設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[合併式擴音機] 請問淘寶的integrated amp 掂唔掂?

鉑金玩家

NM0101 發表於 2022-2-19 23:18
馬仔30唔上唔落, 推600系d人又覺得cheep, 推700系又推唔出表現。
但㗎仔好鐘意黑膠+馬仔合併+JBL咁玩, 可 ...

早排呢度個個都話攞model30黎推705 signature我真係睇到都覺得好笑,咁岩果排就係做緊呢兩部機套餐優惠

1萬

白鑽玩家

老而不

粉果人 發表於 2022-2-20 06:16
早排呢度個個都話攞model30黎推705 signature我真係睇到都覺得好笑,咁岩果排就係做緊呢兩部機套餐優惠 ...

705又未至於去到難推的地步, 我聽過有人用 Rotel, Rega, Naim, Hegel, Linn等等都有.  只差左口味上想怎樣用.
問題係間鋪同promotion....
呢個時代KOL講一句加一段youtube真係明明覺有唔妥都變到人人以為"無問題"...
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

NM0101 發表於 2022-2-19 23:42
見師兄你講大陸膽機, 成日見美詩呢個名, 但價又唔算真係好平, 其實以用料和品質嚟講值唔值呢? ...

之前我都有打算過買. 聽過, 如果唔係要外國好強調"牌子聲/signature sound"的話, 買得過.

曾看到有人留這說美詩之所以好, 也有點是靠日本Triode . Triode 的機在之前有些是在內地代工生產, 於是有些技術是轉移了過去那家公司.
我聽過x5, x7, 都是唔差, 如果和外國的比較出入是在signature sound上. 美詩是比較平直少少.  
但以美詩呢個價係打倒晒外國任何入門膽機的牌子.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

馬仔30唔上唔落, 推600系d人又覺得cheep, 推700系又推唔出表現。

馬仔的問題係由市場定位出左取態而出現左今日的局面.
至少早20前都仲會有PM1X等系列的東西可以近高階機, 但佢的主軸走左去中低階之後, 真係好似80時代出電視機甘樣生產....
我也不太明白為什麼日本人那麼鐘情馬仔 , 明明有好一些的Luxman 都還是要偏好馬仔?

JBL是另一個我一早放棄左的牌子,  它已被人收購了很多次,  "JBL"現在只是一個名字而已.
試問連電腦商場的手提藍牙喇叭都是"JBL"但根本不是JBL聲底,   是什麼呢...
我又它翻出舊的model , 新技術的新喇叭幾乎未見過,   
那麼這個除了牌子和按前人藍圖生產之外, 仲有什麼呢?

同樣的情況也似乎發生在Tannoy, Klipsch 身上.
下一個都要放棄的可能是Tannoy了.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

馬仔而家還可以的只有CD機,但好聽的已經變成soulnote啦,馬仔用得最耐的可算是7、8丶9我擁有超過10年以上,
只不過係幾年前七同九被大陸的朋友搶走了,現在還留有八B用嚟侍候三五仔,對上最後買馬仔的已經是PM 15⋯
馬仔已經冇馬味就好似J B已經唔係以前嘅J B。如果有位的話一定要買返對westlake同埋舊款801
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-20 08:12
705又未至於去到難推的地步, 我聽過有人用 Rotel, Rega, Naim, Hegel, Linn等等都有.  只差左口味上想怎 ...

但都唔屬於易推既喇叭,睇下同咩黎對比,推到同推得好係兩種境界,喇叭質素越高呢個情況就會越大差別,應該好多人覺得有聲出就係叫做推到

1萬

白鑽玩家

老而不

粉果人 發表於 2022-2-20 12:14
但都唔屬於易推既喇叭,睇下同咩黎對比,推到同推得好係兩種境界,喇叭質素越高呢個情況就會越大差別,應 ...

我覺得"推得好" 的意思反而係偏向"用家通過喇叭(以及組合器材)要求出到自己喜愛的曲目及想要的音色" 的要求,  多過喇叭本身由數據上是否易推(或者說的 "推得到"), 比如實際上的dB, power requirement等) .  
其實由B&W喇叭可以聽到好多牌子的amp都推得出好多唔同的音色或者聲底, 有時更明顯聽到出amp或者其他器材上自身帶來的音色或者聲底.

如果覺700系都難推的話, 那麼剩下的就只有600系又或者最新的無線系列.
不然很快就是把整個B&W牌子當成了"很難搞的喇叭牌子" 系列了吧?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-20 11:31
馬仔而家還可以的只有CD機,但好聽的已經變成soulnote啦,馬仔用得最耐的可算是7、8丶9我擁有超過10年以 ...

Soulnote就好似以前的80年代philips/marantz  時代, 有果種感覺, 也是基於那種聲音再升上去.  
只是.... 對我而言是不是那麼"需要", 我自己覺得可以跟一下時代?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-20 12:59
我覺得"推得好" 的意思反而係偏向"用家通過喇叭(以及組合器材)要求出到自己喜愛的曲目及想要的音色" 的要 ...

可惜唔係好多人夾到唔同既amp黎試,一般都係hifi舗demo邊部機就係用果部黎試
咁如果同價位比7系梗係比atc scm19易搞得多啦

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-20 13:04
B&W牌子當成了"很難搞的喇叭牌子" 系列了吧? .  
....  ...

講真依家B&W有邊對唔係姣婆又大咬㗎喇!?只不過八係價錢高大家都願意投資落去,
而6丶7因為機價冇咁高大家就唔願意俾錢落去,更有那些業配套裝推出,所以就搞到唔拖唔水。
唔係推得有聲就叫做好,仲要係個amp夠唔夠力推到對喇叭離唔離箱⋯
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)