設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

由OLED4K 轉玩MiniLED 8K

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

因為打機既關係, 原本一直都用緊OLED都會擔心燒印, 同埋唔夠光, 要特登調暗先可以睇得清楚.
最後都係把心一橫試一試samsung既8K Mini LED,  QN900A既邊框真係顏值一絕
開頭以為8K會令像素唔係點對點變得唔夠清, 不過現今既升頻技術試落係更加清晰,
畫面流暢度都大幅改善, 打機唔再怕燒印, HDR/SDR既光度都超級足夠. 唔洗再關燈睇電視啦!!!!

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 + 100 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

正啊 邊框幼到咁 三星唔錯 用三至四年再換

黑鑽玩家

65寸要幾錢?

鑽石玩家

三星玩樂勲章

C兄係房都用65吋,不過QN900A有d熱,我已叫三星上門睇下,如果冬天,你房間就好温暖,因為自己用75时,唔知會唔會熱d,65新機好似3頭

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

正啊,QN900A 攻頂,想問下睇netflix 同disney + 用HDR 10 睇戲效果如何? 同 OLED 既DV比

黑鑽玩家

rockyw 發表於 2022-5-10 11:57
正啊,QN900A 攻頂,想問下睇netflix 同disney + 用HDR 10 睇戲效果如何? 同 OLED 既DV比 ...

應該無得比 HDR10+ + QLED 畫面光度贏哂,細節位輸D比OLED。

進階玩家

avsuperman 發表於 2022-5-10 11:55
C兄係房都用65吋,不過QN900A有d熱,我已叫三星上門睇下,如果冬天,你房間就好温暖,因為自己用75时,唔知 ...

有D溫度啦, 不過夏天都會開冷氣.  如果以廢熱排放黎講, 部電腦既顯卡同CPU更加熱. 所以暫時都仲係可接受水平. 最緊要係畫面同打機體驗有重大提升.
師兄有無用XBOX? 唔知點解我換左新既三星電視, 開netfilx 迪士尼+ 都會黑畫面同閃屏, 插返落舊的LG 電視又無問題. 已經試晒唔同SETTING同換過不同的HDMI插口和線材, 都係解決唔到. 現在只可以用內置APP睇片.

進階玩家

avgod 發表於 2022-5-10 12:08
應該無得比 HDR10+ + QLED 畫面光度贏哂,細節位輸D比OLED。

我唔係好識分DV同HDR既分別, 正係知道依家既HDR光位超級光, 黑位純黑亦都唔會輸.  正常使用唔會覺得依部機既QLED黑位有太大問題.  但光位就差幾皮啦. 窗外光同室內光充足情況下, 都夠晒光度去做抗衡

鑽石玩家

三星玩樂勲章

KinNg@G 發表於 2022-5-10 12:19
有D溫度啦, 不過夏天都會開冷氣.  如果以廢熱排放黎講, 部電腦既顯卡同CPU更加熱. 所以暫時都仲係可接受 ...

電視牆後係厠所瓷磚,開耐左也感微熱,所以揾C傅睇下,我無Xbox,睇D+及N都係用內置App,已出晒Atmos同HDR,声音比SB Q950A玩埋電視声,好滿意

鑽石玩家

三星玩樂勲章

avsuperman 發表於 2022-5-10 14:40
電視牆後係厠所瓷磚,開耐左也感微熱,所以揾C傅睇下,我無Xbox,睇D+及N都係用內置App,已出晒Atmos同HD ...

未知是否太貼牆有關,顏色鲜明,但貼牆後用電視喇叭會好似少少鼻塞,後面4個低音無得發揮,SB係有需要