設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Overnite007

[討論] 幾個顯著改善聲音的方法

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2023-3-3 23:50
討論呢啲個人主觀因素無意思
還原數據ABA比較最科學化
唔該睇多次#93

好似呢到好多post都係討論主觀感覺,好似一條一萬蚊HDMI掂樣點樣好。
咁你會唔會叫佢ABA比較多幾次至好上黎講嘢。
雙重標準。

黑鑽玩家

naviwow 發表於 2023-3-3 23:49
係呀,佢講就咁講,理想係咁就梗係無問題,佢都補飛架啦

On the other hand, from User Inteface Point  ...

睇佢個答案已經可以睇到唔想認錯,完全係語言偽術。如過話會有大影響,D老外告佢都會。
300或343對運算能力完全冇影響,對運算器都係一個integer而矣。咁都講得出,真當人乜都唔識。
當各聲道到達黃帝位的事間差了10%,本來應該reinforcement,會唔會有D 變成cancellation。這個不是我地隻耳分唔分到個10%時差的問題,係各聲道本來應該整合可能會變成有相抵銷的情形。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2023-3-3 23:56
有普通自然科學常識都知道
343根本上唔係一個常數
唔同濕度唔同氣壓唔同溫度甚至空氣質素

1.家用室內溫濕變化有限,亦無可能成日改變setting
2.現在輸入部機係距離,咁部機要轉做delay,係咪要轉換呀?有人提出轉換計數果part可以更準確囉。佢無得直接輸入msec丫嘛

白鑽玩家

naviwow 發表於 2023-3-4 00:19
2.現在輸入部機係距離,咁部機要轉做delay,係咪要轉 ...

要將兩個問題分開嚟講

用佢mic度的話佢根本冇講錯
"the distance from the speaker is not used at the Audyssey measurement data."

如果玩過舊款avm都知道

個精密到未去到cm級數
當您選擇英制或者公制互換
兩個精確度唔一樣
兼且兩邊係換算唔返

例如你入咗cm
當你將個unit改返去inch
又由inch改返去cm
cm個數值已經跳咗
呢個就應該係工程師想回答你嘅嘢

另外講開用手輸入
所為自己拉尺度
呢個更加係一個唔科學嘅方法
我想問有支咪拉佢隻喇叭
到底係邊個位高音中音定係低音
如果號角喇叭嘅話
我隻號角有五六吋深
又應該去到邊個位計?

以前啲機根本上都冇得Autocal
最早期係你自己計好delay輸入去
之後已經進展到autocal段呎計

再睇番上面幅圖Dirac
用電腦計算話知你用到i9定M2
都係0.5ms級進

1ms有等於幾遠呀?
應該大約等於一呎多啲或者33cm左右
即係話機內面計算可能33同45cm
都可能同一個delay級別

如果要真係跟足每個cm級進上去
就要將1ms再細分33份
呢個亦都係工程師所講嘅無意義計算
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

naviwow 發表於 2023-3-4 00:19
2.現在輸入部機係距離,咁部機要轉做delay,係咪要轉 ...

屋企室溫濕度變化有限?
呢句說話係咪有啲離地

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2023-3-3 21:36
其實加距離並唔係令到低音快到皇帝位改善效果
有個concept先搞清楚係
Time alignment 係唔等於低音phase ...

其實口味既野無一定係點樣好聽D,點為之100%正確, 無錯你發揮到器材最大性能,
事實係個60周波同80周點調都未必岩....只係可以盡量將就......
正如圖線好靚....好同步.....但結果可能好乏味.....無左一種味道,
出尼碌左咁多年....總會有人鍾意飲紅酒...有人鍾意飲白酒.....
仲有威士忌同白蘭地,感覺可能好玄......
明既人自然明,唔明既人講極都唔會明........
每個人把尺都唔同.....

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

白鑽玩家

Overnite007 發表於 2023-3-4 00:18
睇佢個答案已經可以睇到唔想認錯,完全係語言偽術。如過話會有大影響,D老外告佢都會。
300或343對運算能 ...

師兄你都仲係睇唔明
根本上整個運算
就唔會經過由時間轉去第一距離
又換算去第二距離再變返做時間
根本上就直接由時間減時間得到時差

"In addition, we say again 300 / 343 difference is no sense to discuss

NO USE the calculated distance

Therefore, the distance from the speaker is not used at the Audyssey measurement data."

星級玩家

已經問過威廉sir,呢個所謂傳聞嘅bug
問題自己睇答案
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=344459&page=1&mobile=2#pid5241280

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
MDLP + 80 + 80
lungaska + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

C-46 發表於 2023-3-5 22:16
問題自己睇答案
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=3444 ...

環繞聲系統除咗喇叭與喇叭之間要做time alignment
時間對齊是通過延遲調整不同揚聲器的聲音信號
以使它們同步播放
其實唔同頻率由同一隻喇叭發聲到皇帝位到達時間亦不一致
Autocal亦會做phase adjustment
相位調整則是通過調整不同揚聲器的信號相位
以確保它們的波形同步
兩者同樣是以時間ms做單位
每個牌子自己條欖algorithm
將time alignment同phase adjustment混合計算
所會有mcacc/audyssey/ARC/DIRAC......

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
lungaska + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

星級玩家

C-46 發表於 2023-3-5 22:16
問題自己睇答案
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=3444 ...

威廉sir咁講
咁總之而家用App cal就係冇呢個問題啦😎

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分