設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Overnite007

[討論] 幾個顯著改善聲音的方法

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-3-1 17:17
其實先用2.0擺到滿意
最純試好隻sub仔
就算做唔到1+1=2

擺位都係大路,典型長方廳,冇嘢阻住D喇叭咁

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-3-1 17:22
再睇返有啲鬼佬機
佢哋嘅距離係一尺一尺咁計
如果香港地距離得4尺半

咁聽聞都係天龍和馬蘭士計錯數,D高檔鬼佬機冇事就緊係唔好搞佢

白鑽玩家

Overnite007 發表於 2023-3-1 18:44
擺位都係大路,典型長方廳,冇嘢阻住D喇叭咁

咁就更加簡單
2.0嗰陣時效果如何
0.1效果又如何
將兩者加埋就係時差音壓極向嘅關係

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-3-1 19:11
咁就更加簡單
2.0嗰陣時效果如何
0.1效果又如何

基本上我唔聽兩聲道,所以冇理佢2.0點樣

白鑽玩家

Overnite007 發表於 2023-3-1 18:52
咁聽聞都係天龍和馬蘭士計錯數,D高檔鬼佬機冇事就緊係唔好搞佢

其實師兄都仲係好唔明嘅原理
個運算唔係用距離係用時差
而且舊款鬼佬機一尺一尺咁跳個範圍咁大
就算新款鬼佬機例如dirac
都係每0.5ms大約6、7吋跳
就算度啱距離落唔仲喺個設定吋數
其實鬼佬機都一係一直計錯數

白鑽玩家

Overnite007 發表於 2023-3-1 19:17
基本上我唔聽兩聲道,所以冇理佢2.0點樣

唔係有冇聽兩聲道嘅問題而係設定上嘅問題
唔用2.0聽歌都可以用2.0試戲去搵問題
小丑學拋波玩雜技
都唔係一次過用十幾個波去學
都係有兩個波拋起加上去
如果以為玩AV純粹係靠喺個AVM度撳掣就玩得好
呢個肯定係冇可能嘅事

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

我又分享下另一個實例
試過有一次應約去某師兄度AV家訪
佢套架撐清單睇有番咁上下
上去之前佢仲同我滔滔不絕
講佢套系統啲低音有幾犀利
我未上到去佢用急不及待
喺電話度同我分享點樣set機
當我上到去未入門口
佢已經開定機等我
初時我撳鐘佢到聽唔到
入到去講咗幾句客氣說話就坐低聽吓
初初唔熟識套系統
淨係陣容都已經畀佢拋窒咗
而且聽落又真係幾勁
因為器材實在超班
但聽落去再聽返自己熟悉嘅章節
又硬係覺得有啲怪怪地
我試下叫佢就咁樣熄咗最大嗰隻sub仔
馬上啲低音(由中低到低未到超低)
仲犀利過冇開嗰陣時
當時機主都打咗個突場面尷尬
初時仲以為一直無開sub仔
再以為熄機變咗開機
但原來又唔係
見佢後面有個0/180
又試下著返隻sub仔
將0/180撥去另一個方向
啲低音即刻馬上洶湧而至
大叫冇事冇事繼續繼續

Ps 唔使估邊位佢冇上p76

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-3-1 19:22
其實師兄都仲係好唔明嘅原理
個運算唔係用距離係用時差
而且舊款鬼佬機一尺一尺咁跳個範圍咁大

我當然明白測距儀係度緊時延,衰衰地都係工程畢業
但要在GUI讓人看得明白,就要換算成距離,就如雷達畫面一樣

可能就是Audyssey測量後與GUI互換數據過程有一方處理出錯

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-3-1 19:50
我又分享下另一個實例
試過有一次應約去某師兄度AV家訪
佢套架撐清單睇有番咁上下

好在我一早declare我套係cheap嘢,未乘0.875前係好差,乘左雖然有50%改善,還是不勘入耳,只是小弟容易滿足就是了

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-3-1 19:28
唔係有冇聽兩聲道嘅問題而係設定上嘅問題
唔用2.0聽歌都可以用2.0試戲去搵問題
小丑學拋波玩雜技

小弟不才,永遠新手,既然有個cal機程式,咪跟住佢教打著晒D喇叭等佢cal lor,其它唔曉,又懶得去學
依家既然套機滿意,又唔係要同人鬥機,用D時間享受睇戲好過