設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KinNg@G

Q930B 2022 soundbar開箱 + QN900A 合奏

鑽石玩家

三星玩樂勲章

rockyw 發表於 2022-5-25 22:22
想問下新一代個subwoofer如何?
夠力嗎?

沿用Q95OA的超低係力水一般,直至我將佢放梳化後,终於可以震下梳化

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

等緊990B

專業玩家

CHING,我算係新手

現家只係用緊一條YAMAHA YAS306 SOUNDBAR ,岩岩訂左Q930,大概一個星期會有貨
現家用緊部電視都係4-5年之前既SONY 4K 電視
想問下有無咩特別野要SET? THX

進階玩家

manfai1229 發表於 2022-5-30 13:39
CHING,我算係新手

現家只係用緊一條YAMAHA YAS306 SOUNDBAR ,岩岩訂左Q930,大概一個星期會有貨

ARC連接, 試下點燈ATMOS得唔得.
至於每個聲道的加減就隨你自己喜歡就可以啦. 中意人聲清D就可以調高中央聲道.  前後左右天空都可以獨立調校.  唔洗擔心後置唔夠力水環繞聲唔出, 今次Q930B十分夠力.  整個3D音場包圍感十足.

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

樓主,請問您套新玩具,睇ATMOS 片,啲背景聲係唔係同人聲一樣咁大聲?
BTW,我納米廳(6呎 * 6呎)用Q950A 個 subwoofer 有搥心口feel…

專業玩家

KinNg@G 發表於 2022-5-30 17:36
ARC連接, 試下點燈ATMOS得唔得.
至於每個聲道的加減就隨你自己喜歡就可以啦. 中意人聲清D就可以調高中央 ...

多謝ching ,我都係有疑惑係出atmos 呢一部份,所以我都多手買左個chromecast with google tv ,唔知有無用
長遠唔知遲啲需唔需要換電視,但我自己鍾意sony 比較柔和,聽人講samsung 電視會比較鮮艷多啲
重有電源線影響大唔大架?

進階玩家

manfai1229 發表於 2022-5-30 13:39
CHING,我算係新手

師兄,請問邊度買好啲?小弟第一次想玩soundbar

專業玩家

mrmo 發表於 2022-5-30 21:59
師兄,請問邊度買好啲?小弟第一次想玩soundbar

無架wo,雖然我都算係新手,但係你一開始首先你要知道自己想買咩 ,即係有咩用途為主先
想一條過soundbar ,定有額外subwoofer (有心玩梗係額外)
你諗好晒,先至開始揀牌子啦,一開始梗唔建議揀啲影音名牌啦
最後先至揀邊度買啦,無架,邊度平咪邊度,不過你想試就另計

見習玩家

請問各位師兄Samsung Q990B 跟Q930B有甚麽主要分別呢?

進階玩家

xyz56789xyz 發表於 2022-5-30 17:37
樓主,請問您套新玩具,睇ATMOS 片,啲背景聲係唔係同人聲一樣咁大聲?
BTW,我納米廳(6呎 * 6呎)用Q950A  ...

我都覺得人聲係偏弱, 所以我會調高中置既聲道.  假如真係好想人聲強D. 可以獨立開人聲增強功能. 但就減低左好多背景聲.