設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[合併式擴音機] 請問淘寶的integrated amp 掂唔掂?

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-2-18 16:30
而家嘅B&W已經冇咗以前嗰種英國味,唯一有保留嗰種味道嘅只有Harbeth,  如果係我用敢嘅錢我會買Super HL5 ...

冇辦法,佢而家要走高清路線,d4比d3更少味,如果呢個價位我就揀magico a1 全面好多

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-2-18 15:59
俾大師兄你知道我想講乜添😅
唔想講得太深入驚自己唔識聽只可以講呢兩隻唔係我杯茶…
老麥可以的…㗳得杯 ...

老麥係為左個藍色錶頭多D....
以前的老麥都無呢個錶頭, 又點會有LED係支膽下面照上去....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-18 15:58
sales唔pro 但又要有業配,所以造成唔少怨偶。好似AV乜嗰間都係推B&W配馬仔,唔會理佢夠唔夠力,
其實無 ...

業配係幾害事
有D鋪真係按sale 能力計佣 ,  比如某個人賣得好就多D佣/花紅, 某牌子賣多D就多D獎金之類...
但有D鋪又唔賣其他牌子的器材真係攞命 .

持平少少講, 馬仔機30系係可以的, 只差在對喇叭可不可以試下其他牌子.
我聽過的Fyne audio, KEF LS50 都可以過得去.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-2-18 17:44
老麥係為左個藍色錶頭多D....
以前的老麥都無呢個錶頭, 又點會有LED係支膽下面照上去.... {:6_ ...

上次響房聽,話係好夾嗰對喇叭(費事搵唔記得咗咩😂)坐地,對喇叭好似要10幾個,或者係配搭好,聲音係可以收貨的😅
起碼我真係好有心機去聽😂

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-2-18 16:27
還記得啱啱入坑試聽對喇叭,咩牌子就唔講啦!sales 佢話人聲同低音你聽吓幾正,首歌係佢揀的,幸好好多個 ...

要保持呢種明確的心態.

好多時候新手比老手仲聽的出問題點, 只係新手怕事唔敢講, 又以為老手老經驗先至正確....真係有時被其他forum 的"老手"害死好多新手.
就算我係老手, 我都要對新野留有開放態度.
如果遇到一些"老手"成屋唔同牌子的機, 又或者得閒又去2手鋪/寄賣換下機的果類要小心. 有時候"老手"可以聽足幾十年都唔知自己想要乜聲.
至於真正的用家, 有些你會見佢套器材好整齊企理, 無太多多餘的配置.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-2-18 17:59
上次響房聽,話係好夾嗰對喇叭(費事搵唔記得咗咩😂)坐地,對喇叭好似要10幾個,或者係配搭好,聲音係可 ...

老麥代理之前配得最多係Sonus Faber ,  現在有時候是Klipsch
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-2-18 18:08
老麥代理之前配得最多係Sonus Faber ,  現在有時候是Klipsch

係啦冇錯就係SF 👍👍😆

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-2-18 18:03
要保持呢種明確的心態.

好多時候新手比老手仲聽的出問題點, 只係新手怕事唔敢講, 又以為老手老經驗先至 ...

我唔敢話自己選擇係啱..買到返屋企只有自己聽自己享受,真係要聽真啲自己需要啲乜嘢,聽聽下唔鍾意就大鑊..鍾意嘅你會成日都想開機唔鍾意嘅撳個掣都懶….又要換機!
….都真係唔好聽人講..話呢部機或者揚聲器有幾好!靠自己冇錯㗎啦😂負擔得起幾多米玩幾多囉🖐️
雖然我係兩聲道嘅新手,未到兩年,但我一向都有聽歌,喺星期六日冇聽,起碼30年以上😂所以我知道我自己需要啲乜嘢😉

所以上次sales話人聲低音好,佢真係搏大霧⋯⋯話唔定有人信,我就一定唔受佢坤當我聾的.

銀級玩家

ManHoWong@FB 發表於 2022-2-18 00:27
插下嘴俾下意見先😁:
點解2ch 唔可以加subwoofer, 玩得好2.1 一樣好good 👍🏻
同埋見你上面話都係藍牙射歌 ...

高音單元設計係出高音,中音單元係出人聲,低音單元係出低音,而sub woofer 設計係出超低音

所以前置喇叭入面係有分音電路,即係high pass filter, band pass filter 和low pass filter ,把擴音機放大的音源訊號過濾,交比有關係單元發聲

所以用超低音單元出低音,始終覺得無低音單元出咁自然

而我本身用mk sub 仔,mk 出名低音快, 很和準,但我覺得mk sub 仔的低音都係痳痳,唔夠爽快,有少少肥

起二三十年前,當時經過鴨記一間賣vcd 機的舖,佢地播緊張學友演唱會, 只願一生愛一人,當時用對座地喇叭,size 類似b&w 704s2,用一部抄金仔的power amp 去推,當時的低音打到boom boom 聲,去得快收得快,完全唔肥,高音又尖,但其實vcd 的音源係好差,仲只得單聲道,當時我無留意power amp 有無set 過tone 了, 又或者 set 左loudness
而套器材就咁放起間舖的門口度播,因為街係好嘈,但當時都聽得好清,所以力水應該好夠

用marantx 7015 經藍wifi 播歌,就係播loss 左的音源,而用sub woofer 出低音又係另一樣野

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-2-18 09:06
樓主聽pop, 那麼我估想要的係卡拉ok或者係disco 果種 boomer聲底。其實係可以用subwoofer做, 而且都唔係 ...

又唔係karaoke 和disco,因為覺得佢地的低音好肥,去得慢,收得慢,只係聽到一PAT PAT
感覺上佢地係set 左bass tone 或equliazer ,所以音樂整體偏低沉

因為工作關係,間唔中要同AV engineer 夾野,例如theatre 或酒店ball room 的音響,有時做SITE INSPECTION ,可能因為佢地用專業器材,聽到喇叭打出黎的低音勁而有力,去得快收得快,完全唔會肥

例如當有嘉賓剪彩時會有爆炸聲,原來D 爆炸聲係用喇叭播出黎,果種爆炸聲係會令你嚇一跳,以我所知佢地用martin 和JBL 多

但個低音單元除時成18寸咁大,如果放起地下怕loading 唔夠,仲要搵structural engineer 計數,比個plinth 頂住個喇叭

所以應該咁講,我係想要類似會展或頒獎禮果種低音效果, 但起一般人屋企係無可能做到XDXDXD