設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 請問淘寶的integrated amp 掂唔掂?

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本身用JBL E30 喇叭,之前入左marantz sr7015,發覺聽cd  低音好弱,如果由bdp -> 11001 RCA 去MARANTZ SR7015 的7.1 pre-in + pure direct mode 可以話完全無低音

反而用PHILIPS 9700 BDP -> QED REFERENCE HDMI -> MARANTZ SR7015,聽歌的低音會多返少少,但分析力就弱少少

因為本身聽pop 多,所以無低音聽歌好古怪

見淘寶呢d integraed amp 千幾蚊人仔攪掂,請問掂唔掂?

ROYANGES TS-2

https://world.taobao.com/item/57 ... tm_source=post76.hk

1萬

白鑽玩家

老而不

1. AV amp 和2CH amp 有好大出入。 AV amp 是出唔到2CH 的聲底。
2. BDP 不論平貴都和CDP有出。 原理和 (1)一樣。

由BDP 經HDMI 輸出的格式大多是標準的PCM 44.1 , 格式不是問題, 問題點是在處理音訊的機器。 好多CD經BDP同 AV amp 出聲都係薄聲。

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-2-17 14:45
1. AV amp 和2CH amp 有好大出入。 AV amp 是出唔到2CH 的聲底。
2. BDP 不論平貴都和CDP有出。 原理和 (1 ...

我睇演唱會多,其次係聽CD

因為睇演唱會時會開SUBWOOFER ,所以低音唔係大的問題,但聽CD 用SUB仔就好古怪,好有2.1 電腦喇叭FEEL ,所以聽CD 唔想開SUB 仔

我用過DENON AV AMP ,DENON 的低音好勁,動態好高,但無乜高音,所以分析力好弱,同埋聲厚好硬,起屋企睇演唱會大聲少少已經會比屋企人叫細聲D

ONKYO 的低音都係好弱,但無MARANTZ 咁弱,高音好硬好刺耳,依家用馬仔,中高音好好,分析力都好好,聽歌時唔駛除喇叭網都得,高音唔會衰減好多,但低音就無了

本身諗住入左MARANTZ 7015 之後,下一步就入B&W 704S2, 再之後入金仔E280,但發覺MARANTZ 的低音好弱,而JBL 配MARANTZ 的中高音唔係咁差,所以想平平地入部INTEGRATED AMP  玩下

1萬

白鑽玩家

老而不

norman001 發表於 2022-2-17 14:52
我睇演唱會多,其次係聽CD

因為睇演唱會時會開SUBWOOFER ,所以低音唔係大的問題,但聽CD 用SUB仔就好古 ...

因為AV amp 知你有subwoofer, 所以低音的地方是分給了那裡。 你唔開著subwoofer就自然少左低音, 當你開返低音就會回來。

2CH amp 不會幫你按音域分音, 簡單講係直入, 放大, 輸出。
那麼原本的中高中低三頻是完整的放大輸出到連接好的喇叭。

我不敢講話玩2CH 一定貴, 但就開支上真係要預多少少錢。
不過你話搵部有水準的大路2CH, 最近期的就一定是Evo150.

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-2-17 15:09
因為AV amp 知你有subwoofer, 所以低音的地方是分給了那裡。 你唔開著subwoofer就自然少左低音, 當你開 ...

MARANTZ 有個叫2CH PLAYBACK MODE ,當把SPK  SET 做LARGE 時,就會自動關閉SUBWOOFER ,所以SPK 係會出全頻
而ONKYO 當SET 做pure direct 時,就會自動關閉subwoofer ,只有前置喇叭有聲

但以上的做法,出黎的低音效果都係好弱

其實入左marantz sr7015 之後,都有少少退燒,因為依家好少地方有得賣av ,當時起av life 買marantz 7015 ,要行幾間先有,仲要無得試機,當時還掂都去到門市,叫sales 哥哥試下marantz model 30 推b&w 805 (成$22 萬一對),但出黎的效果好差,人聲濛,分析力弱,細聲聽唔清,大聲覺得嘈,相比起戲院,當有配樂時,好似有對管弦樂團起個screen 後面演奏出黎,聽到哂每種樂器發聲的位置,樂器有樂器聲,人有人聲,唔會抄埋一碟

所以已經再無興趣換b&w 704s2 了,除非依家對jbl 壞XDXDXD

因為見TAOBAO INTEGRATED AMP 千幾蚊攪掂,所以想買黎玩下,我都知MRANATZ 和CAMBRIDGE 幾千蚊都有INTEGRATED AMP ,但果D 無乜興趣,要換一定換金仔,因為低音勁

銀級玩家

https://world.taobao.com/item/57 ... tm_source=post76.hk
我都用緊厘部,大環牛大水塘,音量晶片,5532運放,金仔都係用5532,聲音同金仔差唔多,通透晶緻高分析力,
最西利係揚威海外,出口版叫sound artist sa-200ia

千零蚊有金仔聲底值得入手,試完再去試金仔先諗值唔值比多幾皮買金仔.

1萬

白鑽玩家

老而不

kenfu@G 發表於 2022-2-17 15:50
https://world.taobao.com/item/578151597589.htm?utm_source=post76.hk
我都用緊厘部,大環牛大水塘,音量 ...

2ch 唔係靠睇粒chips, 仲有零件。
差一粒現容, 差少少銲工, 就有好大出入。

我不建議買呢種TB機。

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-2-17 15:53
2ch 唔係靠睇粒chips, 仲有零件。
差一粒現容, 差少少銲工, 就有好大出入。

我都明白除左睇CHIPS 之外,仲要睇LINEAR MODE POWER SUPPLY 的用料,POWER AMP 的設計等

但千幾蚊真係好吸引,我可以用電話射d 歌用部marantz sr7015,再經呢部integrated amp 聽歌

反而怕著火,因為好多年前,有內地的親戚試過power amp 著火,但我習慣平時如果唔用電器就會熄機,所以應該都okay xdxdxd

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Onkyo A-9110兩聲道合併擴音機

銀級玩家

請問ts-2 低音勁唔勁?

同埋可否集運送去香港? 定係要自運?

因為都想放起順豐門市, 自己去拎,咁唔會比屋企人知,之前買左av amp, 依家又買野XDXDXD