設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KinNg@G

Q930B 2022 soundbar開箱 + QN900A 合奏

進階玩家

manfai1229 發表於 2022-5-30 21:34
多謝ching ,我都係有疑惑係出atmos 呢一部份,所以我都多手買左個chromecast with google tv ,唔知有無 ...

現時soundbar黎講應該samsung最好性價比.  電視就睇你自己口味啦.  我就為左QN900A既無邊框外型而買.  同埋試下個8K效果. 暫時都幾滿意.  我都係新手, 如果你都係初初玩, 就唔洗理電源線既問題先. 應該要再玩熟D先會識得有咩分別.

進階玩家

GabrielFok@FB 發表於 2022-5-31 02:06
請問各位師兄Samsung Q990B 跟Q930B有甚麽主要分別呢?

Q990B主soundbar勁同份量重好多, 低音係最新設計, 後置再多一組環繞聲道
Q930B就性價比都唔錯. 如果想試下後置環繞聲既效果, 依組野好夠力.

專業玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

KinNg@G 發表於 2022-5-31 09:54
現時soundbar黎講應該samsung最好性價比.  電視就睇你自己口味啦.  我就為左QN900A既無邊框外型而買.  同 ...

好既,收到,我遲啲收到貨之後,有咩問題,再請教下你

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

KinNg@G 發表於 2022-5-31 09:49
我都覺得人聲係偏弱, 所以我會調高中置既聲道.  假如真係好想人聲強D. 可以獨立開人聲增強功能. 但就減低 ...

師兄,中置+ db,同加強人聲 功能,邊個聽感好啲。增強人聲而減低背景聲又用係咩原理?

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

avsuperman 發表於 2022-5-26 12:44
沿用Q95OA的超低係力水一般,直至我將佢放梳化後,终於可以震下梳化

師兄,我覺得Q950A Standard聲聽ATMOS啲重低音好實淨,但係surround / Adaptive 重低音就鬆晒,唔夠勁,有冇同感?

鑽石玩家

三星玩樂勲章

xyz56789xyz 發表於 2022-5-31 16:55
師兄,我覺得Q950A Standard聲聽ATMOS啲重低音好實淨,但係surround / Adaptive 重低音就鬆晒,唔夠勁, ...

之前無線低音放ironman位置,距離梳化遠,力度係無震Pat效果,宜家放係後置喇叭(無線後置與座地後置)位,現在有震Pat效果,反覆一試,ADA係最夠力,但人声無surround咁開揚,反而standard係最薄,试下將低音贴近梳化,調校下各聲道音量會有提升作用,我宜家加埋震子,過瘾

評分

參與人數 2威望 +21 金錢 +10 收起 理由
xyz56789xyz + 20 + 10 師兄應該叫AVironman
manfai1229 + 1 會唔會震到貓貓彈起

查看全部評分

進階玩家

xyz56789xyz 發表於 2022-5-31 16:42
師兄,中置+ db,同加強人聲 功能,邊個聽感好啲。增強人聲而減低背景聲又用係咩原理? ...

我自己會喜歡中置+DB.   因為增強人聲功能會令到D 槍聲變到好清脆. 怪怪地. 環境聲又少左.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

avsuperman 發表於 2022-5-31 19:36
之前無線低音放ironman位置,距離梳化遠,力度係無震Pat效果,宜家放係後置喇叭(無線後置與座地後置)位, ...

我之前 用 過q70T 隻6吋sub 擺sofa 左手邊直頭無感
即係Sofa 後面有料到?

鑽石玩家

三星玩樂勲章

rockyw 發表於 2022-6-1 11:06
我之前 用 過q70T 隻6吋sub 擺sofa 左手邊直頭無感
即係Sofa 後面有料到?

我都用過70T,之後轉950A,試下放梳化後,反正無線,最緊要插蘇位

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2022-5-31 19:36
之前無線低音放ironman位置,距離梳化遠,力度係無震Pat效果,宜家放係後置喇叭(無線後置與座地後置)位, ...

avsuperman 你有咁勁音響 點解會用soundbar ?