到linear power supply板 然後去環牛  ,水塘

唔明師兄你想問乜嘢
環牛加水塘電容加整流子已經組成一套Power Supply
是否linear就要搵示波器度過先知

師兄唔好介意
其實你連呢個問題都問得出
我覺得你唔好花時間去考究嗰啲咁仔細嘅嘢
反而多啲時間去下戲院或者去家訪甚至預約陳列室聽下嘢好過啦
舉例
隻隻高音自己都話過到20KHz
咁係唔係隻隻高飲過伸延聽感都一樣
有超低音話自己八吋可以潛到20Hz
又有啲15吋話自己只可以去到25Hz
咁又會唔會真係隻八吋真係勁過又潛得深過隻15吋?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-7-1 21:50
唔知arcam av41 有冇得玩電子分音 我睇hifi聖經玩音響最後的出路就係電分 國仁刀講過電分好處 ...

國仁講過玩電分好處
但係佢自己有冇玩?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-7-1 22:01
mdlp 你玩音響精挑細選好野 唔知你認為而家最好顯示設備係咩 係價錢負擔得起 我都知最好電腦mon係eizo cg ...

我覺得買電視睇過買mon
你講嗰部epson投影機我覺得真係唔錯

白鑽玩家

>>>你認為畫面同聲音 邊樣每個人都一眼分辨誰好誰較不好

雖然係蘋果同橙
不過畫面呢樣嘢真係冇得呃
聲音你睇埋嗰啲乜嘢發燒聖經
全部都係武俠小說講到天花龍鳳因為冇人聽過
但畫面呢樣嘢冇得呃
行多幾間電器舖一比較就睇到

白鑽玩家

>>>之後可唔可以講埋你對oled電視同電腦芒 邊d係你所講的好似arc genesis終極。

呢啲嘢成日都有新技術新機出邊有終極㗎
睇荷包睇你間屋放唔放到有幾大部
我嘅理論係同一個budget
寧願揀大一個碼電視都唔要高一級

星級玩家

MDLP 發表於 2024-7-1 22:16
>>>之後可唔可以講埋你對oled電視同電腦芒 邊d係你所講的好似arc genesis終極。

呢啲嘢成日都有新技術新機 ...

點解oppo 203部幾裡面的電源板沒有方牛更加沒有環牛?我見到ps5,手提電腦變壓器都很單薄只有一塊電源板從220v三腳制接入?是否因為它們都和電腦火牛都是採用switch power supply有關? 請問手機顯示的電池容量幾多%是否由電池晶片經過analog to digital converter轉換成數碼信號?你認為ps audio呢d電源再生是否安慰劑?你講過牆插提供的電力是13a 但我的家裡有12個牆插,但電錶房只提供63a入屋,這樣會否分薄了13a這個規格的電力?