設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[合併式擴音機] 請問淘寶的integrated amp 掂唔掂?

1萬

白鑽玩家

老而不

norman001 發表於 2022-2-17 18:14
我又唔係想要有咁高要求,只係想用電話播歌時,聽CD 時可以有BOOM BOOM 聲的效果

甘真係有難度

還是好音樂最好.

鑽石玩家

norman001 發表於 2022-2-17 18:14
我又唔係想要有咁高要求,只係想用電話播歌時,聽CD 時可以有BOOM BOOM 聲的效果

咁反而好易,只要唔好搵對amp揀擇、難玩出靚聲的喇叭,用較高效率易推易玩喇叭,配部100瓦石機或三幾十瓦膽機已做到。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實个人覺得,正如上面好多師兄都有提及,av amp跟2 channels完全是兩回事。但樓主追求的是低音勁,這跟“av amp跟2 channels完全是兩回事”這結論没有冲突,找部低音勁的兩声道便是了。
个人意見不会在淘宝買這些Amp,原因如下:
1)講到尾,聽音樂這家嘢,好个人口味,没試聽过,怎知啱自己?
2)參考人家線路,人家的手藝有參考到嗎?内地是成本平,但這样价錢.......一分錢一分貨這道理,放諸任何地方任何時代都是錯不了的真理。出了問題,就當廠家願意幫你搞,怎样運上去?保證煩死你
3)淘宝嘛.......我絕不歧視内地嘢,非电子非衣服有品牌嘢我会在淘宝買,电子嘢如一定要在内地电商買,我一定揀京東
其實在本地找部入門級兩声道,一萬以來内還是有選擇的,但還是那句,一分錢一分貨。在YouTube上搜budget integrated amp,可能会有啟示

黃金玩家

插下嘴俾下意見先😁:
點解2ch 唔可以加subwoofer, 玩得好2.1 一樣好good 👍🏻
同埋見你上面話都係藍牙射歌去部marantz, 即係又要經過部av amp😂 無言了😂
你部av amp有無pre out? 俾多個煩腦你~就係買部後級😊
PS: 淘寶發燒嘢我都成日睇 不過睇多過買 有買過既都係usb線 hdmi線 釘墊之類

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2022-2-17 20:14
咁反而好易,只要唔好搵對amp揀擇、難玩出靚聲的喇叭,用較高效率易推易玩喇叭,配部100瓦石機或三幾十瓦 ...

樓主聽pop, 那麼我估想要的係卡拉ok或者係disco 果種 boomer聲底。其實係可以用subwoofer做, 而且都唔係問題。 無一定話要2CH同買新機新喇叭。

JBL E30 的中低音單元本身唔大, 所以如果以2CH的角度出發,出到的低音都應有限。
之所以覺AV amp 好似同2CH唔同,如 換牌子都可以換聲底, 係因為AV amp 內裡廠自己tune 左聲, 係一d 音域裡特別明顯重左。 相反的是 2CH強調得多是不同音域平均度

在意的係如果樓主唔識又未有準備下去買2CH系統, 擔心會有好易行錯路。

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-17 18:00
係外國都唔一定係金仔替B&W, 上網問仲多牌子。
如好似香港的B&W showroom 都用Rotel 機,
我聽過覺可以 ...

這代表着人家的marketing成功,另外一方面就是二手有價,玩一陣間都可以輕鬆賣掉,而家玩音響的人根本都不懂得欣賞音色,都係只在乎曾經擁有,不會天長地久⋯
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-18 11:09
這代表着人家的marketing成功,另外一方面就是二手有價,玩一陣間都可以輕鬆賣掉,而家玩音響的人根本都 ...

感覺上是香港的二手流量多過外國。
另一角度睇的係似乎好多人都一試知“中招” 而換機?

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2022-2-18 14:17
另一角度睇的係似乎好多人都一試知“中招” 而換機?  ...

有時睇下各大二手區, 一望就知係買錯機, 依家d人都唔知自己想要乜嘢音色, 一係就望住d大牌子嚟買, 但又唔知係夾唔到, 一係就信評測片, 但又唔知人哋係收晒錢做業配。

唔好講歐美咁遠, 講下日本台灣, 人哋好鐘意拎2個牌子做AB比較, 又會拎今代同上代比較, 同級數嘅機又拎嚟比, 貴價機同平價機又鬥一餐, 喇叭磨改前後比又有, 線材地盒呢d就更加唔洗講。

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-18 14:17
另一角度睇的係似乎好多人都一試知“中招” 而換機?  ...

這是不能說的秘密,鬼叫好多人都係聽sales講,更有一些只爬文不去試音的,就算去試音, 睇見隔籬台話"去到,聽下歌都好,sales 哥哥就駁左馬仔cd play + 馬仔model 30 integrated amp + b&w 801 D4(對喇叭要成$23萬),點知出黎的感覺係....."咁都得,想唔滿地屍骸都唔得啦⋯⋯

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cheungliu + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

白鑽玩家

老而不

NM0101 發表於 2022-2-18 14:49
有時睇下各大二手區, 一望就知係買錯機, 依家d人都唔知自己想要乜嘢音色, 一係就望住d大牌子嚟買, 但又唔 ...

好多人以為睇YouTube片聽聲同去實地聽左,又有d人省時間去試多幾次....
結果連保養未過都急放

只可以話呢個成為左“學費”?