設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KinNg@G

由OLED4K 轉玩MiniLED 8K

鑽石玩家

三星玩樂勲章

KinNg@G 發表於 2022-5-10 22:08
因為依家做緊優惠係買QN900A/QN900B都會送Q930B, 見到有個幾大隻既後置都應該夠玩. 原來用緊Q80R. 前排完 ...

我買75吋送Q900,本身有Q950A,所以預備放

鑽石玩家

KinNg@G 發表於 2022-5-10 22:11
近年發展既新產品全部都大功耗, 所以係包裝外盒就講自己搞環保, 彩盒都唔印. ...

TV閑閑哋都1000 nits, 睇落qd-oled係慳電啲, 但估唔到WRGB oled食電咁多 (可能因為A90J用咗HEATSINK光啲用電多啲)

ps. oled 平時睇電視校暗啲應該會用少啲電, 睇戲當然就校到最靚
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

進階玩家

gamma 發表於 2022-5-11 08:18
TV閑閑哋都1000 nits, 睇落qd-oled係慳電啲, 但估唔到WRGB oled食電咁多 (可能因為A90J用咗HEATSINK光啲 ...

其實OLED電視都一樣會好熱, 只不過我地好少會好近距離接觸
OLED係靚, 但要調暗燈光黎睇, 反而會傷眼呀. 為左健康著想都係平衡返好D, 對眼損壞左有錢都好難醫得返.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

睇能源標籤就知,OLED係3,QLED係4,所以QLED一定熱過OLED

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
gamma + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鑽石玩家

KinNg@G 發表於 2022-5-11 09:33
其實OLED電視都一樣會好熱, 只不過我地好少會好近距離接觸
OLED係靚, 但要調暗燈光黎睇, 反而會傷眼呀.  ...

講傷眼手機平板最傷眼, 直下LED panel第二傷眼. 我部9000E只有600nits, 如果開一日HDR (max brightness)唔開冷氣的話會熱到自己reboot. 我電視位置陽光冇直接射到, 可以校暗啲, 光度6/50, 睇慣唔覺有咩問題.  SDR suppose 只有200nits

不過呢啲係個人喜好大家吹吓水唔需要太認真
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鑽石玩家

kkpysl 發表於 2022-5-11 10:01
睇能源標籤就知,OLED係3,QLED係4,所以QLED一定熱過OLED

希望qd-oled可以再慳電啲

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

gamma 發表於 2022-5-11 10:23
講傷眼手機平板最傷眼, 直下LED panel第二傷眼. 我部9000E只有600nits, 如果開一日HDR (max brightness) ...

其實都真係各有各好,OLED 又好似藍光少啲,至於睇戲時,我諗我係唔係都會關燈氣氛好啲,
不過OLED 好多時黑位多既片太暗會睇唔到detail位? (可能我部A8F太舊,光更加不足)

進階玩家

gamma 發表於 2022-5-11 10:23
講傷眼手機平板最傷眼, 直下LED panel第二傷眼. 我部9000E只有600nits, 如果開一日HDR (max brightness) ...

估唔到電視都會有過熱重啟既保護, 不過我仲研究緊點解用hdmi 2.1 (2米)連接PC間唔中會黑屏, 又再重新彈GAME MODE BAR出黎, 點樣可以穩定D個訊號呢.  4K 120HZ.

進階玩家

rockyw 發表於 2022-5-11 10:36
其實都真係各有各好,OLED 又好似藍光少啲,至於睇戲時,我諗我係唔係都會關燈氣氛好啲,
不過OLED 好多 ...

所以OLED, QLED都有玩, 幾時中意睇咩都開邊部黎睇就岩.
我覺得黑位太暗係因為電視品牌既取向, 即係gamma值果D設定.

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

rockyw 發表於 2022-5-11 10:36
不過OLED 好多 ...

試下gamma set 0, Advanced Contrast Enhancer set 中