設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KinNg@G

由OLED4K 轉玩MiniLED 8K

鑽石玩家

rockyw 發表於 2022-5-11 10:36
其實都真係各有各好,OLED 又好似藍光少啲,至於睇戲時,我諗我係唔係都會關燈氣氛好啲,
不過OLED 好多 ...

我部detect到HDR自動Max brightness n contrast, 我着咗ambient light sensor基本上唔會再調校, 但有啲片Mastered得唔好, 真係黑蚊蚊乜都睇唔到, 不過WRGB oled black crush亦係天生缺陷, 或者a95k 到貨時睇吓會唔會被毒換機 :)
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2022-5-11 12:00
我部detect到HDR自動Max brightness n contrast, 我着咗ambient light sensor基本上唔會再調校, 但有啲片 ...

一定會中毒,香港唔知七月望到DEMO機未,三星香港似唔會返S95B

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

avgod 發表於 2022-5-11 12:04
一定會中毒,香港唔知七月望到DEMO機未,三星香港似唔會返S95B

竟然? 即係佢避免同Sony 開拖 QDOLED ,廢事再分薄主力 mini LED 市場

鑽石玩家

rockyw 發表於 2022-5-11 14:01
竟然? 即係佢避免同Sony 開拖 QDOLED ,廢事再分薄主力 mini LED 市場

3* Panel同電視唔同公司.

聽聞qd-oled yield唔係太好, 應該攞唔到好多貨
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

銀級玩家

歡迎加入QN900A大家庭~~
買左返唔到轉頭,無邊框顏值爆標,亮度十足色彩鮮豔。
特別睇戲用filmaker mode會立體感好多,加埋samsung Q950A 聲畫絕配。

進階玩家

keeliu 發表於 2022-5-12 14:49
歡迎加入QN900A大家庭~~
買左返唔到轉頭,無邊框顏值爆標,亮度十足色彩鮮豔。
特別睇戲用filmaker mode ...

正呀, 都係為左佢既無邊框外觀, 其他廠暫時仲未有依個設計.  亮度十足亦都解決左我中意係光猛地方觀賞既需要.

銀級玩家

KinNg@G 發表於 2022-5-12 16:06
正呀, 都係為左佢既無邊框外觀, 其他廠暫時仲未有依個設計.  亮度十足亦都解決左我中意係光猛地方觀賞既 ...

8K畫面真係靚到暈,加埋個無邊框

鑽石玩家

三星玩樂勲章

終於揾左C傅睇下熱度是否正常,8K正常比4K熱,加埋miniLED多左,無計,C傅話如果過熱或有LED壞,部機係會自動熄或開唔到就要揾三星,係一個保護装置,放組合柜C兄要留意4邊散熱。另外配天龍SB係出唔到Atmos,如果接如my Tv等机頂盒也有機會,可以用一D淘宝貨断开CEC就OK

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

keeliu 發表於 2022-5-13 10:10
8K畫面真係靚到暈,加埋個無邊框

wa...
師兄呢兩張好毒下

銀級玩家

avsuperman 發表於 2022-5-13 12:04
終於揾左C傅睇下熱度是否正常,8K正常比4K熱,加埋miniLED多左,無計,C傅話如果過熱或有LED壞,部機係會自 ...

我都係掛牆,部機都係會好熱,我都怕咁貼牆點散熱,會唔會係靠成個框個d喇叭洞洞??