設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Overnite007

[討論] 幾個顯著改善聲音的方法

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Overnite007 發表於 2023-3-3 19:56
能得Q姐出手賜教,小弟萬份感激
我只是覺得依家D山巴咁犀利,一堆喇叭係條打橫嘅嘢道,經過DSP計算就模擬 ...

我都冇嘢賜教,只係好奇討論兩句

白鑽玩家

naviwow 發表於 2023-3-3 13:51
係呀師兄,計數係咁計囉
測量時得出d1=t x 343m/s
你輸入d1落部機,出聲果下佢用300m/s,咁個delay咪唔同 ...

如果相信整個delay計算過程
度咗時間故意乘一次343
之後又故意除一次300
而唔直接用時間計算
跟住又相信聲音唔理氣壓溫度濕度
總之一律都係343咁就冇嘢好講

黑鑽玩家

qq1122yq 發表於 2023-3-3 20:08
我都冇嘢賜教,只係好奇討論兩句

我還未做到Q姐講忍者刺客fing鐵鍊個種低音線條,要努力學習

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

其實師兄所說既
"幾個顯著改善聲音的方法"
加地盒,換fuse我無意見
但x 0.875就絕對不是人人都可以用得著既"顯著改善聲音的方法",起馬我用Denon 8500HA都認為不合用,但若果剛入門既師兄盲目跟隨,就只會同“正確”既調教越走越遠,相信(我估)其他師兄因為呢個原因而咁"肉緊"去指出問題。
如果師兄用呢個方法找到好聲音,小弟恭喜你,你可以慢慢享受套器材。
但可以咁講玩AV並沒有捷徑,亦沒有終極既聲音,亦唔會縮短果小小距離就係調整完成。而基本設置未做好(例如喇叭擺位)就可以有好聲音,除左要運氣之外就是運氣。

BTW,我琴日用apps 版既audyssey幫同事部X3700 set機(同事係玩開HiFi 兩聲道的),用原庒數據既"距離"已經好好聲,反而加尺減尺之後既聲重散唔集中,佢同我都係同一答案。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
lungaska + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

黑鑽玩家

cakecake 發表於 2023-3-3 20:31
其實師兄所說既

其實任何補品或方法,應用了之後,都應耳聽為實,我相信絕少人會跟人照做,而不去實際感受判斷。
師兄忠告固然是好,但也可引伸到各種天價補品,如果套機還未set好,就不理自己的財政能力,花巨款買補品,企圖藉此"改善"套機,又不能分辨好壞,這不更是不值得鼓勵嗎?這不是更應肉緊指出問題嗎?

黑鑽玩家

其實師兄所說既

還有這個0.875又不是我創,在外國forum和Facebook已討論多時,在76也有師兄特別開post討論。
影音界一向充斥各種秘技,如有人就叫audyssey條curve要揀flat,唔好用reference,咁一個新手盲目用左又點?

又如fuse地盒這些東西,就有人覺得十惡不赦,斥之為騙人的東西,大可上ASR或「音響老實說」睇睇他們怎樣聲討這些東西。但我用過真心覺得有改善,而我自己也有一些理論支持,所以亦推介。

白鑽玩家

Overnite007 發表於 2023-3-3 21:00
還有這個0.875又不是我創,在外國forum和Facebook已討論多時,在76也有師兄特別開post討論。
影音界一向 ...

全部乘0.875呢啲好簡單
Set個memory再AB比較
應該話ABA比較
甚至可以除埋0.875
ABCABCA比較

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2023-3-1 12:10
其實如果玩一隻sub仔,其實set Phase 0度係較好,呢個亦都係官方建議。因為Audyssey 應該係逐隻喇叭計del ...

絕對同意. 其實由phase 0 教係最好,
我都實測過, 唔同位出個phase 係唔同,千祈唔好人地話向邊個方向就教Phase 0, 90, 180,
如果用距離set 係可以由phase 0開始去慢慢set delay, 不過比較難set ...要時間+ 精準既測量先得.
LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2023-3-3 19:41
先声明不是為駁而駁
声音聚唔聚焦,應該係喇叭的擺放定位問題,亦即結象
如一對主音箱Toe out45度,我諗 ...

個人感覺係最大分別係空間感,
距離係有影響delay .....
純計玩低音係有鬼佬靠+sub仔距離令到低頻快過其他聲道到皇帝位,
不過樓主話全部聲道個做法就比較新穎.......
依個做法就好似將收音咪除左個口罩令咁...影響應該真係微乎其微.......
LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

黑鑽玩家

其實師兄所說既

多謝師兄提點,回看第一個post,會令人誤會0.875係所有牌子所有機種都適用。
現修改了註明只對2022年前的天龍機種可能有用。