設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

鉑金玩家

DamienChu@G 發表於 2020-9-26 09:45
我有試過機,包圍感同音質好正,好似係戲院一樣,已經好有衡動,只不過當時只著眼左右同前面的聲音,冇留 ...

我自己都係sofa 貼牆,後面無預留空間,都做到唔錯包圍感。

鉑金玩家

DamienChu@G 發表於 2020-9-26 09:51
三星近期的soundbar唔錯,q80r同q90r 賣得好勁,以為飛左Harmon kardon同佢調音會差好遠,個低音得唔得? ...

Ambeo sound bar 低頻可以去到30Hz ,
如果你覺得本身佢個低頻唔夠既話,
另外有subwoofer out , RCA出 subwoofer,
可以接駁自己鐘意既subwoofer,彈性大好多。
三叔Q950T Q90R 都無得換十仔

專業玩家

極地雪 發表於 2020-9-26 11:31
我自己都係sofa 貼牆,後面無預留空間,都做到唔錯包圍感。

後面問題解決,但我左邊廳係大玻璃窗,右邊廳係木鞋櫃,聽講木係吸音的,如果係咁,咁咪令聲音反射受影響?

專業玩家

極地雪 發表於 2020-9-26 11:51
Ambeo sound bar 低頻可以去到30Hz ,
如果你覺得本身佢個低頻唔夠既話,
另外有subwoofer out , RCA出  ...

這都係ambeo可取之處,有得揀好過冇得揀,但我諗我會用住先,唔夠用先諗……
今日係兇宅試過Q950t, 可能個環境太嘈同太開揚,surround幾唔錯,但d人聲好唔清,唔係好feel到個base, 唔中意,又有可能係條片同個環境的問題……

黑鑽玩家

極地雪 發表於 2020-9-25 16:11
我想換電源線添, 香港有鋪頭賣個款美式電源線個價太誇張, 我唔方便開名, 唔想阻人搵食,
如果你有興趣,  ...

我用緊以前2ch留底咗啲cheapcheap電源線, 買咗個WireWorld8字頭轉插嚟用返舊線咋.

鉑金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-28 11:01
我用緊以前2ch留底咗啲cheapcheap電源線, 買咗個WireWorld8字頭轉插嚟用返舊線咋. ...

有無興趣一齊訂返返黎?
香港賣緊HKD$1750 , 美國訂返黎就USD $125

黑鑽玩家

DamienChu@G 發表於 2020-9-26 01:28
我都對呢條soundbar好有興趣,請問睇戲時背後的聲音如何,因為好多網上評測佢atmos包圍感一流但分唔清楚 ...

我都係貼住後牆, 仲要左邊都係貼實牆, 右邊就離牆好遠, 都幾本上係最差嘅聆聽位置. 後置嘅聲, 的確去唔到後面, 通常都係會覺得耳左, 右兩邊出聲, 除非有一啲, 係直接背後中間出聲嘅音效, 就有機會聽到係由背後出嘅. 其實情況同我以前套5.1, 情況相似, 我個後置, 都放唔到去耳後, 只可以係耳仔隔離.

前面左中右聲效位置我覺得有包圍感之餘, 位置表達都夠清楚嘅, 可能我用緊係55吋電視, 畫面位置同個聲效位置好夾, 左穿右插嘅聲效雖然唔係十分銳利, 但都有效果嘅, 但後面定位/天空定位係差啲. 其實我覺得就算係戲院, 你都唔會聽到好清楚聲係邊個喇叭出聲, 太清楚的話, 反而好似攪到聲道與聲道之間唔係咁融合咁, 有啲突兀, 而家睇戲, 睇電視, 喇叭消失咗係個空間, 我比較喜歡呢種感覺.

黑鑽玩家

極地雪 發表於 2020-9-28 11:20
有無興趣一齊訂返返黎?
香港賣緊HKD$1750 , 美國訂返黎就USD $125

唔好意思呀師兄, 我暫時唔需要住啦, 我早前入過一條WireWorld Mini-Electra 8字頭, 唔係咁夾Ambeo, 有氣冇力咁, 後來買咗個轉插, 用返舊線返而幾滿意個聲, 所以唔打算改動住.

鉑金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-28 11:37
唔好意思呀師兄, 我暫時唔需要住啦, 我早前入過一條WireWorld Mini-Electra 8字頭, 唔係咁夾Ambeo, 有氣 ...

Ok 小事啦,最緊要玩得開心

黑鑽玩家

極地雪 發表於 2020-9-28 12:08
Ok 小事啦,最緊要玩得開心

雪師兄, 剛見到你以前介紹過一款Zeskit cinema plus HDMI cable, 好似好抵玩, 我見Zeskit 而家出咗款新嘅8K系列 HDMI 2.1, 都好似好抵玩, 有冇試過呀?